Ela na paiksoume

Koumpouriana

08 - 02 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 188 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Καλώς ήρθατε στο Καταφύλλι (Σελιπιανά)

Επισημάνσεις στην παρουσίαση του βιβλίου της, “Το διώροφο της Τσιμισκή”, στα Χανιά

Της Ελένης Φουντουλάκη

Giota Fotou sta Xania «Ο ξεριζωμός και ο πόνος των ανθρώπων, δεν έχει εθνική ταυτότητα και παραμένει ίδιος στο πέρασμα του χρόνου» ανέφερε η συγγραφέας Γιώτα Φώτου κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της “Το διώροφο της Τσιμισκή”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”.

 Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, το οποίο πραγματεύεται ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη από το 1920 μέχρι το 1945. Η Μικρασιατική καταστροφή, ο διωγμός των Ποντίων και αργότερα ο τραγικός αφανισμός των εβραίων της Θεσσαλονίκης στήνουν τον καμβά πάνω στον οποίο η Γιώτα Φώτου, πλέκει μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη ανθρώπινα πάθη, μεγάλες αλήθειες και απρόσμενες ανατροπές.

 «Εκείνη την περίοδο στην Θεσσαλονίκη γίνονται αλλαγές του πολυ-πολιτισμικού της χάρτη, δηλαδή φεύγουν ή έχουν ήδη φύγει Μουσουλμάνοι, έρχονται Πόντιοι, Μικρασιάτες ενώ στο τέλος του πολέμου φεύγουν, εξαφανίζονται και οι Εβραίοι. Με βάση αυτά τα ιστορικά γεγονότα, μέσα στο βιβλίο υπάρχουν οικογένειες που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες και ανατρέχουν στο παρελθόν για να βρουν γεγονότα που τους αφορούν» ανέφερε η συγγραφέας που έκανε λόγο για ένα επίκαιρο βιβλίο καθώς σήμερα στην χώρα μας, «είναι σαν να βλέπουμε ξανά τα γεγονότα του παρελθόντος πάλι μπροστά μας, με τον ίδιο τρόπο».

 Αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου, σύμφωνα με την ίδια υπήρξε η ιστορία του γνωστού τραγουδιού του Leonard Cohen ‘’Dance to the end of love’’, το οποίο αναφέρεται στις εκτελέσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνοδεία βιολιών…

 Αναφερόμενη στην σημασία της ανάγνωσης βιβλίων και ειδικά των παιδικών, η κα Φώτου τόνισε ότι «πέραν από την χαλάρωση και την ευχαρίστηση, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας, στην εξέλιξη της δημιουργικότητας, στην δυνατότητα έκφρασης των παιδιών. Επίσης σημαντική είναι, η λογοτεχνική συγκίνηση, καθώς το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες, βλέπει στάσεις και συμπεριφορές, και προσπαθεί να προσομοιώσει καταστάσεις. Μαθαίνει έτσι να προετοιμάζεται για την ζωή , διότι όταν έχει βιώσει γεγονότα μέσα από την ζωή ηρώων, μπορεί πιο εύκολα να τα διαχειριστεί όταν συμβούν πιθανότατα και στην δική του ζωή».

 Να σημειωθεί πως η συγγραφέας το Σάββατο, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου , συνάντησε στο ιστορικό καφέ Κήπος μικρούς αναγνώστες και απασχόλησε τα παιδιά με δραστηριότητες που προάγουν τη φιλαναγνωσία και με πολλές εκπλήξεις.

 Τις εκδηλώσεις οργάνωσαν το βιβλιοπωλείο Πόπη Θεοδωράκη και οι εκδόσεις ”Ψυχογιός”.

 Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα".

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_022_DSC_0454.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα