Ela na paiksoume

Koumpouriana

07 - 12 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Vrantza Panagiota Αυτές τις ημέρες οι αγρότες διαμαρτύρονται έντονα και δίκαια, για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

 Ήταν οι λάθος, ή πολλές φορές ανύπαρκτες, αλλά κυρίως κατευθυνόμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση της παραγωγής αλλά και του αγροτικού εισοδήματος.

 Ο τρόπος διεκδίκησης βέβαια, δεν είναι ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός.

 Το κλείσιμο των δρόμων εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις, αντίκειται και στο θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε πολίτη να κινείται ελεύθερα.

 Η ανάλωση του διαλόγου σε ουτοπικές διεκδικήσεις του τύπου, 40 χιλιάδες ευρώ αφορολόγητο, σίγουρα δεν βοηθούν.

 Χρειάζεται επίσης περισσότερη σοβαρότητα ώστε να μην γελοιοποιείται ένα ολόκληρο κίνημα, όταν κάποιοι εκ των ηγετών αρνούνται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της χώρας, όταν το ίδιο το κίνημα ζητούσε αυτή τη συνάντηση.

 Είναι επίσης άσχημο, το αγροτικό κίνημα, να «παίζει» το παιγνίδι των καναλιών πού για πρώτη φορά ανακάλυψαν τον «δίκαιο» αγώνα των αγροτών, προσπαθώντας βέβαια μέσα από αυτόν να λύσουν το δικό τους πρόβλημα!

 Επίσης θα πρέπει κάποτε το αγροτικό κίνημα να απαλλαγεί οριστικά από τους «σεσημασμένους» αγροτοπατέρες, που όλα αυτά τα χρόνια δεν πρόσφεραν τίποτα στο σύνολο, αλλά πολλά στους εαυτούς τους, στους όμοιους τους και στους συνεργάτες τους.

 Γνωρίζοντας πολύ καλά τα περισσότερα από τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, θα περίμενα το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών να είναι διαφορετικό από ότι συνήθως.

 Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού εισοδήματος:

Θα ήθελα να δω τους αγρότες να αντιτίθενται σθεναρά στην παγίωση της θεσμοθετημένης αδικίας που αφορά τη «μοιρασιά» των ενισχύσεων.

Θα ήθελα οι αγρότες να είχαν αντιδράσει έντονα, για την άλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τα «αλλότρια» συμφέροντα της τράπεζας Πειραιώς υποβοηθούμενα εκ των έσω, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Θα ήθελα οι αγρότες να είχαν πραγματικά επαναστατήσει όταν η Αγροτική Τράπεζα, το χρηματοδοτικό τους εργαλείο μαζί με την υποθηκευμένη γη τους, χαρίστηκε στην τράπεζα Πειραιώς σε μια νύχτα.

Θα ήθελα, στις τωρινές τους διεκδικήσεις, οι αγρότες να απαιτούν την άμεση δημιουργία ενός αξιόπιστου, αναπτυξιακού, χρηματοδοτικού εργαλείου.

Θα ήθελα να αξιώνουν από το κράτος πραγματικούς ελέγχους και πραγματικές συνέπειες για τους παραβάτες που εμπλέκονται σε νοθεία, παραεμπόριο, παράνομες Ελληνοποιήσεις και εναρμονισμένες πρακτικές στο χώρο των αγροτικών προϊόντων.

Θα ήθελα οι αγρότες να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και ενημέρωση, και να αξιώνουν από το κράτος, να χρησιμοποιεί τους γεωτεχνικούς του υπαλλήλους στην παραγωγή και όχι στη δημιουργία επιπλέον γραφειοκρατίας.

Θα ήθελα τέλος, οι αγρότες από τη δύσκολη δουλειά τους, να κερδίζουν τόσα όσα χρειάζονται για να ζουν αξιοπρεπώς και να είναι σε θέση να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

 Είμαι σίγουρη ότι το σύνολο του αγροτικού κόσμου αγωνιά για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία θα κρίνουν εν πολύς το μέλλον του, αλλά και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

 Είμαι το ίδιο σίγουρη, ότι αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση για εποικοδομητικό διάλογο, αρχής γενομένης την επόμενη Τρίτη με την επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στης βουλή.

Παναγιώτα Βράντζα – Κτηνίατρος
Βουλευτής Ν. Καρδίτσας – ΣΥΡΙΖΑ
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_265.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα