Εκτύπωση

01 To Mouseio

 Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας του Νομού Τρικάλων και είναι αφιερωμένο στο ελληνικό σχολείο, τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό. Σκοπός του είναι να φέρει σε επαφή τον μαθητή με την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, με τρόπο απλό, βιωματικό και διαδραστικό. Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Μουσείου οι μαθητές συμμετέχουν στις εξής δραστηριότητες:

Παρουσίαση του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας με λίγα λόγια

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας Τρικάλων, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ. μ. και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανήκει σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Για τον λόγο αυτό, όλος ο τοίχος της παλιάς σχολικής τάξης θα είναι αφιερωμένος στα σχολεία που επισκέπτονται το Μουσείο. Στον τοίχο της σχολικής αίθουσας (του μουσείου) θα αναγράφεται το σχολείο και η ημερομηνία επίσκεψης. Μια συμβολική κίνηση του «δεσμού» του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας με τα σχολεία της χώρας.

Φιλοξενεί συλλογές βιβλίων και αντικειμένων σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.

Τι μπορείτε να δείτε:

1. Ελληνική Εκπαίδευση

Σχολική Αίθουσα

Από ένα χώρο αφιερωμένο στην ελληνική εκπαίδευση, δεν θα μπορούσε να λείπει η παλιά σχολική αίθουσα, που ξυπνά αναμνήσεις από τα μαθητικά και ανέμελα χρόνια. Μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, τον μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Έχει τη δυνατότητα να γράψει στην πλάκα με το κοντύλι και να δοκιμάσει να γράψει με μελάνι και πένα χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο. Κατά την κρίση του συνοδού - εκπαιδευτικού, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτική προβολή με την ιστορία της εκπαίδευσης, της γραφής και της τυπογραφίας.

2. Νεοελληνικός Διαφωτισμός

3. Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς

4. Από το χειρόγραφο στο έντυπο

5. Αίσωπος- Αίθουσα Αισώπου

6. Μετέωρα

Χαρακτικά και γκραβούρες περιηγητών που επεσκέφθησαν τα Μετέωρα κατά τον 18ον και 19ον αιώνα. Φωτογραφίες των Μετεώρων από τον φημισμένο Γάλλο- Ελβετό φωτογράφο Boissonas και τους Βολιώτες φωτογράφους Στέφανο και Νικόλαο Στουρνάρα και παλιά ξενόγλωσσα περιοδικά που αναφέρονται στα Μετέωρα. Χρησιμοποιώντας τις παλιές στερεοσκοπικές μηχανές, που υπάρχουν στο χώρο του μουσείου, o επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα παλιές φωτογραφίες των Μετεώρων.

Εκπαιδευτικές Δράσεις στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο

Στην ιστορία της εκπαίδευσης αναμφίβολα ο εκπαιδευτικός είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο τα σύγχρονα μέσα και να διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, τίποτα δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας αναγνωρίζει το έργο και το μόχθο του Έλληνα εκπαιδευτικού. Για τον λόγο αυτό συμβάλλει στην εκπαιδευτική διαδικασία με εκπαιδευτικές δράσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μύθοι του Αισώπου: Συζήτηση και προβολή.

Σκοπός: Οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τους διδακτικούς μύθους του Αισώπου, να αναγνωρίσουν το επιμύθιο και τα βαθύτερα νοήματα πίσω από τον μύθο.

Επαγγέλματα: Επαγγέλματα μέσα από τους σχολικούς χάρτες. Η εξέλιξη στο χρόνο.

Σκοπός: Να γνωρίσουν τα παλιά επαγγέλματα, να συγκρίνουν τις αλλαγές που έφερε η τεχνολογία. Ποια επαγγέλματα εξαφάνισε και ποια δημιούργησε η ανάπτυξή της.

Παιδικά Παιχνίδια: Το παιχνίδι μέσα από τα «παλιά μας» αναγνωστικά (τα είδη της σβούρας και η ιστορίας της).

Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα παλιά παιχνίδια, να κατανοήσουν την αξία των χειροποίητων παιχνιδιών και την υιοθέτηση τους στα καθημερινά τους παιχνίδια.

Η πλάκα και το κονδύλι, η πένα και το μελάνι: Στην παλιά σχολική αίθουσα οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλάκα και κονδύλι, πένα και μελάνι και να παρακολουθήσουν σχολικό κινηματογράφο.

Σκοπός: Η επαφή των παιδιών με μέσα διαπαιδαγώγησης μιας άλλης εποχής, κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης και του νεοελληνικού πολιτισμού.

Η «κούπα του Πυθαγόρα»: Ένα πείραμα βασισμένο στα συγκοινωνούντα δοχεία.

Σκοπός: Να κατανοήσουν τα παιδιά τα βαθύτερα νοήματα που κρύβονται πίσω την ιστορία της «κούπας του Πυθαγόρα», όπως η απληστία και το «παν μέτρον άριστον» των αρχαίων Ελλήνων.

Μετέωρα: Ιστορία των Μετεώρων- Γεωλογικό Φαινόμενο.

Σκοπός: Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την ιστορία των μετεώρων και το γεωλογικό φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα πληροφορούνται για την ιστορία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (1896-2016).

Σκοπός: Να γνωρίσουν τα παιδιά τους νεότερους ολυμπιακούς αγώνες και το ολυμπιακό ιδεώδες, όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα.

Πρόσβαση

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας του Ν. Τρικάλων και σε απόσταση 20 μέτρων από την Κεντρική Πλατεία (Ρήγα Φεραίου) και 50 μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας.

Δείτε στο χάρτη της google που βρίσκεται το Μουσείο επιλέγοντας ΕΔΩ:

Δίπλα στο Μουσείο υπάρχει χώρος στάθμευσης για ΙΧΕ αυτοκίνητα και στάσης - στάθμευσης για τα λεωφορεία.

Τιμές εισιτηρίων:

Ενήλικες: 5,00€

Νέοι κάτω των 18 ετών: 4,00€

Φοιτητές/Σπουδαστές: 4,00€

Ομαδικές επισκέψεις: 4,00€

Σχολικές επισκέψεις: 3,00€ ( περιλαμβάνονται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα- δράσεις και η ξενάγηση)

Συνοδοί (εκπαιδευτικοι-ξεναγοί): Δωρεάν

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:

Διεύθυνση: Χατζηπέτρου & Μ. Αλεξάνδρου, Τ.Κ. 42200, Καλαμπάκα
Τηλέφωνο: +30 24320 75219
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστότοπος: http://www.bookmuseum.gr

Δείτε και παλαιότερη δημοσίευση του katafylli.gr για το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ΕΔΩ: