Ela na paiksoume

Koumpouriana

01 - 12 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 420 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

15 Thanasakis o politevomenos "Βαίνομεν... προς τας Αυτοδιοικητικας εκλογάς....." που έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στη θαυμαστή ελληνική ταινία "Θανασάκης ο πολιτευόμενος..."

 * Εκατό (100) μέρες ακόμη έως την έναρξη διαβούλευσης και διαμόρφωσης των συνδυασμών-τέλη Γενάρη 2019 & (170) για την κατάθεση ψηφοδελτίων (Απρίλιο) στα Πρωτοδικεία.

 - Όλοι δηλώνουμε πίστη, σεβασμό στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, της Αποκέντρωσης.

 - Όλοι ορκιζόμαστε στην ανάγκη για ενεργοποίηση του απλού πολίτη, τη συμετοχικότητα, τη συνεννόηση, τη σύνθεση στις τοπικές κοινωνίες...

 - Οι Ηγεσίες των κομμάτων, διαλαλούν την ανεξαρτησία των τοπικών οργανώσεων, την ελεύθερη έκφραση και δράση των μελών τους στη διαμόρφωση δημοτικών παρατάξεων, συνδυασμών, συμμαχιών...

 * Η Νέα Δημοκρατία, ως μεγάλο Φιλελεύθερο Ευρωπαϊκό κόμμα, εν δυνάμει κόμμα Εξουσίας, απέναντι στον λαϊκό θεσμό της Αυτοδιοίκησης, έχει σημαίνοντα λόγο και ο Πρόεδρος της έχει δηλώσει την πλήρη στήριξη και την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής Αυτοτέλειας των Δήμων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και ο ΕΧΤΑ.

 # Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ότι:

 "Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω" και κατά μείζονα λόγο, η Τοπική Δημοκρατία.

 - Οι τοπικές κοινωνίες, οι ενεργοί πολίτες, οι νέοι ή έμπειροι Αιρετοί οφείλουν να αυτενεργήσουν, να διαβουλευθούν, να προτείνουν, να αξιολογήσουν, να προκρίνουν τους αξιότερους, τους χρησιμότερους για υποψηφιότητες είτε σε θέση Δημάρχου, είτε Αιρετού Συμβούλου.

 * Φυσικά και οι Δημοτικές/Περιφερειακές εκλογές είναι και κρίσιμη πολιτική μάχη, όμως δεν είναι.... στενά κομματική σύγκρουση...

 - Ενδεχομένως, να γίνει δεκτό αυτό στις 13 Περιφέρειες της Χώρας και σε 5 -10 μεγάλους Αστικούς Δήμους (Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Πάτρα/Λάρισα κ.α.).

 * Με τον Κλεισθένη & το νέο εκλογικό σύστημα της "απλής αναλογικής" - το οποίο πρέπει να βελτιωθεί, με "όριο εισόδου" κ.λπ. - αλλάζει δραματικά το όλο πλαίσιο, ο ρόλος του Δημάρχου [από Αρχηγός/Επικεφαλής γίνεται πλέον ο "ίσος μεταξύ... ίσων συνεργατών" - απλός Συντονιστής των Διοικητικών, Τεχνικών Υπηρεσιών και των Αιρετών, Συμβούλων και Κοινοταρχών], προέχει πλέον η αξιοσύνη, η μετριοπάθεια, η δυνατότητα σύνθεσης και συνεννόησης και όχι ο αρχηγισμός, ο συγκεντρωτισμός, η πόλωση, η αντιδικία και μικροκομματικός ανταγωνισμός.

 * Συνεπώς τα κόμματα, πρέπει στη δύσκολη φάση που διανύει η Χώρα και το Οικονομικό Σύστημα, να στηρίζουν τις οργανώσεις τους ανά νομό και περιοχή, να συνδράμουν κινήσεις ενεργών πολιτών που εκφράζουν τη βούληση τους για ενασχόληση στα κοινά και τοπικά ζητήματα, να διαλέγονται με νέους και έμπειρους αυτοδιοικητικούς, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη της βάσης.... να αφήνουν πεδίο δράσης στα όργανα βάσης.... και κινήσεις δημοτών.

 # Με ... άνωθεν εντολές, με.... δεσμευτικές αποφάσεις ανώτερων οργάνων, περιορίζεται και η τοπικότητα και η σχετική αυτονομία, που δικαιούνται οι πολίτες, ιδίως της Περιφερειακής Ελλάδας...

 * Ακόμα και για την επιλογή υποψηφίων Βουλευτών, ο Πρόεδρος της ΝΔ, που έχει το απόλυτο δικαίωμα (άρθρο 30 του Καταστατικού) να καταρτίζει τα ψηφοδέλτια των Εθνικών και Ευρωεκλογών, προβλέπεται ρητά ότι:

 "μπορεί να ζητεί τη γνώμη των μελών του κόμματος"....

 Κατά μείζονα λόγο, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, στις Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους.

 * Είναι η ώρα, η Νέα Δημοκρατία να επιδείξει έμπρακτα το φιλελεύθερο και Δημοκρατικό χαρακτήρα της, ως το μεγάλο Ευρωπαϊκό σύγχρονο Μεταρρυθμιστικό κόμμα, και να σύρει και όλα τα κόμματα, στο δρόμο του σεβασμού της βάσης, των ενεργών δημοτών, των φιλελεύθερων Αυτοδιοικητικών κινήσεων και Παρατάξεων.

 - Δεν γνωρίζουμε, αν ρωτήθηκε η ΝΟΔΕ Καρδίτσας, οι ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ, οι Αιρετοί που είναι μέλη του κόμματος, πάντως συζήτηση, διαβούλευση ή διάλογος δεν έγινε.... για την ανακοίνωση στήριξης του νυν Αντιπεριφερειάρχη, φίλου Β. Τσιάκου - πολύ άξιου και εργατικού Αιρετού - ως υποψήφιου Δημάρχου της πρωτεύουσας του νομού μας.....

 * Προσωπικά, σέβομαι την απόφαση των κεντρικών οργάνων, θεωρούμε την επιλογή του Β. Τσιάκου, άριστη, μας ξενίζει όμως η .... μη ευγενική συμπεριφορά προς τον άξιο, επίσης, έμπειρο, Επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Καρδίτσας, Κώστα Παπαλό, (Δήμαρχο 2011-2014), ο οποίος με δήλωση του δείχνει.... την πικρία του....

 # Επίσης και προς την εκπεφρασμένη βούληση του συμμαχητή Κ. Γκαβογιάννη.

 * Εμείς, που προερχόμαστε από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πάνω από 20 χρόνια) & τη "Δημοκρατική Συμμαχία" της Ντόρας Μπακογιάννη (2010-2012), έχουμε μια αυξημένη - να μας επιτραπεί - ευαισθησία στα θέματα δημοκρατικότητας, ελευθερίας έκφρασης, σεβασμού της βάσης και των ενεργών πολιτών, της αυτονομίας στο χώρο μας....

 * Μια ευρεία Συνέλευση σε επίπεδο Δήμου Καρδίτσας και Νομού, θα σφυρηλατούσε την ενότητα, θα πολλαπλασίαζε τις δυνάμεις της Φιλελεύθερης Τοπικής Αυτοδιοίκησης..... Θα δικαίωνε όλους μας!

 # Η συμμετοχή, η συνεργασία, η κοινή δράση στα Αυτοδιοικητικά δρώμενα είναι κατεξοχήν δημοκρατική διαδικασία, Διαλόγου και Ελευθερίας!

 Το πολιτικό σύστημα εν γένει, νοσεί..... ας του προσφέρουμε με περίσσευμα καρδιάς... το οξυγόνο της συμμετοχής και ενεργοποίησης της βάσης των πολιτών!

 * Η Αλλαγή στην Ελλάδα.... Η ισόρροπη Ανάπτυξη, θα έλθουν κυρίως από τη νέα Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή Διακυβέρνηση....

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (1999-2019).

[Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006].

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα