Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 03 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 180 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας τ. Δήμαρχος Αχελώου

D Papakostas Δικαιώνονται οι Πρωτοπόροι των έργων «Ανανεώσιμης Ενέργειας» - 50.000 € τα ετήσια έσοδα - οικονομικά αυτοδύναμη η κοινότητα ΑΡΓΥΡΙΟΥ - Συνάντηση Δημοτικού Συμβούλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΓΥΡΙΤΩΝ και τον Δ/ντή του Λ.Α.Γ.Η.Ε. Χρήστο Μπότση.

 * Να ιδρύσουμε κοινωνικά φαρμακεία - παντοπωλεία στα (4) Χωριά ΑΧΕΛΩΟΥ.

 * Να προχωρήσουν τα έργα στο ΦΡΑΓΜΑ ΣΥΚΙΑΣ και στο ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΛΛΙΟΥ.

 Πριν (15) χρόνια, με το από 21-5-1998 αρχικό «Συμφωνητικό Συνεργασίας» μεταξύ της Κοινότητας ΑΡΓΥΡΙΟΥ της ορεινής Αργιθέας, που εκπροσωπούσε ο πρωτοπόρος και δραστήριος Κοινοτάρχης Λάζαρος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ και της ΑΕΓΕΚ Α.Ε., τέθηκαν τα θεμέλια Ανάπτυξης και Οικονομικής Αυτοδυναμίας του Αργυρίου. Ένα χωριό στα όρια Ν. Καρδίτσας - Ευρυτανίας - Αιτ/νίας. Με Σχολεία - Νηπιαγωγείο - Ιατρείο - ΚΕΠ. Με δραστήρια νεολαία, καινοτόμους ανθρώπους και εργατικό κοινοτικό Σύμβουλο. Οι άδειες του έργου δόθηκαν το 2000 (από Γ. Γ. Θεσσαλίας) και το 2001 (από Υπ. Ανάπτυξης) (Στην πρώτη θητεία μας στον Καποδιστριακό Δήμο ΑΧΕΛΩΟΥ). Παρά τις αντιξοότητες, τις επιφυλάξεις και επιθέσεις ορισμένων που «έβλεπαν», παντού… ύποπτες συζητήσεις, διαπλοκή και ιδιοτέλειες, το έργο ολοκληρώθηκε, είναι κόσμημα και επισκέψιμο για παιδιά και ενδιαφερόμενους.

 Με τους Νόμους 3468/2006 και 3851/2010 ρυθμίζονται τα θέματα απόδοσης εσόδων υπέρ των τοπικών κοινοτήτων και η όλη διαδικασία. Η εταιρία παραγωγός - σήμερα ENEL GREEN ΑΕ - αποδίδει στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και αυτός μέσω Δ.Ο.Υ. (όπου υπάγεται ο Δήμος Αργιθέας) δηλ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, στέλνει τα ποσά στο Δήμο.

 Βάσει των Νόμων τα έσοδα ανέρχονται στο 3% των ακαθαρίστων (προ ΦΠΑ) εσόδων. (Απ’ αυτά το 1% υπέρ οικιακών καταναλωτών του Χωριού (Αργύρι) - το 1,7% στη Δ.Ο.Υ. υπέρ ΔΗΜΟΥ και 0,3% υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο). Η πρώτη περίπτωση δηλ. το 1% ακόμα - λόγω τεχνικών δυσκολιών ΔΕΗ - δεν εφαρμόζεται και τα ποσά μένουν «παγωμένα». Σύντομα θα αποδοθούν, είτε στους κατοίκους είτε στην Κοινότητα τους (θα υπάρξει ρύθμιση). Το 80% του ποσού που στέλνεται στον οικείο ΔΗΜΟ, κατευθύνεται για έργα Τοπικής Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Περιβάλλοντος υποχρεωτικά στην Κοινότητα, όπου το έργο. Το υπόλοιπο 20% για έργα γενικά στο ΔΗΜΟ - που πρέπει να διατεθούν για έργα στο ΚΑΤΑΦΥΛΛΙ - ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ - ΜΑΡΑΘΟ (ΑΧΕΛΩΟ) (ποσό δηλ. 10.000 €/χρόνο για ίδρυση π.χ. κοινωνικού φαρμακείου - παντοπωλείου υπέρ ανασφάλιστων άπορων - υπερηλίκων. Δηλ. αν τα έσοδα, όπως υπολογίζει ο ΛΑΓΗΕ, είναι 50.000 € το χρόνο, το ΑΡΓΥΡΙ δικαιούται λαμβάνειν 40.000 € (50.000 Χ 80%). Η Διαδικασία είναι αυστηρή και διαφανής:

 1) Στον Δημοτικό προϋπολογισμό πρέπει να έχει εγγραφεί χωριστός Κωδικός («έσοδα από Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρ. Ενέργειας ΑΠΕ»),
  2) Ο Δήμος υποχρεούται να υποβάλλει στο Υπ. Ανάπτυξης και Γ. Γ. Αποκ. Διοίκησης Θεσσαλίας, εντός του α΄ τριμήνου κάθε επόμενου έτους (δηλ. το 2013 για το 2012) έκθεση με τον απολογισμό Αξιοποίησης των Εσόδων από τα «Αντισταθμιστικά τέλη (ΑΠΕ)» που κατέθεσε ο ΛΑΓΗΕ,
  3) Ο ΛΑΓΗΕ επίσης οφείλει να αποστείλει τι ποσά έχει καταθέσει σε Δήμους προς γνώση του Υπ. Ανάπτυξης,
  4) Σε κάθε περίπτωση, η Γ.Γ. Αποκ. Διοίκησης ασκεί έλεγχο νομιμότητας και υποβάλλει και αυτός προς το Υπ. Ανάπτυξης έκθεση.
  5) Επίσης προβλέπεται ο ανάδοχος έργου στην κοινότητα (ή στο Δήμο για το 20%) οφείλει να τοποθετεί ειδική ΠΙΝΑΚΙΔΑ, όπου θα αναγράφεται ρητά ότι το έργο εκτελείται με πιστώσεις που προέρχονται από το ειδικό τέλος (3%) ΑΠΕ. Ήδη, όπως μας γνώρισε ο Δ/ντής του ΛΑΓΗΕ κ. Χρ. Μπότσης για το διάστημα από Μάρτιο 2011 έως Ιούνιο 2012, έχει συγκεντρωθεί προς απόδοση το ποσό των 17.535,85 €. Ρητά επιφυλάσσεται η κοινότητα και ο Σύλλογος Αργυρίου για κάθε δικαίωμα τους που απορρέει από τη ρήτρα 5%, που έχει υπογραφεί με ΑΕΓΕΚ Α.Ε. (δηλ. για το επιπλέον 2%).

 Σημειώνεται ότι την πρώτη χρονιά λειτουργίας του ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ (ισχύος 6,5 Mw) - 2011, δεν λειτούργησε πλήρως το σύστημα. Επίσης υπάρχει απόλυτη διασφάλιση των αγροτών (τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο - άρδευση Κτημάτων) και του οικοσυστήματος του Πλατανιά. Οι Δημότες Αργυρίου και όλοι όσοι έχουμε συμβάλλει, είμαστε περήφανοι. Ένα μεγάλο - καινοτόμο έργο άρχισε να αποδίδει, σε μια εποχή κρίσης, που οι πόροι στους Δήμους περικόπτονται από το Κράτος.

 Μαζί με το ΥΔΡΟΗΛ/ΚΟ Δαφνοζωνάρας (Νέο Αργύρι - ΤΕΡΝΑ Α.Ε.), τους Πυλώνες Διέλευσης (μέσω Καταφυλλίου - Βραγκιανών - Ενότητα ΑΧΕΛΩΟΥ) - που θα αποδώσουν νέα έσοδα, το (υπό σχεδιασμό) ΥΔΡΟΗΛ/ΚΟ ΚΑΤΑΦΥΛΛΙΟΥ (Αυλακίου) - 60 Mw - που βρίσκεται σε καλή φάση και υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα άνω των 200.000 €/χρόνο, συν το φράγμα και το ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΚΙΑΣ (150 Mw) με έσοδα πάνω από 500.000 €/χρόνο (για Πετρωτό - Καλή Κώμη - για Ελληνικά και Δήμο μας) και τα ΑΙΟΛΙΚΑ σε Δυτική και Ανατολική Αργιθέα - εφόσον οι τοπικές ενότητες συναινέσουν, θα τονωθεί οικονομικά η περιοχή ΑΧΕΛΩΟΥ και ΑΡΓΙΘΕΑΣ, θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για τους νέους μας, συν τον αγροτουρισμό, την ιχθυοτροφία κ.ά.

 Το φράγμα Συκιάς πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί. Ήδη το Δικαστήριο Ευρ. Ένωσης έκρινε ότι εφόσον τηρηθούν οι ΟΔΗΓΙΕΣ, είναι νόμιμα τα έργα και η μετατροπή του φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο σύστημα.

 Η περιοχή ΑΧΕΛΩΟΥ και ο Δήμος Αργιθέας μπορεί - και πρέπει - να πρωτοστατήσουν για την οικονομική - κοινωνική πρόοδο των Δημοτών και του τόπου μας. Κάθε δημοτική Ενότητα να αποφασίζει αυτόνομα - τριπολικά, για την περιοχή της. Για λόγους τοπικής δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, συνευθύνης και ωφέλειας των ίδιων των πολιτών κάθε κοινότητας και δημοτ. Ενότητας.

- Το «Μέλλον δεν είναι… δώρο αλλά… επίτευγμα! Η πρόοδος δεν έρχεται… εκ τύχης αλλά με μόχθο και καινοτόμες δράσεις!!

- Παρακολουθούμε μαζί με τον Παν. Σύλλογο Αργυριτών και το Κ.Σ. Αργυρίου από κοντά, ζητώντας την πιστή τήρηση συμφωνιών και νομικών κανόνων. Το «Πατριωτικό Δίκτυο» στηρίζει και διεκδικεί με Γνώση και εμπειρία!

- Είναι μοναδική ευκαιρία μέσα από τα έργα «αειφόρου - βιώσιμης» ανάπτυξης, η ορεινή πατρίδα, η Αργιθέα και τα 20 Χωριά της, να αποκτήσουν ίδιους πόρους και ικανά έσοδα υπέρ των δημοτών (μόνιμων και απόδημων - που επιστρέφουν λόγω και της κρίσης πίσω στα πατρικά), να παλέψουν και να νικήσουν την ανεργία, τη νεοφτώχεια, τον δημογραφικό Μαρασμό… Από ΕΜΑΣ εξαρτάται!

 ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ενότητα - ΔΥΝΑΜΗ - Γνώση - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - Προβλεπτικότητα! Οι εργατικοί, οι ρεαλιστές, οι καινοτόμοι και Αλληλέγγυοι είμαστε η Μεγάλη Πλειοψηφία!

Δημήτρης Παπακώστας

τ. Δήμαρχος ΑΧΕΛΩΟΥ, συντονιστής του ιστότοπου http://www.patrida.info/

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_180.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Μαΐου 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα