Koumpouriana

10 - 07 - 2020
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 382 επισκέπτες και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

02 Sarakatsanaioi Η Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδα στην Κοιλάδα του Αχελώου(Παρθενία Χαρίτου, Μενέλαος Παπαδημητρίου, Χρήστος Βασ. Καπερώνης & Κώστας Π. Τσιάκαλος) στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής για το 2020 και στις θεματικές της Ενότητες για την πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής μας συμπεριέλαβε στο Μουσικό μας αυτό ταξίδι ενότητα για τους Σαρακατσαναίους και τα τραγούδια τους - διοργάνωση από κοινού με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας στις Πηγές και στο μαρτυρικό Σέλτσο!!!

 Η Αδελφότης των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου (Ζήνωνος 30, 10437 Αθήνα Τηλ 210 5240777) - μη δυνάμενη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να έχει φυσική παρουσία και θέλοντας να συμβάλλει στην
προσπάθειά μας - είχε την ευγενή καλοσύνη και μας χορήγησε δια του Προέδρου της κ. Δημητρίου Τάγκα για την εκδήλωσή μας τέσσερα εξαιρετικά ιστορικά και λαογραφικά βιβλία ( Σαρακατσαναίοι - Πορεία στον τόπο και στο χρόνο, Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου - Γενεαλογικά δένδρα, Μνήμη Κατσαντώνη και Σαρακατσάνικα Τραγούδια της Ηπείρου)!!!

 Συνόδεψε δε τη συμβολή της και με τον παρακάτω χαιρετισμό:

 <<Χαιρετίζουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη του Σαρακατσάνικου τραγουδιού μέσα από την εκδήλωση αυτή, και ευχόμαστε το μήνυμά της να φτάσει όπου γης εραστές της μουσικής και της παράδοσης.

 Στις δύσκολες μέρες που τώρα περνάμε, το τραγούδι είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την προστασία από την αποξένωση που μπορεί να μας οδηγήσουν τα αναγκαστικά προστατευτικά μέτρα από τον ιό.

 Το κυριότερο όμως από όλα, πιστεύω, είναι ότι η εκδήλωση αυτή θα συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση του δημοτικού τραγουδιού στη νέα γενιά και θα τη φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην παράδοση.

 Οι Σαρακατσαναίοι, πριν τη χρήση των μουσικών οργάνων στις εκδηλώσεις τους, τραγουδούσαν σε δυο παρέες, που η μία ξεκινούσε το τραγούδι λέγοντας ένα στίχο, το «έπαιρνε» όπως έλεγαν, και η άλλη το επαναλάμβανε, το «δίπλωνε».

 Ας είναι η νεολαία μας εκείνη η παρέα που θα «διπλώσει» το Σαρακατσάνικο τραγούδι της σημερινής εκδήλωσης.

 Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της όμορφης και αληθινής αυτής προσπάθειας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Τάγκας.>>

 Το πανάρχαιο και ευγενικό Ελληνικό φύλο των Σαρακατσαναίων που φαίνεται να ξεκίνησε από την Κεντρική και Νότια Πίνδο, την περιοχή των Αγράφων και του Ορεινού Βάλτου ως την Ήπειρο και ως νομάδες που ήταν -δίχως Χωριό,  εξαπλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- ακόμα και σε χώρες της Βαλκανικής - ήταν εργατικοί, φιλότιμοι και φιλόξενοι, ολιγαρκείς και με αλληλεγγύη!!!

 Ήταν φυλή με κανόνες, <<με σειρά και τάξη>>!!!

 Αγωνιστές και Κλεφταρματωλοί, μορφές, ξεπήδησαν μέσα από τις τάξεις τους, όπως: Δίπλας, Κατσαντώνης, Χασιώτης, Λεπενιώτης, Τσόγκας, Καραϊσκάκης, Καρατάσος, Λιακατάς κ.α.

 Κατά το Γιάννη Βλαχογιάννη  <<οι Σαρακατσαναίοι έθρεψαν και θέριεψαν την Ελληνική Κλεφτουργιά>>!!!

 Ο Πατροκοσμάς φέρεται να τους εμψυχώνει στα χρόνια της σκλαβιάς περνώντας από τα κονάκια τους και τους ζητά να ομιλούν την Ελληνική Γλώσσα!!! Τον θεωρούν προστάτη τους!!!

 Η κοινωνική θέση της Σαρακατσάνας με τη συμβολή της στην οικογένεια είναι κεντρική!!!

 Έγκυες στα χωράφια και στις στράτες, πολλές φορές γέννησαν τα παιδιά τους στο δρόμο!!!

 Κινώντας το Χινόπωρο με το τσελιγκάτο τους για τα χειμαδιά πηγαίνανε πρώτες οι γυναίκες και τα παιδιά για να στήσουν τις καλύβες τους - τα κονάκια τους και οι άνδρες ακολουθούσαν με τα ζωντανά τους (και μετά ένα μήνα), τη δε Άνοιξη για τα βουνά - για ξεκαλοκαιρειό!!!

 Ως μανάδες - γιαγιάδες προς τα παιδιά και εγγόνια ήταν τρυφερές αλλά και αυστηρές αφού δεν σήκωναν ντροπή στην οικογένεια.

 Η μάνα και η γιαγιά Σαρακατσάνα ήταν ευλαβείς θεματοφύλακες των παραδόσεων και των αξιών της φυλής τους και <<έδεναν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους από μικρά κοντά στα ήθη, έθιμα, στο δημοτικό τραγούδι και στις παραδόσεις>>!!!

 Οι άνδρες τους σπάνιο να υβρίσουν γυναίκα - της είχαν εμπιστοσύνη και απόλυτο σεβασμό!!!

 Ο Γάμος στους Σαρακατσαναίους λέγονταν  <<Χαρά>> και η ευχή τους ήταν: στα νιόγαμπρα -<<στεργιωμένοι και καλή προκοπή>>!!! Και στις ανύπανδρους <<Στις χαρές σας οι ανύπανδροι>>!!!

 Πανδρεύονταν αναμεταξύ τους - ενδογαμία - για να κρατήσουν την κλειστή τους κοινωνία και κυρίως με προξενιό - δίχως λόγο η κοπέλα και ο γαμπρός.

 Ήταν δε η χαρά τους - γάμος μιας εβδομάδας με όλες τις παραδόσεις (σάκιασμα προικιών, προζύμια και κουλούρες - προβέντες, ξούρισμα γαμπρού και στόλισμα νύφης, φλάμπουρας και τα συμπεθεριακά με τα άλογα και με μπροστά τα όργανα κινούσαν για τα στέφανα - Κινήσαν τα τσιαμόπουλα, τα σαρακατσανόπουλα, να παν στον πέρα μαχαλά πουν’ τα κορίτσια τα καλά…..).

 Το δημοτικό μας τραγούδι χρωστάει στους Σαρακατσαναίους πλείστα όσα και σε στίχο και με κατ΄εξοχήν όργανο τη φλογέρα!!!

 Εξαιρετικοί δημοτικοί οργανοπαίχτες και τραγουδιστές λάμπρυναν και λαμπρύνουν τη δημοτική μας μουσική παράδοση (Κώστας Νάκας+, Νίκος Γιαννακός, Βασίλης Σερμπέζης, Γιάννης Γκόβαρης κ.α.).

 Σήμερα δε κορυφαία και εξέχουσα φωνή είναι η Σαρακατσάνα ΓΙΩΤΑ ΓΡΙΒΑ, από το Κότελ της Βουλγαρίας και Ανθηριώτισσα - Αργιθεάτισσα νύφη!!!

 Την εκδήλωσή μας αυτή, που είναι αφιερωμένη στους Σαρακατσαναίους και στο τραγούδι τους, τιμάει με την παρουσία του ο εξαιρετικός Ηπειρώτης Σαρακατσάνος τραγουδιστής Νίκος Λαδιάς!!!

 Η Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδας της Κοιλάδας Αχελώου νιώθει και ευχαριστεί από καρδιάς δημόσια την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου για τη συμμετοχή της και την ευγενή χορήγηση των βιβλίων!!!

 Αναθυμίζω στους αδερφούς Σαρακατσαναίους το δικό τους τραγούδι:
  Θα παραγγείλω στα βουνά να χαμπηλώσουν λίγο
  Κι αν δεν μπορέσω ν’ ανεβώ χαμπέρι θα τους στείλω…..

 και αφιερώνω σε όλους τους Σαρακατσαναίους τον ύμνο - Πως τόπαθα κι αγάπησα και γω Σαρακατσάνα... με την κορυφαία ΓΙΩΤΑ ΓΡΙΒΑ!!!

Αθήνα, 20.6.202
Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα