Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 285 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Η Ορεινή Αργιθέα, οι Αργιθεάτες διακρίνονται από τις αντοχές, την καρτερικότητα, τη μαχητικότητα και το πείσμα τους, αλλά πάνω απ' όλα, την αλληλεγγύη τους στους πιο αδύναμους, στους αποκλεισμένους και δεινοπαθούντες....

 • Αυτά τα χαρακτηριστικά, μας ξεχωρίζουν, ανά τους αιώνες, από τους γείτονες μας, στον κάμπο και τα αστικά κέντρα...

 |. Ο Ιανός, έπληξε ολόκληρο το νομό Καρδίτσας και περιοχές Θεσσαλίας. 54.000.000 τόνοι νερού μέσα σε 12 ώρες!!!

 - Το ότι θρηνήσαμε μόνο 3 θύματα και μια άτυχη αγνοούμενη, αποτελεί μεγάλη τύχη, Θεία Πρόνοια...

 - Η ορεινή Πατρίδα μας, δεν είχε ούτε τραυματισμό, ούτε ένα θύμα...

 - Όμως, τα οδικά δίκτυα, του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

 ||. Απαιτείται εγρήγορση, ψυχραιμία, καταμερισμός εργασίας.

 1. Προτεραιότητα: Ο πραγματικά βομβαρδισμένος κεντρικός δρόμος, που συνδέει και εξυπηρετεί τα οκτώ δυσπρόσιτα ορεινά (υψόμετρο άνω των 900 μ.) χωριών της Ανατολικής Αργιθέας.

 • Γέφυρες, οχετοί, άσφαλτος έχει ξηλωθεί....

 • Οι οδικές υποδομές, θυμίζουν εποχή δεκαετιών 1960 - 80.....

 • Λασπόδρομοι, κομμένα τμήματα, πεζοπορία, ρέματα φουσκωμένα, αδιάβατα!

 - Οι μόνιμοι κάτοικοι επί μέρες δίχως οδική πρόσβαση, δίχως ρεύμα (επί 5 μερόνυχτα), οι κτηνοτρόφοι με λίγες ζωοτροφές, αδυνατούν να μετακινήσουν τα ζωντανά τους στα χειμαδιά, όπως μας είπαν ο πατριώτης Βάϊος Ποζιός από το αποκομμένο Ραγάζι της Σπηλιώτισσας.... και ο Γιάννης Θέος από Φουντωτό.

 2. Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας και Δήμος Αργιθέας, να δώσουν βάρος με βαριά μηχανήματα (μπουλντόζες) για διάνοιξη - από φερτά υλικά και λάσπες - στον κεντρικό δρόμο Πευκόφυτο έως Βλάσι και συνέχεια.

 - Να ζητηθεί ενίσχυση από ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Αυχένα Τυμπάνου (Αιολικά έργα) για ασφαλή προσβασιμότητα στο τμήμα διεξόδου από Αυχένα Τυμπάνου έως Άγιο Νικόλαο Βλασίου.

 3. Να ετοιμαστούν οι φάκελοι, τα τεχνικά δελτία για νέο σύγχρονο σχεδιασμό του άξονα "Μουζάκι - Πευκόφυτο - Βλάσι - Πετρίλο - Ι. Μ. Σπηλιάς - Στεφανιάδα".

 Εδώ, να μην έχουμε "φαινόμενα" παρελθόντος, τίνος αρμοδιότητα είναι ο δρόμος κ.λπ. Ο δρόμος είναι για όλους τους Αργιθεάτες και προσκυνητές της Μεγαλόχαρης Παναγίας Σπηλιώτισσας!

 4. Οι δύο εργολαβίες έως Αετοχώρι και Β Μάραθο να συνεχίσουν - αφού περάσει το κύμα των συνεπειών του Ιανού - ο καθένας να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

 Η ζωή συνεχίζεται.... το Κράτος έχει..... Υπηρεσίες!

 5. Οι Αιρετοί, όλων των παρατάξεων, υποχρεούνται, ηθικά - πατριωτικά, να εμφανιστούν στους αποκλεισμένους ταλαιπωρημένους συνδημότες!

 |||. Στον άλλο κεντρικό οδικό άξονα, την Εθνική Διαπεριφερειακή οδό - "Μουζάκι - Τύμπανος - Αργιθέα - Συκιά - Άρτα", οι ζημιές είναι πιο λίγες.

 • Βέβαια και πριν τον Ιανό, ο δρόμος αυτός ήταν... βομβαρδισμένος, με λίαν επικίνδυνη βατότητα, εξαιτίας των ημιτελών παρατημένων έργων Συκιάς και μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού και εγκατάλειψης από Περιφέρεια Θεσσαλίας και Υπουργείο Υποδομών....

 • Άμεσα, να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, ιδίως στα τμήματα:

 - Αργιθέα (Κνίσοβο) έως Άγιο Μηνά. Όπου τάχιστα να μπει σήμανση σε λίαν επικίνδυνα σημεία .Η Αστυνομία να παρέμβει!

 - "Συκιά έως Παλιά πυρήνα και Αγορασιά"/ σήραγγες, άνοδο από Ρέμα Πετρωτού κλπ.

 * Ήδη ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης από Υπουργείο Υποδομών, πίστωση 1.880.000€, για άρση φερτών υλικών λόγω ημιτελών έργων Φράγματος Συκιάς και μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού, όπως μας ενημερώνει ο Δ/ντης Αντώνης Κοτσιώνης και ο αρμόδιος Υπουργός με επιστολή του στον Βουλευτή ΝΔ Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο.

 - Η Αργιθέα, αρκετά έχει ... πληρώσει λόγω των εκτελεσθέντων και παρατημένων έργων Συκιάς και νερών Αχελώου ποταμού....

 * Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αυτοψία στο Μουζάκι - Καρδίτσα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιτάχυνση έργων Συκιάς, Φράγματος Μουζακίου και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας - Επιτέλους!!!

 * Το Υπουργείο Υποδομών, κινείται προς ένα πιο ρεαλιστικό βιώσιμο σχέδιο με "ταπείνωση" του ύψους στο Φράγμα Συκιάς, σε λογικά όρια και με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο περιβάλλον!

 |V. Άρα, η κρίση, η φυσική καταστροφή του Ιανού, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Αναγέννηση της ορεινής Αργιθέας και Δυτικής Θεσσαλίας!

 "Συν Αθηνά...και χείρα κίνει"....!

 Το Κράτος έχει ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα, οι πιστώσεις μοιράστηκαν - άνω των 2.000.000€ για Δήμο και χωριά Αργιθέας, όμως και εμείς οι ίδιοι ας δράσουμε!

 • Με Πατριωτική Ενότητα Δουλειά - Διαπαραταξιακό Συντονισμό!

 V. Ας αξιοποιήσουμε όλοι, Αυτοδιοίκηση και Φορείς, τις έγκυρες επισημάνσεις του Καρδιτσιώτη Καθηγητή - Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Γεωλογίας - Ευθύμιου Λέκκα.

 Ειδικά οι Δήμοι Αργιθέας - Μουζακίου & Καρδίτσας ας εξετάσουν την περίπτωση να συνεργαστούν μαζί του, με Προγραμματική Σύμβαση ή άλλου είδους, ως Επιστημονικού Συμβούλου τους, γιατί η κλιματική αλλαγή και κρίση, δεν είναι κάτι παροδικό..... ήρθε να μείνει και χρειάζεται επιστημονικού επιπέδου νέος Σχεδιασμός, με αξιοποίηση και Ευρωκονδυλίων (ΕυρωΤαμείο Αλληλεγγύης / COORNIKUS), που με πείσμα οι Ευρωβουλευτές μας, με πρωτοπόρο τον Νίκο Ανδρουλάκη/ ΚΙΝΑΛ, έχουν καταφέρει στην ΕΕ.....

 * Μη μείνουν τα κονδύλια στα.... χαρτιά, χωρίς απορροφητικότητα, όπως έγινε δεκαετία 1990 με το πακέτο για τα αντιπλημμυρικά "Κ Λαλιώτη - Δ.Σωτηρλή" μετά τις πλημμύρες στη Μεταμόρφωση και Κάμπο Καρδίτσας....

 - Δουλειά - Δίκαιη κατανομή - Νέος Σχεδιασμός - Πολιτική βούληση!

 • Παρακολουθούμε, Προτείνουμε, Παρεμβαίνουμε!

Δημήτρης Παπακώστας - 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Συντονιστής Ορεινού Παρεμβατικού Δικτύου "ΠΑΤΡΙ.Δ.Α." Αχελώου Θεσσαλίας.

Αιρετός ΤΑ 1991 - 2019/ Δήμαρχος Αχελώου 1999 - 2006.

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_019_0119.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα