Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 152 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Roganaki Lia Τις περισσότερες φορές μιλάμε για υγεία αλλά ασχολούμαστε με την ασθένεια. Φοβόμαστε και ανησυχούμε ότι μπορεί να αρρωστήσουμε στο μέλλον, αλλά δύσκολα αλλάζουμε συνήθειες ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας. Φυσικά και πρέπει να διαχειριστούμε την ασθένεια όταν υπάρχει, το σημαντικότερο όμως είναι να διασφαλίσουμε την υγεία ώστε να μην παλεύουμε με την ασθένεια.

 Έως τώρα νομίζαμε πως η υγεία αποτελεί υπόθεση καθαρά προσωπική, αφού κάθε άνθρωπος έχει την υποχρέωση να τη φροντίζει και να την διαφυλάσσει. Ήρθε όμως η πανδημία για να μας δείξει πως και η υγεία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, υπευθυνότητας και αλληλοσεβασμού.

 Η πρόληψη όσο απαραίτητη και αν είναι, δεν παύει να είναι επιλογή. Επιλέγω να προλάβω, επιλέγω να είμαι υγιής. Παίρνοντας όλοι τα μέτρα προστασίας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ακολουθώντας τις οδηγίες, επιλέγουμε να προστατεύσουμε την οικογένειά και τους συνανθρώπους μας. Η κυβέρνηση, επέλεξε την απαγόρευση κυκλοφορίας για να περιορίσει την εξάπλωση, να ανακουφίσει το σύστημα υγείας και να μείωση το δείκτη θνητότητας.

 Προφανώς τον τελευταίο καιρό έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας. Κλειστά μαγαζιά, αποστάσεις, μάσκες και ανησυχία μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Είμαστε στην πιο δύσκολη φάση, ζούμε μια περίοδο προβληματισμού και ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν ψυχική καταπόνηση είτε με την μορφή του «στίγματος», είτε εντείνοντας το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

 Με την πανδημία να εκτυλίσσεται προκαλώντας αβεβαιότητα και ανασφάλεια, κάποιοι μπορεί να εκδηλώσουν σωματικά συμπτώματα όπως αυξημένοι παλμοί, απουσία ενδιαφέροντος για πράγματα που τους άρεσαν, θυμό, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου. Για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα αυτά πρέπει να τα παραδεχτούμε και να ζητήσουμε βοήθεια.

 Υπήρξε κάποτε ένας καιρός που όλα τα θεωρούσαμε δεδομένα, τώρα καλούμαστε να καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να μείνουμε υγιείς και να τα αποκτήσουμε ξανά. Η πανδημία ήρθε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Η διαφύλαξη της υγείας δεν είναι μόνο καθήκον αλλά και δικαίωμα κάθε πολίτη.

 Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο κάθε ένας από εμάς είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την μάχη και είναι δική του η επιλογή να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να δείξει πως σέβεται την ίδια την ζωή.

 Σ’ αυτές τις ώρες ευθύνης, ενώνουμε δυνάμεις και συνεργαζόμαστε προς όφελος της κοινωνίας. Δεν είναι μαγκιά να κατακρίνεις τα μέτρα που πρότειναν τόσοι επιστήμονες για να μας προστατεύσουν. Οι μαγκιές και οι γενναιότητες μπορεί να σκοτώσουν και είναι τραγικό να γίνεις φορέας ιού-θανάτου για άλλους ανθρώπους. Αν ο κορωνοϊός αφεθεί να εξαπλωθεί, το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

 Κανένας δεν ήθελε να ζήσει μία δεύτερη απαγόρευση κυκλοφορίας, τα μέτρα πάρθηκαν όχι για να μας τιμωρήσουν αλλά για να μας προφυλάξουν. Εμείς θα αντέξουμε και θα τα τηρήσουμε, γιατί αγαπάμε τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

 Χρειάστηκε τόσο μεγάλη εξάπλωση για να το καταλάβουμε! Ας φανούμε αντάξιοι των συνθηκών και ας μην υποτιμήσουμε την κατάσταση, έχουμε μάχη να δώσουμε και όλοι μαζί θα την κερδίσουμε.

Λία Ρογγανάκη
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

Περιφερειακή Σύμβουλος

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας
των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0566.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα