Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 208 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

01 Gefira Karias Είναι γνωστή πλέον σε όλους, η εδώ και μια δεκαετία πρωτοβουλία για το: ξαναχτίσιμο της Ιστορικής γέφυρας Κοράκου, (χτίστηκε το 1528 – 1529 και έστεκε αγέρωχα για 420 τόσα χρόνια!!! μέχρι που ανατινάχτηκε στις 28 Μαρτίου του 1949), την αναστήλωση της Κούλιας, τη διάσωση της Κουτσοκαμάρας, και την διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου, σε ένα χώρο με πολλαπλή σημασία και ιδιαίτερο συμβολισμό.

 Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν γίνει πολλά, έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφεί πολλά. Η ιδέα έχει βρει καθολική αποδοχή από την πρώτη στιγμή και έχει αγκαλιαστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Θυμίζουμε επιγραμματικά τις Ημερίδες και τις εκδηλώσεις της διανομαρχιακής επιτροπής, που συνέβαλλαν στις ένθερμες δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, στην σύνταξη μελέτης από το ΕΜΠ και τέλος στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης το 2017 στην Αθήνα για την υλοποίηση του
έργου. Επίσης, ενθαρρυντική και θετική η τοποθέτηση του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού, το φετινό χειμώνα στην επίσκεψή του στην ευρύτερη περιοχή, υπέρ της υλοποίησης της ιδέας.

 Όμως, το ότι λίγο μετά την κατάθεση της πρότασης, τέλος του 2009, ξέσπασε η οικονομική κρίση και τα μνημόνια με τις γνωστές συνέπειες για όλους, το ότι το 2015 είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες, που ανάμεσα σε άλλες ζημιές, που προξένησαν, κατέστρεψαν ιστορικά γεφύρια και αποτελείωσαν τα εναπομείναντα βάθρα της Ιστορικής γέφυρας Κοράκου, το ότι σήμερα βιώνουμε ως πλανήτης μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την Πανδημία, COVID19, το ότι η περιοχή μας δοκιμάστηκε σκληρά το περασμένο φθινόπωρο από το φοβερό πέρασμα του Ιανού, μπορούμε να κατανοήσουμε την αναβολή και καθυστέρηση της υλοποίησης της ιδέας. Η ουσία είναι, ότι η ιδέα είναι πλέον αποδεκτή από όλους. Ελπίζουμε και συνεχίζουμε...

 Όμως πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την καθυστέρηση, της από το 2017 «ανέξοδης» πρότασή μας, για καθιέρωση της 28ης Μαρτίου επίσημα ως Πανελλήνιας, Πανευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών. Κι αυτό, ενώ έχουμε απευθυνθεί γραπτά και προφορικά σε φορείς και υπηρεσίες όπως: ΟΥΝΕΣΚΟ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργεία, Υπηρεσίες και διάφορους άλλους φορείς!!!

 Γι’ αυτό και αναμένοντας στο μεταξύ, τη θετική πιστεύουμε απάντηση από την Ελληνική Πολιτεία κυρίως, ο Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του Δικτύου Πίνδος, αναλαμβάνει, εκπροσωπώντας όλους τους μέχρι τώρα εμπλεκόμενους, από σήμερα 28η Μαρτίου 2021, πρωτοβουλία για την προώθηση της ιδέας σε ανώτατο Θρησκευτικό, Πολιτειακό και Πολιτικό επίπεδο, καθιερώνοντας ταυτόχρονα συμβολικά την 28η Μαρτίου ως Ημέρα «Πέτρινων Γεφυριών» στο Δήμο Αργιθέας και τους Δήμους του «Δικτύου Πίνδος».

 Θυμίζουμε ότι σκοπός της καθιέρωσης της πρότασης είναι η καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ιδιαίτερα αυτής των πέτρινων γεφυριών.

Γέφυρα Κοράκου 28 Μαρτίου 2021

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ     ΓΕΦΥΡΑ ΠΕΤΡΩΤΟΥ     ΓΕΦΥΡΑ ΤΡΙΖΟΛΟΥ

 

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_306.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα