Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 245 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

 01 Covid 19

Γράφει η Χριστίνα Τρελλοπούλου
Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Βραγκιανών
Δήμου Αργιθέας
 01 Christy TrellopoulouΟ κορωνοϊός είναι ιός που προσβάλλει τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην Γιουχάν της Κίνας. Εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα και χαρακτηρίστηκε πανδημία. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Έκτοτε η χώρα μας μετράει μέχρι σήμερα
297.086 κρούσματα και 8.961 θανάτους. Είναι μια μεταδοτική και επικίνδυνη νόσος η οποία επέφερε ριζικές αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις.

 Η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες του κόσμου, αναγκαστικά, έλαβαν σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Περιορίστηκαν οι μετακινήσεις των ανθρώπων, έκλεισαν σχολεία, χώροι λατρείας, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης, ακυρώθηκαν εκδηλώσεις, έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι κ.ά. Άλλαξε η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες.

 Ο κόσμος παρακολουθώντας τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο πανικοβλήθηκε από την επικινδυνότητα του ιού. Έσπευσε να εφοδιαστεί με αντισηπτικά, απολυμαντικά, μάσκες, γάντια αλλά και τρόφιμα. Όλες αυτές οι απότομες αλλαγές στην καθημερινότητα επηρέασαν αρνητικά την ψυχολογία των ανθρώπων προκαλώντας σύγχυση, άγχος, πανικό και φόβο.

 Η πανδημία αποδείχθηκε ψυχοπιεστική κατάσταση. Ο αναγκαστικός περιορισμός προκάλεσε σταδιακά θυμό, άγχος, φόβο, μοναξιά και έλλειψη υπομονής. Η απομόνωση για όσους νοσούν αλλά και για τους υγιείς είναι αναγκαστική, πιεστική και χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο. Τον φόβο του θανάτου. Στην πορεία όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα οδήγησαν στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της αυτοκτονικότητας. Επίσης, στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών, στην κατάθλιψη, τη διαταραχή ύπνου, άγχους και πανικού.

 Επικρατεί μια αβεβαιότητα για την επάνοδο στην πρότερη φυσιολογική κατάσταση. Όλες οι συνέπειες της πανδημίας ωθούν τον άνθρωπο σε σκέψεις και ερωτήματα. Συλλογίζεται τι θα κάνει, πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η πανδημία, πότε θα εφευρεθούν τα φάρμακα για την θεραπεία της, πότε θα πάψει να ζει με τον φόβο.

 Υπάρχουν ειδικοί του τονίζουν ότι η πανδημία θα έχει βαρύνουσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, όπως εμμονικές συμπεριφορές, μικροβιοφοβία, κοινωνικό άγχος και φόβο συναναστροφής.

 Όμως πάντα υπάρχει η ελπίδα. Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει την ικανότητα εφεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης των δύσκολων συγκυριών, γιατί διαθέτει τον έμφυτο μηχανισμό της επιβίωσης. Η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ορισμένων στρατηγικών. Το άγνωστο πάντα προκαλεί σύγχυση, πανικό και ανασφάλεια. Αυτές τις καταστάσεις τις αντιμετωπίζουμε με την επαρκή πληροφόρηση και τη σωστή γνώση, οι οποίες μας καθιστούν ικανούς στη διαχείριση μιας κατάστασης. Εν προκειμένω μαθαίνουμε τα πάντα σχετικά με τον ιό, και για το πως θα προστατευθούμε από αυτόν. Δεν μας παραπλανά η σπερμολογία, οι θεωρίες συνομωσίας, τα φανταστικά σενάρια αυτών που δεν είναι ειδικοί. Παρακολουθούμε με προσοχή μόνο αυτά που ανακοινώνει η ιατρική επιστήμη και σύμφωνα με αυτά προσαρμόζουμε τις συμπεριφορές μας.

 Είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και στις νέες συνθήκες. Οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση και αντιδρούν διαφορετικά σε αυτή την πραγματικότητα. Η «ανθεκτικότητα» στην αυτοαπομόνωση και την απομάκρυνση από τους άλλους (social distancing) δεν είναι ίδια για όλους. Διαφορετικά πράγματα και διαφορετικός τρόπος σκέψης προκαλούν ευχαρίστηση και μειώνουν το άγχος στον κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, η αποφυγή συνεχούς απασχόλησης με την πανδημία, η διατήρηση της επικοινωνίας με τους φίλους, τους συνεργάτες και τους συγγενείς αλλά και η άσκηση, η διατροφή, ο καλός ύπνος και η θετική σκέψη αποδεδειγμένα μειώνουν το άγχος, τη μοναξιά, τον φόβο, τον πανικό.

 Αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση και την τρομοκράτηση, και δεν οδηγούμαστε στην απομόνωση από την κοινωνία. Στην χώρα μας υπάρχει η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306.

 Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική ψυχολογική ένταση στους ανθρώπους όλου του πλανήτη. Έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα τις ζωές όλων μας και τις έχει αλλάξει. Όμως είναι μία δοκιμασία την οποία η επιστήμη και θα αντιμετωπίσει και θα νικήσει.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0569.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα