Ela na paiksoume

Koumpouriana

02 - 12 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 342 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Εν πρώτοις από τα θετικά: Άριστη η πρωτοβουλία των 33 ορεινών Δημάρχων της χώρας και η αποδοχή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, να συζητήσουν και να δρομολογήσουν λύσεις στα ζωτικά προβλήματα του ορεινού χώρου (δεύτερη σε ορεινότητα η Ελλάδα στην ΕΕ μετά την Αυστρία - και πρώτη σε νησιωτικότητα).

 ° Θετικότατη η παρουσία του Δήμου Αργιθέας, του ορεινού Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ δια του Δημάρχου Ανδρέα Β Στεργίου. Ένδειξη εξωστρέφειας, διεκδίκησης ώριμων αιτημάτων, τα οποία υπογραμμίζαμε διαρκώς στα σημειώματα μας.

 ° Λίαν τιμητική για την Πατρίδα και Ορεινή ζώνη η συμμετοχή του στην ομάδα σύνταξης του master plan (βασικό κύριο σχέδιο) που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την ανάπτυξη του συνόλου ορεινού χώρου της Ελλάδας.

 ^ Ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια και αποτέλεσμα απτό για την άρση άδικων ανισοτήτων και του οδικού ψηφιακού αποκλεισμού της ορεινής υπαίθρου.

 * Όμως, έχοντας την εμπειρία ετών στο χώρο της ΤΑ και πολιτικής γενικότερα - παρότι παλιότερα κάποιες άστοχες ‘γραφίδες’, μας χαρακτήριζαν όλους [κοινοτάρχες - δημάρχους - ΔΣ] συλλήβδην, όσοι υπηρετήσαμε την πατρίδα από το 1969-2019 ως «ιδιοτελείς και ωφελιμιστές» - κρίνουμε φρόνιμο να τονίσουμε στους σημερινούς 17+1 αιρετούς του ΔΣ Αργιθέας και όλους τους Αργιθεάτες τα εξής:

 |. Δεν είναι η... πρώτη φορά, όπως λαθεμένα αναγράφεται στο Δελτίο Τύπου του Δήμου.

 Θυμίζουμε την εξαιρετική δουλειά του Αργιθεάτη Γ Γ Ανάπτυξης Σπύρου Δ. Παπαδόπουλου (από Ανθηρό), την παρέμβαση του στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό αείμνηστο Δημήτρη Σιούφα το 2006, που μετουσίωσε την Αρ. 10236/211/Φ 9.1/19-5-2006 απόφαση του σε Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ Αρ 17724/1211/Φ.24 ΦΕΚ 1656/21-8-2007 με τίτλο:

 Υλοποίηση Πιλοτικού Σχεδίου Ορεινής Φθίνουσας Περιοχής με έμφαση στην επιχειρηματικότητα- Η περίπτωση της Αργιθέας και των Αγράφων...

 * Με στοχοδιαγράμματα, Επιτροπή Παρακολούθησης, αρμοδιότητες και κυρίως χρηματοδοτικό πλαίσιο: από ΠΔΕ - Πίνδος -ΕΣΠΑ κα.

 * Στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου η μελέτη αυτή (για σήραγγα Τυμπάνου - σήραγγα Φραμένου Πετρίλου-άσφαλτο Βραγκιανά έως Αργύρι (έγινε το 2017) - έως Ελληνικά (έγινε 2016 Β Μάραθος/ Λίμνη (υπό κατασκευή) - Έως Ρόγκια όρια (εκκρεμεί εξαιτίας ολιγωρίας Περιφ. Αρχής / Ίδρυση κέντρων φροντίδας (έγινε το Προνοιακό κέντρο Κοινότητας 2018 στα Βραγκιανά από ΕΣΠΑ Θεσσαλίας)/ κατασκηνώσεις -Δασικό χωριό - θεματικό πάρκο - ιχθυοτροφεία κα (δεν έγιναν).

 ° Μετά τα δέκα χρόνια μνημονίων είναι η ώρα για επικαιροποίηση του Πιλοτικού Σχεδίου, εμπλουτισμού του με σύγχρονες προτάσεις και χρηματοδότησης του.

 ~~~ Δει δη χρημάτων.... άνευ τούτων... ουδέν! Έλεγε ο αρχαίος ρήτορας...

 ^ Ο πατριώτης Σπύρος Δ. Παπαδόπουλος καλό θα ήταν να κληθεί στην ενεργό δράση... «εξ εφέδρων» που λένε οι παλιότεροι!

 Μαζί του και άλλοι έμπειροι πατριώτες με γνώση, ενσυναίσθηση και αγάπη για τον Τόπο.

 ||. Σαφέστατα το Σύνταγμα (άρθρο 101-παρ 4),ο ΕΧΤΑ, η ΣΛΕΕ (άρθρα 174επ,) ορίζουν ρητά την υποχρέωση όλων των φορέων της Πολιτείας για ιδιαίτερη μέριμνα υπέρ των ορεινών απόμακρων δυσπρόσιτων, τη δίκαιη κατανομή πόρων ΕΕ, την ίση μεταχείριση ανεξάρτητα από «πληθυσμιακά»- αντιαναπτυξιακά κριτήρια.

 ^ Ο νόμος Καλλικράτη 3852/2010,παρά την αναθεώρηση του άρθρου 101 Σ υπέρ των ορεινών / επί προεδρίας Βουλής Δ Γ Σιούφα (Η’ Αναθεωρητική 2008), προέβλεψε μόνο για τα νησιά τη σύσταση: Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής (αρθ 208).

 Είναι ώρα να συσταθεί και αντίστοιχο: Ινστιτούτο Ορεινής Πολιτικής.

 ~~ Πρόταση: υπό αιγίδα Βουλής Ελλήνων /υπο- Επιτροπή Ορεινών και χρηματοδότηση.

 Σε στενή συνεργασία με ΚΕΔΕ και Επιτροπή Ορεινών Περιοχών.

 Η αδικία, η άνιση μεταχείριση να λήξει….

 Η Κυβέρνηση - Βουλή, ο πρόεδρος της Κ. Τασούλας που κατάγεται από τα ορεινά Γιάννενα - το Μέτσοβο, η ΚΕΔΕ, το Δίκτυο ΟΤΑ ‘Πίνδος‘, ας αποδείξουν την αληθινή πολιτική βούληση και έμπρακτα!

 |||. Η ορεινή Αργιθέα τέλη 20ου αιώνα ήταν με 90% χωματόδρομους...

 Σήμερα μετά 25 χρόνια, με αγώνα σκληρό και μαχητικότητα όλων, πετύχαμε να έχουμε: 85% ασφαλτοστρωμένους κεντρικούς δρόμους και στα 20 χωριά μας.

 Βέβαια, είναι όνειδος στο 2022 να υπάρχουν ακόμη κεντρικοί σχολικοί διαπεριφερειακής σημασίας... χωμάτινοι με επικίνδυνη βατότητα, άξονες χωρίς στοιχειώδη σήμανση, πλέγματα, στηθαία... δεν τιμά την Θεσσαλία!

 Οι νεώτεροι αιρετοί είναι σειρά τους να φανούν αποτελεσματικοί.

 ^ Ας μελετήσουν την ιστορία του Αργιθεάτικου Κινήματος (τοπικά συνέδρια στο Μουζάκι αρχικά 1970-80/ Δ’ Συνέδριο στο Πετρίλο 1990/ Ε’ στο Ανθηρό / Επόμενα: Πετρωτό- Αργύρι - Βραγκιανά - Λεοντίτο κλπ (1990-2010).

 ^ Ας διαβάσουν το άρθρο του Σπύρου Δ Παπαδόπουλου: Οικονομικό Βήμα 28-2-2021:

 Η Αργιθέα χαρακτηριστικό παράδειγμα «Άνισης Ανάπτυξης» όπου σημειώνει:

 «Η ορεινή Αργιθέα στην καρδιά των ιστορικών Αγράφων χαρακτηρίζεται ως μειονεκτική περιοχή.

 Είναι από τις φτωχότερες της Ελλάδος και ΕΕ με κατά κεφαλήν εισόδημα στα 4.000€ ετησίως…

Γεωφυσικά συγκροτεί μια σπάνια βουνοθάλασσα, ένα παρθένο περιβάλλον που αντανακλά φυσική αειφορία που θα μπορούσε να αποτελεί πηγή πλούτου.

 Γιατί εγκαταλείφθηκε;

 ….Το Πιλοτικό Σχέδιο μας εφαρμόστηκε δειλά τα πρώτα χρόνια... το νέο πρόγραμμα «Πίνδος» κάλυψε επιτυχώς ανάγκες για τοπικά έργα.

 Απαιτείται τώρα:

 1. Επικαιροποίηση του εγκαταλειφθέντος προγράμματος (Σχεδίου).

 2. Κατασκευή δυο έργων υποδομών: α) Σήραγγας οδικής Τυμπάνου / άξονα Καρδίτσα - Αργιθέα - Άρτα. β) Ανακατασκευή ιστορικής γέφυρας Κοράκου που ανατινάχθηκε το 1949 στον εμφύλιο πόλεμο.

—————-

 |V. Ας έρθουν Οι Αιρετοί με Διαπαραταξιακή Συνεννόηση σε επαφή με Υπ Υποδομών και Ενέργειας για μεγάλα ημιτελή παρατημένα έργα Αχελώου - Συκιάς κα.

 * Με ΔΕΗ για σύγχρονο οδικό στις 5 σήραγγες Συκιάς (εκκρεμεί από 1989-90)!!!

 * Για το πρωτόκολλο συνεργασίας επί Υπουργού Χρ. Σπίρτζη (2018) διάθεση 15.000.000€ για αναστήλωση Πετρογεφυριού Κοράκου (που βρίσκεται το θέμα;).

 * Με εργατικούς ειδικούς συνεργάτες, που θα εργάζονται επιτόπου δίπλα στον κόσμο και τόπο μας, με αναπληρωτές δημάρχου που θα σέβονται τον θεσμικό ρόλο, θα κινούνται με αίσθηση του μέτρου, χωρίς κατάχρηση δημοτικών μέσων, με αξιοποίηση της Αργιθεάτικης νεολαίας (επιστήμονες, δημοσιογράφοι, τεχνίτες).

 Με λογοδοσία και δημόσιο απολογισμό...

—————-

 * Καλές, πολύ ωφέλιμες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά πιο αποδοτικές οι αυτοψίες των υπουργών, των διοικητών (ΔΕΗ -5ης ΥΠΕ κα), του περιφερειάρχη, του ίδιου του πρωθυπουργού στην ορεινή Πίνδο, την κοιλάδα Αχελώου, στην επαρχία!

 * Ελπίζουμε να βγει... λαγός για τον τόπο και Αργιθεάτες όπου γης!

Δημήτρης Παπακώστας 6-5-22

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_300.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα