Ela na paiksoume

Koumpouriana

07 - 02 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 279 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
Papakostas D Επί του επίκαιρου θέματος και του θορύβου που προκλήθηκε - κυρίως από πλευράς γειτόνων Άρτας για την έγκριση ΜΠΕ του σημαντικού υδροηλεκτρικού έργου στην κοιλάδα Αχελώου (θέση Αρδάνοβο Καταφυλλίου / Μεσόπυργος Τετραφυλλίας), τη σχετική αρθρογραφία φορέων Άρτας και του επικεφαλής Αντιπολίτευσης Γιάννη Β. Μπαμπάτσικου σε συνδυασμό με τη θετική γνωμοδότηση επί της εν λόγω ΜΠΕ του ΠΣ Θεσσαλίας στις 13-5-22, ας μου επιτραπεί να τονίσω:

 1. Οι φορείς της Άρτας έχουν σηκώσει πολλή... σκόνη για τους δικούς τους λόγους και έχουν κάθε δικαίωμα να ψηφίζουν ελεύθερα, αρκεί να μην απαξιώνουν θεσμούς και πρόσωπα της Αργιθεάτικης και θεσσαλικής Αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχη - ΠΣ - Δήμαρχο Αργιθέας και Αιρετούς ΔΣ).

 ° Ανακριβέστατα επικαλούνται την απόφαση του ΔΣ Αμφιλοχίας της 29-11-21, ότι τάχα καταψήφισαν ομόφωνα την ΜΠΕ κ.λπ.

 Προσέτρεξα στο διαδίκτυο και στην συζήτηση του ΔΣ Αμφιλοχίας.

 Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κατσούλας και πολλοί αιρετοί ΔΣ είναι υπέρ των έργων ΑΠΕ, των υδροηλεκτρικών - όπως κάθε συνετός άνθρωπος που αντιλαμβάνεται το μείζον και επείγον ζήτημα της ενέργειας, της κλιματικής κρίσης, της απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, κάρβουνο κ.α.) ιδίως στις σημερινές συνθήκες.

 @ Απλά δήλωσε ότι αφού ομόφωνα το ΔΣ Γ Καραϊσκάκη Άρτας είπε:

 «όχι στην ΜΠΕ - και αφού τότε δεν είχαν εκφραστεί ούτε το ΠΣ Θεσσαλίας, ούτε το δικό μας ΔΣ - τότε εμείς ως Αμφιλοχία που δεν μας αφορά ιδιαίτερα το υπόψη φράγμα (ακουμπάει ελάχιστα μόνο το ανάχωμα στα όρια κοινότητας Αυλακίου - όλες οι επιπτώσεις κατάκλυσης κα αφορούν Τετραφυλλία και Αργιθέα) λέμε: Λευκό, δεν ψηφίζουμε θετικά στην ΜΠΕ, σε συμπαράσταση στον γείτονα ΟΤΑ Άρτας».

 ^ Συνεπώς να μην γίνεται σκόπιμη ή ακούσια παραπλάνηση κοινής γνώμης.

 Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας μάλιστα υπογράμμισε: Δεν μας έκανε καμμία κρούση η εταιρία Τέρνα Ενεργειακή για το φράγμα - λεγόμενο - Αυλακίου.

 ¨Ας μη επικαλούνται οι φίλοι γείτονες Άρτας, τον Δήμο Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας επί ματαίω!

 2. Ήδη το ΠΣ Θεσσαλίας με θετική υποστήριξη του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού ψήφισε με ευρεία συναίνεση θετικά στην ΜΠΕ του έργου αυτού (βλ σχετικό άρθρο μου).

 Όπως γίνεται αντιληπτό η επένδυση αυτή είναι μείζονος σημασίας και η κάθε κίνηση ή παρέμβαση των τοπικών φορέων θέλει λεπτό διακριτικό χειρισμό, προσεχτικά βήματα για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού οφέλους για Τόπο και κόσμο μας.

 Αποτελεί μοναδική ευκαιρία - κατά την άποψη μου - που δεν πρέπει να χαθεί.

 Επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή Διαπαραταξιακή Ενότητα και Συνεννόηση.

 •• Θυμίζω ότι στο εκλογικό πρόγραμμα της Αργιθεάτικης Συμμαχίας τονίζεται:

 «Ναι στην: Προσέλκυση Επενδυτών για εκτέλεση έργων ΑΠΕ - υδροηλεκτρικών με τα Μέγιστα ανταποδοτικά ωφελήματα και αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια»….

 @ Στο εκλογικό της Νέας Εποχής: «Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ ως εθνική στρατηγική επιλογή.... αλλά δεν μπορούμε σε καμμία περίπτωση να αποδεχτούμε να μετατραπεί η Αργιθέα σε απέραντο αιολικό πάρκο…

 Περισσότερο ενδεδειγμένες επιλογές μπορούν να αποτελέσουν τα ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ,... της βιομάζας και γεωθερμίας....

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Υδροηλεκτρικό Αργυρίου...»

 3. Δεν θα μπω στην αντιπαράθεση μεταξύ Αντιπολίτευσης > Συμπολίτευσης, αν έπρεπε και σε ποιον χρόνο το ΔΣ Αργιθέας να είχε συνεδριάσει για συζήτηση - γνωμοδότηση επί της κατατεθείσας ΜΠΕ του υπόψη έργου στην κοιλάδα Αχελώου.

 @ Η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον διάλογο, την αρθρογραφία και κρίνει. Είναι ευχάριστο που η Δημοτική Αντιπολίτευση παίζει το θεσμικό ρόλο της.

 Η Συμπολίτευση ας ακούσει, ας αφουγκραστεί τις ανάγκες του κόσμου μας...

 ^ Λόγω μακράς εμπειρίας μου όμως να πω: Το προέχον είναι η προώθηση της σημαντικής επένδυσης με ψυχραιμία και στάθμιση του πατριωτικού συμφέροντος και η απόφαση του ΠΣ Θεσσαλίας εκφράζει και επικυρώνει τη βούληση όλων των Αργιθεατών - Θεσσαλών για βιώσιμη αειφορική ανάπτυξη και παραγωγή καθαρής ενέργειας.

 Η συνεργασία αμοιβαίου οφέλους με ισχυρούς ομίλους / ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ, μόνο κέρδος και οφέλη θα αποφέρει στην υπό ερήμωση και σε φτωχοποίηση Πατρίδα μας.

 @ Στη διάθεση όλων για ο,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε καθότι έχουμε μακρύ δρόμο - για τις νεώτερες γενιές ας εργαστούμε έξυπνα και με πάθος!

 # Αντιπαρέρχομαι τα γραφόμενα του γείτονα φίλου καλού Χρ. Β. Καπερώνη - προέδρου αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας - που με σκληρό τόνο καταφέρεται εναντίον των Αργιθεατών, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, των Αιρετών μας, εμού προσωπικά - λόγω αγωγής μου και ανάγκης για καταλλαγή.

 ^ Οφείλω όμως να σημειώσω: οι γείτονες της Άρτας είπαν: ναι, πριν πολλά χρόνια, στο φράγμα Συκιάς, έλαβαν παχυλές αποζημιώσεις από ελληνικό δημόσιο για κτήματα, κτίσματα και συνιδιόκτητο δάσος (αποψιλωμένα πρανή) και δεν δεχόμαστε μαθήματα ήθους ή τοπικής αυτονομίας.... από κανέναν!

 ^ Ούτε ο Κ. Αγοραστός είναι...´καμπάρχης’, ούτε καπέλωσε άλλον ΟΤΑ, έχει δικαίωμα η Περιφέρεια να ψηφίσει επί της ΜΠΕ και βαρύνουσα γνώμη και εμείς οι Θεσσαλοί τον εκλέξαμε, εμείς έχουμε αναφαίρετο πολιτικό δικαίωμα να τον κρίνουμε, αλλά πάντα με σοβαρότητα, δίκαιη κρίση και ευπρέπεια, που έχει χάσει ο εξ Άρτας φίλος μας λόγω της προφανούς σύγχυσης που του προκάλεσε η απόφαση ΠΣ Θεσσαλίας....

 Ας αφήσει τους αήθεις υπαινιγμούς περί: τελάλη εταιριών, Γεραπετρίτη και Σκρέκα.

 Θα μπορούσαμε αντιστρέψουμε για: τελάληδες ορυκτών, φυσικού αερίου....

 Ώρα να σοβαρευτούμε...

 @ Η Θεσσαλία η Αργιθέα τα χωριά Αχελώου είμαστε ενωμένοι και υπέρ των αειφορικών πράσινων επενδύσεων με τους όρους της υπαρ. 153/2018 απόφασης ΔΣ Ορεινής Αργιθέας, γιατί έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

 * Ο καθείς εφ ώ ετάχθη! Η ορεινή πατρίδα προώρισται να ζήσει και θα ζήσει!

Δημήτρης Παπακώστας 16-5-22

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0605.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα