Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 09 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 149 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Χρήστος Καπερώνης

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ χωρίς καμία αλλοίωση...... Γιατί είναι ατέλειωτα τα πρακτικά)

005 Erga ektropis Axeloou ΝΑ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ το 1994 στην ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ... μόνο που η Μ.Π.Ε του Φράγματος Αυλακίου, λέει ακόμα ότι δεν επηρεάζει την εκτροπή.... διαβάστε αν έχετε όρεξη τις περικοπές ή αναζητείστε τα πρακτικά της Βουλής εκείνης της ημέρας

 Ο Σουφλιάς είπε στην Ιστορική συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 1994 ότι το φράγμα Αυλακίου είναι η ταφόπλακα της εκτροπής. Με αυτό το φράγμα μόνο Υδροηλεκτρικό

μπορεί να δουλέψει η Συκιά και η Μεσοχώρα... Με το φράγμα αυτό δεν μπορεί να πάει σταγόνα νερό στη Θεσσαλία... Θα τα βάλω σε περικοπές τα πρακτικά μπας και καταλάβετε τί έλεγε Αν στη θέση της ΔΕΗ βάλετε την νέα ΄΄ΔΕΗ΄΄ ΤΕΡΝΑ... εξηγούνται πολλά που τα εξηγούσαμε στο υπόμνημα του Νοεμβρίου αλλά όλοι κώφευαν.... εκτός και δεν τη θέλετε την εκτροπή... πέστε το....... να ξέρουμε.... Τα Μπλέξατε άντε τώρα να ξεμπλέξετε...

 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

 Η’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

 ΣΥΝΟΔΟΣ Α’

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΕ’

 Παρασκευή 4 Μαρτίου 1994

 Αθήνα, σήμερα στις 4 Μαρτίου 1994 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:21, συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεως του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Προέδρου κυρίου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ:

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

 Θα συζητηθεί η υπ’ αριθ. 20/4.1.94 επερώτηση, κατά των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας και ΠΕΧΩΔΕ, "σχετικά με το έργο της εκτροπής του Αχελώου ποταμού".

 Την επερώτηση έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι Βουλευτές κύριοι Ν. Κατσαρός, Γ. Σούρλας, Σ. Χατζηγάκης και Θ. Αναγνωστόπουλος.

 Θα την αναπτύξουν οι συνάδελφοι κύριοι Κατσαρός, Σούρλας και Χατζηγάκης.

 Ο κ. Κατσαρός έχει το λόγο.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση της σημερινής επερώτησης είχε το πρώτο αποτέλεσμά της και μάλιστα προτού συζητηθεί. Είναι γνωστό, ότι ύστερα από 5 μήνες πλήρους απραξίας και αντιφατικών δηλώσεων, με τις χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού φάνηκε προς τα που πηγαίνει το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

 Θα έλεγα ότι το έργο του Αχελώου είναι πάρα πολύ άτυχο, κύριε Υπουργέ, γιατί έχει συνδέσει κατά κάποιον τρόπο την τύχη του με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αποφασίζεται το 1980 από τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Σουφλιά και εγγράφεται μια πίστωση 250 εκατ. για τη σύνταξη προμελέτης για την εκτέλεση του έργου. Μετά το 1980 ακολουθεί το 1981, έρχεται η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία και όλα σταματούν. Φθάνουμε το 1993 σε υπογραφή συμβάσεως ύστερα από μία μαραθώνια πορεία και ύστερα από πάρα πολλούς κόπους, έρχεται ξανά η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ξανασταματάει το έργο, ή παίρνει άλλη μορφή το έργο. Είναι πράγματι μια ατυχία του έργου να συνδέεται με την απώλεια της εξουσίας από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και με την έλευση στην εξουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 Υποβάλαμε, κύριοι συνάδελφοι, την επερώτησή μας ύστερα από 3 μήνες τελείας αποχής από κάθε ενέργεια προώθησης του έργου και ύστερα όπως σας είπα και από τις αντιφατικές δηλώσεις των οποίων είχαμε γίνει γνώστες.

 (Στο σημείο αυτό, την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ)

 Ο κ. Παπανδρέου το μήνα Νοέμβριο, αν δεν κάνω λάθος, δήλωνε ότι ήταν υπέρ της εκτροπής του έργου, αλλά κάποιοι τεχνικοί του είπαν μετά ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον η εκτέλεσή του. Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουλαδάκης σε κάποιες δηλώσεις του είπε ότι θα εκτελεστεί το έργο, αλλά αυτό το έργο θα είναι συμπληρωματικό άλλων έργων τα οποία θα γίνουν.

 Κύριε Υπουργέ, ο θεσσαλικός κόσμος, ο λαός της Θεσσαλίας, επιμένει στην εκτέλεση του έργου, ως έργο πολλαπλού σκοπού και όχι μόνο ως αρδευτικό. Το έργο θα πρέπει να φέρει και τα υδροηλεκτρικά τμήματα του. Με ψηφίσματα του θεσσαλικού λαού, της συντονιστικής επιτροπής των φορέων της Θεσσαλίας, ζητείται να παραμείνει αναλλοίωτος ο αρχικός σχεδιασμός του έργου και να εγκαταλειφθούν όλα τα προσχήματα για την επανεξέταση των έργων κεφαλής. Ζητούν να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα εκείνα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό αντικείμενο της σύμβασης που έχει ήδη υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την ξένη κοινοπραξία.

 Καταθέτω το ψήφισμα μιας γενικής συνέλευσης των φορέων ολοκλήρου της Θεσσαλίας.

(Στο σημείο αυτό ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Κατσαρός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα το οποίο βρίσκεται στο αρχείο της Στενογραφικής Υπηρεσίας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

 Επίσης, καταθέτω ένα άλλο ψήφισμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου προς Θεσσαλία, όπου ακριβώς τονίζουν την εμμονή τους στην εκτέλεση του έργου, όπως αρχικώς σχεδιάσθηκε.

 (Στο σημείο αυτό ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Κατσαρός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα το οποίο βρίσκεται στο αρχείο της Στενογραφικής Υπηρεσίας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

 Σας επισημαίνω αυτά τα λίγα και ελπίζω, κύριοι Υπουργοί, ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τη σοβαρότητα του έργου και κυρίως ότι θα σκεφθεί πως η Θεσσαλία πεθαίνει. Δεν είναι υπερβολή αυτό. Σας προτείνω, κύριοι Υπουργοί, τους θερινούς μήνες να περάσετε από το Θεσσαλικό Κάμπο. Επισκεφθείτε το Θεσσαλικό χώρο. Θα δείτε τις ομηρικές μάχες μεταξύ των αγροτών για να εξασφαλίσουν μία σταγόνα νερό. Θα νιώσετε οπωσδήποτε την οσμή της πτωμαϊνης από τις εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια, υδρόβια κ.λπ., τα οποία πεθαίνουν σε όλην την έκταση του Νομού Λαρίσης γιατί δεν μένει ούτε μια σταγόνα νερό στους χώρους που ζούσαν. Θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες από τις γεωτρήσεις - αναφέρομαι στις πολλές γεωτρήσεις που έχουν γίνει στον Θεσσαλικό Κάμπο - αρχίζουν να στερεύουν. Για να βρούμε νερό σήμερα στην Θεσσαλία, πρέπει να κατεβούμε σε βάθος 300 και 350 μέτρων. Και εκεί αρχίζει να φτάνει υφάλμυρο νερό, νερό από τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει βάσιμος κίνδυνος πως η Θεσσαλία θα μετατραπεί σε μία αληθινή Σαχάρα.

 (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Σούρλας έχει το λόγο.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, και αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, κατέθεσα αυτήν την επερώτηση μαζί με τους άλλους συναδέλφους σαν μία ύστατη προσπάθεια να διερευνήσουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης, να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας και βεβαίως να καταθέσουμε και τις δικές μας απόψεις σε μία προσπάθεια να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η εκτροπή του Αχελώου. Είναι ένα έργο που έχει μακρόχρονη πορεία και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια σκεπτικισμού και παλινδρομήσεων. Αυτή η πορεία ξεκινάει από το 1987 όπου σχεδιάστηκε η εκτροπή του Αχελώου και περιλαμβάνει το φράγμα της Συκιάς, τη σήραγγα εκτροπής, υδροηλεκτρικά έργα και τους ταμιευτήρες Πύλης και Μουζακίου. Αρχίζει το 1987 η κατασκευή των έργων με πιστώσεις από τα ΜΟΠ και έχουν διατεθεί περίπου 50 δισ. Το 1987 δημοπρατούνται και άλλα έργα, όσα υπολείπονταν και φθάνουμε στο Μάρτιο του 1993 όπου μονογράφεται η σύμβαση με τη γνωστή εταιρεία.

 Δηλαδή μια κραυγή αγωνίας βγαίνει μέσα από το Θεσσαλικό Κάμπο, όπου δεν υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές. Μία είναι η εκτίμηση και ένα το συμπέρασμα, ότι πρέπει να γίνει το έργο. Και οι Θεσσαλοί περιμένουν να διευκρινίσετε οριστικά, τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ.

 Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Θα γίνει το έργο, ναι ή όχι; Θα αλλάξετε τις μελέτες, και αν τις αλλάξετε, προς ποια κατεύθυνση θα τις αλλάξετε και πόσος χρόνος θα χρειαστεί, για να γίνουν αυτές οι νέες μελέτες; Θα δημοπρατηθεί ολόκληρο το έργο ή θα γίνει τμηματικά; Και γιατί γίνεται τμηματικά; Γιατί διευκολύνει οικονομικά ή γιατί υπάρχουν κάποιοι, που θέλουν να γίνει τμηματικά το έργο;

 Εγώ πιστεύω -και σας το εξομολογούμαι αυτό- ότι κάτι θα προχωρήσει. Εφ’ όσον κάποιοι θέλουν να γίνει τμηματικά το έργο και το γνωρίζετε πολύ καλά, υπάρχει και μια ελπίδα αισιοδοξίας. Τώρα αν επιχειρήσετε να μας πείσετε περί οικονομικοτέρων αποτελεσμάτων, στη χώρα αυτή ζούμε και μια γεύση των όσων γίνονται στην Πατρίδα μας, την έχουμε. Και για κάποια συγκροτήματα που αντιδρούσαν ή αντιδρούν χαμηλώνουν και ανεβάζουν τους τόνους, γνωρίζουμε πολύ καλά τι κρύβουν πίσω από αυτήν την ιστορία. Κι εσείς πιστεύω να έχετε γνώση του προβλήματος αυτού.

 Και πότε θα αρχίσει το έργο αυτό; Θέλουμε σήμερα, κύριοι Υπουργοί, να δώσετε απαντήσεις. Δεν το περιμένουμε μόνο εμείς, αλλά το περιμένουν οι Θεσσαλοί και ολόκληρη η Ελλάδα. Θα αφήσετε να χύνονται ακόμα ποσότητες νερού και να εμπλουτίζουν τη θάλασσα σε κάποια άλλη όμορφη περιοχή, η οποία έχει τις δικές της απόψεις και εκτιμήσεις;

 Θα περιμένουμε τις τοποθετήσεις των κυρίων Υπουργών, για να δευτερολογήσουμε, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κ. Χατζηγάκης, Βουλευτής Τρικάλων, έχει το λόγο.

 ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Ακούγοντας χθες τον κύριο Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει τα μεγάλα έργα, ξεπήδησαν στο μυαλό μου δυο θλιβερές σκέψεις.

 Πρώτα απ’ όλα, γεννήθηκε στο μυαλό μου η θλίψη για παλαιοκομματικές μεθόδους, οι οποίες χρησιμοποιούνται και μάλιστα δια χειλέων του Πρωθυπουργού από την τηλεόραση, για να εξαγγελθούν εξαγγελθέντα έργα, έργα που ήδη προχωρούσαν. Δηλαδή να εξαγγελθούν στην ουσία ίδια έργα, που είχαν στα 3,5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας δρομολογηθεί και προχωρήσει.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης N. Kρητικός): Ο κύριος Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει το λόγο.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Οικονομίας): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, πίστευα ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση θα ήταν οι τόνοι σήμερα κάπως πιο χαμηλοί και παρά τη δικαιολογημένη αγωνία των Θεσσαλών για την πορεία του έργου, θα διατυπώνετο μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες σίγουρα οδηγούν όχι απλά και μόνο στην εκτέλεση, αλλά και σε επιτάχυνση των διαδικασιών.

 Είναι κάτι το οποίο θα αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία ο συνάδελφος κ. Σουλαδάκης.

 Το έργο αυτό της Θεσσαλίας, το οποίο έχει εξαγγελθεί όντως πολλές φορές και αποτελεί όνειρο, όχι πολλών γενεών, αλλά τουλάχιστον πολλών 10ετιών, είναι έργο που δε θα έπρεπε να διαιρεί, αλλά να ενώνει και θα έπρεπε σήμερα, με τις προτάσεις σας, να βοηθήσετε τη γρήγορη επεξεργασία και τη γρήγορη προώθηση όλου αυτού του πακέτου που οδηγεί στην άρδευση της Θεσσαλικής πεδιάδας.

 Η υπεράσπιση μιας σύμβασης, η οποία ήταν αφ’ εαυτής άκυρη και νεκρή -δεν την κατέστησαν άλλοι άκυρη και νεκρή- είναι μια αδιέξοδη γραμμή και πολύ ατυχής.

 Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το άμεσο μέλλον θα αποδείξει του λόγου το αληθές. Στο επόμενο 6μηνο, θα υπάρχει εργολάβος στην εκτροπή του Αχελώου και το έργο θα γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον, με προστασία της φύσης. Θα υπάρχει εργολάβος νωρίτερα στο Σμόκοβο, αργότερα στην Κάρλα, διότι δεν αρκεί η εκτροπή αφ’ εαυτή. Εάν δεν υπάρξουν αρδευτικά έργα, η εκτροπή είναι άνευ ουσίας. Και ακριβώς αυτή η οργανωμένη πολιτική, είναι η πολιτική η δική μας, η πολιτική που συμφέρει και τη Θεσσαλία και γενικότερα την ανάπτυξη της χώρας. Ευχαριστώ.

 (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σουφλιάς, έχει το λόγο.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ -και φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουμε όλοι- ότι όταν συζητάμε για μεγάλα εθνικά έργα υποδομής, πρέπει να συζητάμε χωρίς χρωματισμούς- μπλε, πράσινους ή κόκκινους.

 Δυστυχώς, το χθεσινό ανακοινωθέν, υπό τη μορφή νίκης και κάποιας πολεμικής ας πούμε εκστρατείας, δε δίνει τέτοια περιθώρια να σκεπτόμαστε, ότι μπορούν να συζητηθούν αυτά τα έργα με την Κυβέρνηση.

 Έρχομαι στο θέμα του Αχελώου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας που δεν έχει παρακολουθήσει το έργο του Αχελώου -και επιτρέψτε μου και ως Βουλευτής Λαρίσης επί 20 χρόνια, αλλά και ως τεχνικός, να έχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά αυτό το έργο- δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα κατασκευής του.

 Το 1978 άρχισε έντονη συζήτηση κατασκευής εκτροπής του Αχελώου. Το 1980 τότε νέος Υφυπουργός Συντονισμού, μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες, καταφέραμε και φτιάξαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός διεθνούς διαγωνισμού μελέτης σκοπιμότητας κατασκευής αυτού του έργου. Και σε δεύτερη φάση προέβλεπε αυτός ο διαγωνισμός να γίνουν μελέτες δημοπράτησης των βασικών έργων εκτροπής. Δηλαδή, να μελετήσουμε τα έργα, να είμαστε έτοιμοι σε μελέτες δημοπράτησης. Τότε η μελέτη ήταν 250 εκατ. προϋπολογισμού, και σημερινά λεφτά 1,5 δισ.. Μεγάλη μελέτη, θα μας είχε λύσει όλα τα προβλήματα. Μέσα σε μία τριετία θα είχε τελειώσει αυτή η μελέτη. Το 1984 δηλαδή θα είχαμε έτοιμες τις μελέτες δημοπράτησης και θα είχαμε ξεκαθαρίσει όλα αυτά τα θέματα περιβαντολλογικά ή όχι, τις ανάγκες για υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας. Και το 1984, έτοιμοι από καιρό με τις μελέτες δημοπράτησης, θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει και θα είχαμε εκμεταλλευθεί άριστα το πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και αν χρειαζόταν και το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

 Και τώρα πού βρισκόμαστε; Μετά από 14 χρόνια, στο μηδέν, κύριοι συνάδελφοι. Δεν έχουμε καμία μελέτη, δεν έχουμε τίποτα. Αρχίζουμε ένα καινούργιο διαγωνισμό. Από δω η ΔΕΗ με τα δικά της, από εκεί τα συμφέροντα, οι οικολόγοι, η Αιτωλοακαρνανία. Αυτά έπρεπε να έχουν ξεκαθαριστεί.

 Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., βλέποντας ότι πλησιάζουν οι εκλογές του ‘ 89, αναθέτει τις μελέτες των έργων στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν έκανε τίποτα, γιατί ο κακός δαίμονας του έργου, είναι η ΔΕΗ, κύριε Σουλαδάκη. Και αν θέλετε να προχωρήσει το έργο, πάρτε εσείς την πρωτοβουλία. Η ΔΕΗ θέλει να φτιάξει τα φράγματα και τα ενεργειακά έργα της μεσοχώρας που γίνονται τώρα, της Συκιάς και του Αυλακιού, παρακάτω. Και επομένως, δε θέλει την εκτροπή του Αχελώου η ΔΕΗ.

 Και από το 1986 η ΔΕΗ δεν έκανε καμία μελέτη, διότι δεν ήθελε την εκτροπή. Και καταλήγει τελικώς η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1987, να κάνει το διεθνή διαγωνισμό και μέχρι το 1989 να έρχονται οι προσφορές απ’ αυτό το διεθνή διαγωνισμό. Και τώρα που συζητάμε, η TAYEΥRO με την οποία έγινε η σύμβαση, έγινε με τις προϋποθέσεις, τους όρους εκείνου του διαγωνισμού που κάνατε εσείς.

 Το 1989 Υπουργός τότε Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, ενέταξα το έργο εκτροπής του Αχελώου στο πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Επιβεβαιώθηκε αυτή η ένταξη του έργου το 1989-1990στην οικουμενική κυβέρνηση με Υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Γεννηματά, Υπουργό Οικονομικών εμένα και τον κ. Δραγασάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Και αποφασίσαμε και επαναβεβαιώθηκε, όταν κάναμε το τελικό σχέδιο του πρώτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η ένταξη του έργου σ’ αυτό το Κοινοτικό Πλαίσιο.

 Πώς δεσμεύονται όλα αυτά τα πράγματα; Δεσμεύονται μόνο αν κάνουμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πευκοφύτου και κάνουμε το υψηλό φράγμα του Μουζακίου. Μόνο τότε υπάρχει δέσμευση. Διότι αυτό που μας λέτε εδώ εσείς τώρα, ποιο είναι; Να κάνουμε το φράγμα της Συκιάς και τον υδροηλεκτρικό σταθμό Συκιάς χωρίς να συζητάμε καθόλου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και όσοι μας ακούν, και όσοι θα διαβάζουν τα Πρακτικά για να καταλάβουν- για εκτροπή του Αχελώου. Αυτό το έργο της Συκιάς ούτως ή άλλως θα γινόταν.

 Ο προγραμματισμός και αυτό που ζητά η Θεσσαλία είναι να υπάρχει η σήραγγα εκτροπής, για να φύγει το νερό προς τη Θεσσαλία και στο άκρον της σήραγγας να υπάρχει ένας υδροηλεκτρικός σταθμός και να υπάρχει και το υψηλό φράγμα Μουζακίου -όπως προβλεπόταν-που θα είχε ωφέλιμο υδάτινο δυναμικό των πεντακοσίων τόσων εκατομμυρίων κυβικών, έτσι ώστε με αυτά τα 500 εκατομμύρια κυβικά, με τα 40-50 εκατομμύρια της πύλης και άλλα που θα παίρναμε από τη Συκιά, να πλησιάζουμε το ένα δισ.

 (Στο σημείο ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος της λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

 Κύριε Πρόεδρε, επειδή απαντώ σε δύο Υπουργούς, και επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό, μια μικρή ανοχή κάποιων λεπτών.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το Προεδρείο θα δείξει μια ανοχή, αλλά θα πρέπει να ξέρετε, ότι δεν είναι εντός Κανονισμού.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Τώρα τι μας λέτε εσείς; Θα γίνει το φράγμα της Συκιάς, θα γίνει η σήραγγα εκτροπής, και από κει και πέρα δε μας λέτε τίποτε άλλο. Δηλαδή τι μας λέτε; Θα γίνει το φράγμα της Συκιάς που ούτως ή άλλως θα γινόταν, θα υπάρχει ένα παραθυράκι, και όταν νομίζουμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε και να δώσουμε νερό σε όλη τη Θεσσαλία, θα δίνουμε. Όταν όμως, νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε, δε θα δίνουμε.

 Κύριε Σουλαδάκη, παρακολουθήστε με σας παρακαλώ, επειδή ίσως τα ξέρω καλύτερα από σας αυτά τα θέματα -εσείς ασχολείσθε τώρα έντονα με αυτό, εγώ έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια. Αν η ΔΕΗ αποφασίσει να κάνει το φράγμα του Αυλακίου, δε θα πηγαίνει σταγόνα στη Θεσσαλία. Θα παρακαλάει η Θεσσαλία, όπως παρακαλάει τώρα τον Ταυρωπό, για κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων κυβικών, όταν έχει την ανάγκη ενός δισεκατομμυρίου. "Το κουμπί της Αλέξαινας" είναι το φράγμα του Αυλακίου.

 Η απόφαση πρέπει να είναι ότι, κύριοι, θα κάνουμε το μεγάλο και το ψηλό φράγμα του Μουζακίου και αν μείνει νερό, θα κάνουμε το φράγμα του Αυλακίου. Ενώ εδώ, πάει αντίστροφα. Θα κάνετε δηλαδή μία τρύπα, όταν μπορείτε θα δίνετε νερό, όσο μπορείτε να δώσετε, κατά την έννοια που δώσατε εσείς ο ίδιος. Συμπληρωματικό έργο των αρδευτικών έργων της Θεσσαλίας. Και σας παρακολούθησα εδώ, ότι του δίνετε μονοσήμαντη διάσταση. Το νερό προς τη Θεσσαλία δεν είναι καθόλου μόνο αρδευτικό. Είναι αναγκαίο για την ύδρευση, είναι αναγκαίο για το περιβάλλον, είναι αναγκαίο για την αποχέτευση. Μήπως έχετε σκεφθεί ποιόν άλλο αποχευτικό αγωγό έχει η Θεσσαλία πλην του Πηνειού; Μήπως έχετε σκεφθεί από πού αντλεί νερά να υδρευτεί; Μήπως έχετε σκεφθεί αυτό το περιβάλλον πώς ζει στη Θεσσαλία; Η μοναδική φλέβα είναι αυτή. Την περιορίζετε την εκτροπή μόνο ότι θα είναι συμπληρωματικό των έργων της άρδευσης. Και αρχίζετε ολόκληρη θεωρία: Θα κάνουμε την Κάρλα -θέλω να την κάνετε και καλώς θα την κάνετε και συγχαρητήρια αν την κάνετε- θα κάνουμε το Σμόκοβο, θα κάνουμε τα δίκτυα και θα ρίχνουμε λίγο νεράκι, όσο χρειάζεται όσο μπορούμε από τον Αχελώο.

 Με αυτήν τη συλλογιστική, με αυτήν τη νοοτροπία, βάζετε ταφόπετρα στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, όπως το έχει ανάγκη η Θεσσαλία, όπως είναι καταγεγραμμένο ως εθνικό έργο και όπως μπορεί να γίνει. Ταφόπετρα βάζετε.

 Πείτε μας λοιπόν γι’ αυτά τα έργα που λέτε, ότι θα κάνει και κάποια υδροηλεκτρικά έργα η ΔΕΗ -γράφονται στα Πρακτικά αυτά, κύριε Σουλαδάκη- και βέβαια μετά από χρόνια θα τα διαβάζουμε αυτά τα Πρακτικά και θα με θυμηθείτε αν πάτε έτσι: Πρώτον, η ΔΕΗ δε θα κάνει κανένα έργο ενεργειακό προς την πλευρά της Θεσσαλίας. Δε θα κάνει δηλαδή το σταθμό στο Πευκόφυτο, ακριβώς για να μην είναι δεσμευμένη να ρίχνει νερό προς τη Θεσσαλία. Η ΔΕΗ σας έπεισε και κατεβάζετε κατά 10 μέτρα το στόμιο εισόδου της σήραγγας και κατά 50 μέτρα τον υδροηλεκτρικό σταθμό, έτσι ώστε να πάτε -αν πάτε ποτέ- στο χαμηλό φράγμα Σμοκόβου με 100 ή 150 εκατομμύρια κυβικά, ενώ μιλάμε για 550 εκατ. κυβικά.

 Και ερωτώ να μας πείτε, πότε προβλέπετε την κατασκευή του ενεργειακού έργου του Πευκοφύτου και αν το προβλέπετε.

 Δεύτερον, μεγάλο, χαμηλό ή υψηλό φράγμα Μουζακίου: Και πότε; Διότι αν δεν γίνει το υδροηλεκτρικό έργο στο Πευκόφυτο δεν δεσμεύεται η ΔΕΗ. Και αν θα γίνει το φράγμα προς το Αυλάκι, άρα εμείς δεν πρέπει να περιμένουμε νερό προς τη Θεσσαλία. Απαντήστε μας αν θα γίνει το χαμηλό ή το υψηλό φράγμα Μουζακίου και πότε το προβλέπετε, για να μπορούμε να συνεννοηθούμε αν το έργο θα γίνει ή δεν θα γίνει.

 Σε ό,τι αφορά δε τους χρόνους κατασκευής, κύριε Σουλαδάκη, εδώ θα είμαστε και θα με θυμηθείτε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Τελειώνετε, κύριε Σουφλιά.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Αν η ΔΕΗ αρχίσει τα τερτίπια της και επειδή της αναθέτετε πολλά πράγματα, μετά από 2 χρόνια θα συζητάμε ότι υπάρχουν δυσκολίες κατασκευής του έργου. Εδώ θα είστε και θα δείτε. Εγώ δε μιλάω για απώλεια πόρων της ΕΟΚ. Αν αποφασίσετε να το κάνετε, δεν θα χάσετε πόρους. Αλλά εδώ θα είσθε και θα δείτε, διότι η ΔΕΗ -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- είναι ο κακός δαίμονας αυτού του έργου.

 Δεν ξέρω αν παίζονται ή δεν παίζονται συμφέροντα, αλλά για μένα είναι αδιανόητο, όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα να συμφωνούν σε αυτό το έργο, να περνάνε 14 χρόνια, να είμαστε σε μηδενική βάση και θέση μετά από 14 χρόνια και να αποτελεί στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού αυτό το έργο τον καλύτερο καθρέφτη της αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου ανεξαρτήτως κόμματος, αυτού του λαού. Αυτό είναι αυτό το έργο.

 Περιμένω τις απαντήσεις. Λυπάμαι που ήμουν οξύς όχι στις φράσεις μου, αλλά στο ύφος, διότι είναι έργο πνοής, είναι έργο αναγκαίο για τη Θεσσαλία και δεν επιτρέπεται, κύριε Σουλαδάκη, να το θεωρείτε ως συμπληρωματικό των αρδευτικών έργων που θα κάνατε στη Θεσσαλία.

 (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ).

 Μιλάτε συνολικά για 400 εκατομμύρια κυβικά, είπατε για 200 εκατομμύρια κυβικά, ίσως και για λιγότερα. Βεβαίως, αυτό θα το δούμε στην πράξη, όταν θα δούμε τα τεύχη δημοπράτησης, στους διαγωνισμούς που σκέπτεστε να κάνετε. Σε αυτό συνηγορεί και η κατεύθυνση που δόθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, όταν μιλάμε για τον Αχελώο, να γίνεται λόγος μόνο για αποκατάσταση του ελλείμματος σε υδάτινο δυναμικό που έχουμε, λόγω της ξηρασίας, τα τελευταία χρόνια. Όχι για επιπλέον ποσότητες, αλλά στόχος είναι οι λιγότερες ποσότητες.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεχίστε, κύριε Ροκόφυλλε.

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Εκείνο που νομίζω, πως θα βγει ως ωφέλιμο δίδαγμα από τη σημερινή συζήτηση, θα είναι ότι πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας, ότι συμβάσεις με ανάθεση, συμβάσεις με αδιαφανείς διαδικασίες, συμβάσεις χωρίς μελέτες ή με μελέτες που θα γίνουν εκ των υστέρων, δεν πρέπει να ξαναγίνουν

 Και αυτό νομίζω θα ακολουθήσουμε προς όφελος ολόκληρου του Eλληνικού Λαού και όχι μόνο για το λαό μιας ορισμένης περιφέρειας αγνοώντας τους άλλους, που ο πρώην Υπουργός Γεωργίας κ. Χατζηγάκης απεκάλεσε ταλαίπωρους. "Οι ταλαίπωροι Αιτωλοακαρνάνες" είπε κάποια στιγμή ο κ. Χατζηγάκης. Δεν θα πάμε έτσι μπροστά με ταλαίπωρους Αιτωλοακαρνάνες ή με δυστυχείς Θεσσαλούς. Εδώ, το έργο αυτό, αν και όταν γίνει και όπως γίνει, ενδιαφέρει ολόκληρη την Ελλάδα. Και είναι δυνατόν να ωφεληθεί ολόκληρη η Ελλάδα από τέτοια έργα. Και πάντως, δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να ζημιωθεί καμία περιφέρεια της Χώρας, ακόμα λιγότερο η Αιτωλοακαρνανία, νερά της οποίας πρόκειται να εκτραπούν, αν, όταν και όσο εκτραπούν.

 Μου έκανε δε εντύπωση το γεγονός, ότι ο κ. Σουφλιάς μας είπε να υποχρεώσουμε τη ΔΕΗ να κάνει και έργα που ενδεχομένως δεν της είναι ωφέλιμα, μόνο και μόνο για να εξασφαλισθούν νερά, όχι απλώς συμπληρωματικά, αλλά νερά που να περισσεύουν. Έ, όχι, σ’ αυτόν τον εκτροχιασμό της πλειοδοσίας δεν πρόκειται να σας παρακολουθήσουμε, κύριε Σουφλιά.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εξ Αιτωλοακαρνανίας, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε, δεν είπα αυτό.

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ: Κύριε Σουφλιά, αυτό είπατε, δυστυχώς.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Τσιπλάκος ζήτησε το λόγο. Ερωτάται το Σώμα, αν δέχεται να πάρει το λόγο ο κ. Τσιπλάκος.

 ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Με τη συναίνεση του Σώματος, κύριε Τσιπλάκο, έχετε το λόγο, για 5 λεπτά, ως δικαιούσθε βάσει του άρθρου 135 παρ. 9.

 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο λίγο χρονικό διάστημα που έχω θα προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Δύο είναι σήμερα οι δικαιολογίες που τέθηκαν από την Κυβέρνηση για τον ενταφιασμό του έργου του Αχελώου, που πιστεύω απόλυτα, ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, πρόκειται πράγματι για ενταφιασμό.

.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.):Η λίμνη γεμίζει τον χειμώνα.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ναι, αλλά ένας ταμιευτήρας 42.000 στρεμμάτων, όταν ποτίζει 200.000 στρέμματα, καταλαβαίνετε ότι με την άντληση που γίνεται έχει ανάγκη ενίσχυσης. Και στη διάρκεια του θέρους, θέλει οπωσδήποτε ενίσχυση από τα νερά του Αχελώου αναμφισβήτητα.

 Τελειώνω, κύριοι συνάδελφοι. Λυπούμαι, που έφυγε ο κ. Ροκόφυλλος, αλλά εγώ τουλάχιστον στα 13 χρόνια που είμαι Βουλευτής, έζησα σήμερα κάτι το πρωτάκουστο, που δεν το συνάντησα άλλη φορά.

 Μου έκανε κατάπληξη, όταν τελειώνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Ροκόφυλλος, διαμαρτυρήθηκε για μας που φωνάζουμε για τη Θεσσαλία και είπε τη φράση: "Για να γίνουν έργα από την άλλη πλευρά που δε χρειάζονται"!

 Κύριοι Υπουργοί, ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος με αυτήν τη φράση του, σας κατήργησε.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.): Δεν είπε τέτοιο πράγμα.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σας παρακαλώ, το είπε καθαρά και άλλωστε υπάρχουν και τα Πρακτικά.

 Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που θα αγορεύσουν. Αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θα τους παρακαλούσα πάρα πολύ να το θυμηθούν.

 Θα ήθελα λοιπόν, να είμαστε κάπως προσεκτικοί. Και θα προτιμούσα ο κ. Ροκόφυλλος να μας πει: Γιατί έκανε Ερωτήσεις, ως Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, εναντίον του έργου; Γιατί ηγείτο πάρα πολλών εκδηλώσεων, από οργανώσεις της Αιτωλοακαρνανίας εναντίον του έργου; Γιατί ήταν από εκείνους που είχαν σηκώσει τη σημαία εναντίον αυτού του έργου;

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ας μην κάνουμε Αιτωλοθεσσαλικό πόλεμο, κύριε Κατσαρέ.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Εσάς δεν σας πιάνει. Η Ξάνθη είναι μακριά. Μη φοβάστε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης):Θέλουμε και εμείς να γίνουν τα έργα του Θησαυρού Νέστου.

 ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Άνθρακες ο θησαυρός.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Γίνονται τα έργα του Θησαυρού. Έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και το ξέρετε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δε γίνονται όμως τα αρδευτικά έργα του Θησαυρού. Γίνονται μόνο τα ενεργειακά.

 Συνεχίστε, κύριε Κατσαρέ, για να τελειώνουμε.

 Κ.. Καταγγέλλετε και τους Βουλευτές τους Θεσσαλούς όλων των κομμάτων ότι συνήργησαν σε μια τέτοια σκανδαλώδη σύμβαση; Καταγγέλλετε την εταιρεία θεσσαλικών μελετών ότι και αυτή ενέχεται σε μια τέτοια σκανδαλώδη διαδικασία; Καταγγέλλετε την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, που υπογράφουν ο Δήμαρχος Τρικάλων, ο Δήμαρχος Παλαμά, Καρδίτσας, Τυρνάβου, Πρόεδροι Τεχνικών Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Επιμελητηρίων Λάρισας, Πρόεδρος Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, Εκπρόσωποι διαφόρων άλλων παραγωγικών τάξεων; Όλοι αυτοί δηλαδή στερούνται ευαισθησίας, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση;

 Και έρχεσθε εσείς και λέτε ότι πρόκειται περί σκανδαλώδους σύμβασης! Αν όμως αυτό συμβαίνει, να το πείτε. Την αποκαλείτε επίσης αναποτελεσματική. Σε τι είναι αναποτελεσματική αυτή η σύμβαση; Μήπως αυτό το έχετε τώρα σαν στοιχείο και επιχείρημα για να αλλάξετε εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες θα δώσουν συγκεκριμένες ποσότητες, επαρκείς κατά την εκτίμηση των ειδικών για την άρδευση του Θεσσαλικού Κάμπου και όχι μόνο; Γιατί δεν είναι μόνο η άρδευση, είναι και η ύδρευση και είναι και η μεταβολή του οικοσυστήματος στην περιοχή, η οποία περνάει πραγματικά μια πολύ μεγάλη κρίση.

 Θα ήθελα και εγώ να απαντήσετε στα ερωτηματικά που έχουν τεθεί. Δεν έχετε νομίζω άλλα περιθώρια. Θα αλλάξετε τη σύμβαση; Θα μεταβληθεί η ποσότητα του νερού που θα εκτραπεί ή θα αποθηκευτεί για το θεσσαλικό χώρο; Θα γίνει σε ένα εξάμηνο; Πώς θα γίνει σε ένα εξάμηνο όταν η οριστική μελέτη χρειάζεται 8 μήνες; Δε δικαιολογείται, λοιπόν, κάποια επιφυλακτικότητα από τη δική μας την πλευρά και μια αβεβαιότητα, όχι μόνο για τη σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτέλεση, αλλά για την εκτέλεση του έργου;

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Χατζηγάκης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.

 ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, από την όλη συζήτηση κατέστη φανερό ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δε θέλει αυτό το έργο. Στη δεκαετία του ‘ 80 απλώς δημαγωγούσε εξαγγέλλοντάς το στο Κιλελέρ. Στην περίοδο που τη Χώρα κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, πολλοί και μάλιστα από τα ηγετικά στελέχη, Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με μία σειρά ερωτήσεων, επερωτήσεων και παρεμβάσεων, είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους μέσα στη Βουλή, για την ουσία του έργου, για την υπόσταση του έργου.

 Θα μιλήσω τώρα για το θέμα των επί μέρους έργων. Θα ξεκινήσω από κάτω -θεωρώντας την Κάρλα κάτω- πηγαίνοντας προς τα πάνω, που είναι η Θεσσαλία, που είναι ο Αχελώος, διότι όλο αυτό το σύστημα, κύριε Κατσαρέ, έχει σαν τελικό στόχο την άρδευση της Θεσσαλίας. Δεν είναι ένας ουδέτερος στόχος γενικά και αόριστα, η εκτροπή, για την εκτροπή. Είναι η άρδευση της Θεσσαλίας.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Και όχι μόνο.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) Η άρδευση της Θεσσαλίας και ό,τι σημαίνει αυτό.

 Έρχομαι τώρα στο κομμάτι της εκτροπής. Όπως γνωρίζετε, και πάω με συγκριτική μέθοδο, κατασκευάζεται το φράγμα και η εκτροπή στη Μεσοχώρα. Ξεκίνησε το 1988 και σήμερα μετά από μια 6ετία έχει ωριμάσει το θέμα για να εγκατασταθεί το ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι. Όταν λοιπόν προγραμματίζουμε έργα μιας 5ετίας -αυτό είναι το δεύτερο πακέτο Ντελόρ και εξαντλείται το 1999- είμαστε υποχρεωμένοι να καθορίσουμε μέσα στη 5ετία ποιες είναι προτεραιότητες και πώς υλοποιούνται και να χρησιμοποιούμε την πείρα μας και να μη λειτουργούμε ουδέτερα γενικά και αόριστα. Διότι, εν πάση περιπτώσει, πέρασε η εποχή που έλεγαν κάποιοι "δεν έχετε ποτάμια θα σας κάνουμε ποτάμια" κ.ο.κ. Ή θα υπάρχει τεχνοκρατικός ορθολογισμός που θα συνοδεύεται με πολιτική βούληση, ή δεν οδηγούμαστε πουθενά. Από την άποψη αυτή όλα όσα προγραμματίζουμε τώρα υπόκεινται και σε τεχνοκρατικό ορθολογισμό, αλλά και σε πολιτική βούληση. Απ’ αυτήν την άποψη και για να μην υπάρχουν προβλήματα, σας ανέφερα από την αρχή ότι τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του έργου παραμένουν τα ίδια. Όταν λέμε γεωμετρικά χαρακτηριστικά εννοούμε τη διάμετρο της σήραγγας, το ύψος του φράγματος κ.ο.κ.

 Όμως τελικά, το όποιο νερό θα εκτραπεί, δεν είναι γενικά και αόριστα το όποιο νερό. Είναι αυτό που θα είναι εφικτό να απορροφηθεί από δίκτυα, που πρέπει να κατασκευαστούν.

 Όταν, λοιπόν, παίζεις στο χρόνο και όταν η εκτροπή του Αχελώου έχει μία ιστορία, που υπερβαίνει τα 40 χρόνια, και όταν αυτό το έργο στο σύνολό του για να ολοκληρωθεί δεν τελειώνει σε 5 ή σε 10 χρόνια, αλλά θα εξελίσσεται τουλάχιστον σε μία 20ετία, και μέσα στην 20ετία πρέπει να κάνεις τον προγραμματισμό σου, για να ολοκληρωθεί όλο το σύστημα και όχι γενικά και αόριστα, κομμάτι-κομμάτι, είσαι υποχρεωμένος να υποτάσσεις σε μία στρατηγική τις προτεραιότητες και τις δαπάνες σου, για να επιταχύνεις την ωφελιμότητα του έργου σε σχέση με το κόστος της επένδυσης.

 Με βάση λοιπόν αυτήν τη λογική, προχωράμε. Βεβαίως είναι και ενεργειακό το έργο! Διότι το έργο αυτό δρα συμπληρωματικά στη γενική του απόδοση. Και είναι λάθος να μην είναι ενεργειακό. Όμως το ζητούμενο είναι, αν θα έπρεπε σήμερα να δεσμευτούν συγκεκριμένοι πόροι από το συγκεκριμένο πακέτο ή να πάει στο κανονικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, όταν θα είναι ολοκληρωμένο το έργο της σήραγγας, να εγκαταστήσει τα μηχανήματά της και αυτή να βγάζει το ρεύμα, το οποίο χρειάζεται.

 Το έργο είναι σύνθετο. Το θέμα είναι πώς το προγραμματίζεις και πώς δεσμεύεται.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;

 Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Βενιζέλος): Ναι, εφ’ όσον το δέχεται ο κύριος Υπουργός.

 ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.): Ορίστε, κύριε Κατσαρέ.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, δεν κατάλαβα κάτι. Το σημείο εκείνο που είπατε, ως προς την ποσότητα του νερού που θα εκτραπεί. Το εξαρτήσατε από κάποιες ανάγκες. Δεν το κατάλαβα.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.): Σας είπα, κύριε Κατσαρέ, ο κ. Σουφλιάς είναι και συνάδελφος μηχανικός, ξέρει τι σημαίνει τεχνικά αυτό το πράγμα. Όταν λέμε γεωμετρικά χαρακτηριστικά, εννοούμε όγκος, διάμετροι, κλίσεις κ.ο.κ., που σημαίνει απλά ότι αυτό που είχε προγραμματιστεί, αυτό που λέγατε κι εσείς, που είχε την "χ" δυνατότητα παροχέτευσης νερού δεν αλλάζει, διατηρείται.

 Όμως δεν είναι λογικό, αν δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό το νερό, να το βάζεις από το ένα ποτάμι στο άλλο ποτάμι και να καταλήγει στη θάλασσα.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Βενιζέλος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σουφλιάς, έχει το λόγο.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, από τις απαντήσεις του ο κ. Σουλαδάκης σ’ αυτά που τον ερώτησα εμένα προσωπικά με απογοήτευσε. Και θα πω ως Θεσσαλός Βουλευτής, αλλά και ως πολιτικός που έχει χειριστεί αυτό το εθνικό έργο, ότι πιστεύω τελικά πως πράγματι μπαίνει ταφόπετρα στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, όπως το έχει ανάγκη η Θεσσαλία. Και θα σας εξηγήσω ακόμα μια φορά γιατί το λέω, κύριε Υπουργέ.

 Ο αρχικός διεθνής διαγωνισμός το 1987, όπως τον έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως τον αποδεχόμαστε σαν σύνολο έργου και σαν αντικείμενο διαγωνισμού όλοι μας, προέβλεπε ότι θα εκτραπεί νερό προς τη Θεσσαλία και θα γίνει ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας στο Πευκόφυτο, θα γίνει το φράγμα του Μουζακίου, θα γίνει το φράγμα της Πύλης -άλλος ενεργειακός επίσης σταθμός.

 Άρα λοιπόν, η ίδια η ΔΕΗ καταλάβαινε ή θα κάνει το φράγμα του Αυλακίου προς τον Αχελώο, ή θα κάνει τα φράγματα παραγωγής ενέργειας προς τη Θεσσαλία.

 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος όμως προχώρησε -και πολύ σωστά το επεσήμαινε ο κ. Σούρλας- λέγοντας, "αν ποτέ το έργο θα γίνει".

 Σεις δεν παίξατε καθόλου σ’ αυτό το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Διότι σ’ αυτό το έργο της εκτροπής του Αχελώου, έπαιξαν πάρα πολλοί, οι οικολόγοι, η ΔΕΗ, τα συμφέροντα, δεν ξέρω τι άλλο. Σεις δεν παίξατε. Δεν το ξέρετε αυτό το έργο. Δεν ξέρετε -εννοώ- το έργο αυτό το πολιτικό που παίχτηκε σε ό,τι αφορά την εκτροπή του Αχελώου. Αλλά θα σας επισημάνω και πάλι -σωστά σας το επεσήμανε και ο κ. Χατζηγάκης και σας το είπα και στην πρωτολογία μου- ότι ξέρετε να διαβάζετε τα έγγραφα τα κοινοτικά. Τα έγγραφα όλα αυτά έλεγαν, κύριοι ελάτε να συζητήσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της σύμβασης. Αν η Κοινότητα δεν ήθελε να γίνει αυτή η σύμβαση, ξέρετε πολύ καλά ότι θα έλεγε το εξής, στοπ κύριοι, δε δεχόμαστε καμιά συζήτηση για τη σύμβαση, πηγαίνετε σε διαγωνισμό. Δεν το είπε όμως, σε καμιά απ’ αυτές τις επιστολές. Αναστολή έδινε και ζητούσε να μην επικυρωθεί η σύμβαση προκειμένου να βρεθεί η κοινά αποδεκτή λύση.

 Και ερχόμαστε τώρα στην εκτροπή του Αχελώου. Θέλω να ξαναπώ, ότι εδώ δεν ήλθαμε για αντιπολίτευση εμείς. Εμείς σας ελέγχουμε γιατί σταματήσατε τη σύμβαση να μας εξηγήσετε γιατί τη θεωρείτε σκανδαλώδη. Δεν μας εξηγήσατε. Πίσω από μας, υπάρχουν 1 εκατ. άνθρωποι που ζουν στη Θεσσαλία και διερωτώνται γιατί να μην προχωρήσει η σύμβαση. Θέλουν να τους πείσετε. Υπάρχει η Πανθεσσαλική συντονιστική επιτροπή με Πρόεδρο τον Δήμαρχο της Λαρίσης, και συμμετέχουν εκπρόσωποι πολλών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των Κομμάτων. Με πόνο, με μεράκι, αγωνίζονται γι’ αυτό το έργο και λένε γιατί δεν προχωράει η σύμβαση. Πείστε και εμάς, πείστε και αυτούς ότι να, εδώ είναι σκανδαλώδες, εδώ γι’ αυτό το λόγο δεν προχωράει.

 Δηλαδή είναι το φράγμα της Συκιάς, κατασκευάζουμε τη σήραγγα, τα νερά πάνε προς τη Θεσσαλία και στο άκρον αυτής της σήραγγος όπου τα νερά πλέον έρχονται με μεγάλη ταχύτητα και προβλεπόταν να γίνει ένας υδροηλεκτρικός σταθμός -και είναι απαραίτητο να γίνει διότι άμα εκτρέπεις νερό, γιατί να μην το αξιοποιήσεις- και ρώτησα από την αρχή, θα γίνει; Πότε; Αποφύγατε ν’ απαντήσετε. Διότι, η δική μου άποψη είναι αυτή που σας είπα από την αρχή. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση να γίνει αυτό το έργο. Διότι η δέσμευση είναι να γίνει το φράγμα του Αυλακίου προς την άλλη πλευρά του Αχελώου.

 Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει δέσμευση να κάνετε υδροηλεκτρικό έργο προς την πλευρά της Θεσσαλίας δε δεσμεύεσθε για παροχέτευση συγκεκριμένης ποσότητος νερού. Διότι αν έχετε έργα υδροηλεκτρικά προς Θεσσαλία, αυτά έχουν ανάγκη συνεχούς ροής νερού, άρα παροχετεύεται αρκετά μεγάλη ποσότητα προς Θεσσαλία και έτσι δεσμεύεις ορισμένη ποσότητα. Δεν έχετε ουσιαστική δέσμευση εκτροπής ποσότητας νερού προς Θεσσαλία.

 Τι λέτε, λοιπόν, και θα το επαναλάβω. Μιλάτε για το φράγμα, για μια σήραγγα και, όποτε μπορούμε, αν μπορούμε, θα δίνουμε κάποια ποσότητα στη Θεσσαλία.

 Κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα στην αρχή. Μ’ αυτήν την προοπτική -και νίκησε η ΔΕΗ εδώ, νίκησαν διάφορες σκοπιμότητες- δεν δεσμεύεσθε για υδροηλεκτρικό φράγμα ή υδροηλεκτρικό έργο προς την πλευρά της Θεσσαλίας, δε δεσμεύεσθε σε ποσότητες, επομένως σήμερα εδώ υπογράφετε την καταδίκη του έργου της εκτροπής του Αχελώου, όπως το έχει ανάγκη η Θεσσαλία. Περιμένω την απάντησή σας, αλλά αυτό φαίνεται από όλα αυτά που είπατε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Βενιζέλος): Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Σουλαδάκης, έχει το λόγο.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.): Φαίνεται ότι δεν ήμουν τόσο σαφής, αλλιώς ορισμένες παρατηρήσεις που έγιναν στο τέλος δε θα έπρεπε να γίνουν.

 Κατ’ αρχήν, κύριε Σουφλιά, απ’ ό,τι γνωρίζετε όλες οι σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης στηρίζονται πλέον σε κλειστούς αγωγούς και όχι σε ανοικτούς. Το λέω καθαρά και μόνο επειδή είπατε για άρδευση από ανοικτά κανάλια.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δε συμφωνώ.

 Δεύτερον, εξαρχής ξεκαθάρισα ότι τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του έργου παραμένουν όπως έχουν, που σημαίνει παροχετεύσεις, χωρητικότητες κ.ο.κ. Σε σχέση με το ενεργειακό, έχω να πω, ότι σαφώς το έργο είναι και ενεργειακό και η ΔΕΗ το σχεδιάζει -μια και είναι δικό της κομμάτι το ενεργειακό- ως δικό της έργο. Αλλά πρέπει να δείτε το εξής. Όπως στο Σμόκοβο τώρα πάει να κάνει το ενεργειακό κομμάτι -δεν είχε νόημα να το κάνει πριν 8 χρόνια, δεν είχε σήραγγα, δεν είχε φράγμα, πού να βάλει τα μηχανήματά της- το ίδιο και εδώ παίρνει από το Υπουργείο Γεωργίας το χρονοδιάγραμμα που οι ποσότητες προς τον Αχελώο θα αυξάνονται, δηλαδή ανάλογα με την πορεία της υλοποίησης των αρδευτικών έργων.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Μπορώ να κάνω μία διακοπή;

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.): Ευχαρίστως.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εγώ απέφυγα τους αφορισμούς. Έκανα πολιτικές κρίσεις όπου ήταν πολιτικές αποφάσεις και κυρίως μίλησα με τεχνικά χαρακτηριστικά.

 Δεν ξέρω, εάν το ξέρετε, αλλά είναι δεδομένο, ότι, αν γίνει το φράγμα του Αυλακίου, όπως το προβλέπει η ΔΕΗ, δεν υπάρχει νερό να σταλεί προς Θεσσαλία των 800 εκατ. ή 1 δισ. κυβικών, αλλά πολύ λιγότερο και επομένως, δε χρειάζονται και υδροηλεκτρικά έργα προς τη Θεσσαλία.

 Αυτό είναι το ζητούμενο. Και σας ερωτώ, σαν πολιτική ηγεσία -μπορείτε να απαντήσετε σήμερα, μπορείτε να απαντήσετε και αύριο- θα γίνει το φράγμα του Αυλακίου, όπως το προβλέπει η ΔΕΗ, ναι ή όχι; Διότι, αν μας απαντήσετε ότι "θα γίνει όπως προβλέπει η ΔΕΗ", εμείς νεράκι δεν έχουμε προς Θεσσαλία. Εάν, όμως, μας πείτε "δεν μας ενδιαφέρει, το φράγμα του Αυλακίου, μας ενδιαφέρει η εκτροπή και ό,τι μπορούμε να παράγουμε ρεύμα προς Θεσσαλία", τότε έχετε τοποθετηθεί σωστά, όπως είχε προγραμματισθεί το έργο.

 Εγώ δε σας καταγγέλλω εδώ, δε σας κατηγορώ, αλλά σας ερωτώ, για να καταλάβουμε πώς βλέπετε αυτό το έργο.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.): Κύριε Σουφλιά, νομίζω ότι ήμουν σαφής, αλλά θα προσπαθήσω να γίνω σαφέστερος.

 Ξεκαθάρισα εξ αρχής ότι πρώτο δεδομένο είναι ότι δεν θα εμποδιστεί η δυνατότητα παροχέτευσης όσης ποσότητας θα χρειαστεί ο θεσσαλικός κάμπος από τον Αχελώο. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο.

 Δεύτερο δεδομένο. Υπάρχει ένας χρονοδιαγραμματικός προγραμματισμός του έργου, με βάση τη λογική της μέγιστης δυνατής απόδοσης. Αυτά ανέφερα προηγούμενα.

 Τρίτο δεδομένο. Κάθε άλλη επιλογή που θα απέτρεπε αυτήν την προοπτική δεν πρόκειται να γίνει. Αυτή είναι η συλλογική δέσμευση, η πολιτική. Σας ανέφερα μόνο για ποιο λόγο το ενεργειακό κομμάτι του συγκεκριμένου έργου δεν μπορεί να κατασκευαστεί και δεν πρέπει να γίνει τώρα, διότι πρέπει να παρακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που θα εκτρέπεται νερό από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, προκειμένου να αρδευτεί στη θεσσαλική πεδιάδα. Δεν ξέρω ποιο είναι το 5ετές ή το 10ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, αλλά απ’ ό,τι θυμάμαι πάντως αυτό δεν προβλέπει τέτοια έργα. Ξέρετε πολύ καλά ότι γενικότερα η ΔΕΗ δεν είναι τόσο εύκολη σ’ αυτήν τη φάση, στα υδροηλεκτρικά έργα, επειδή τα θεωρεί έργα υψηλού κόστους και επειδή βαρύνουν, το δικό της προϋπολογισμό -αυτό σα γενική αρχή- και γι’ αυτό διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από άλλους.

 Από την άποψη αυτή -επαναλαμβάνω- με βάση τον σχεδιασμό, ο οποίος ακολουθεί κατά γράμμα τον παραδοσιακό σχεδιασμό, εμείς υλοποιούμε το έργο κατά τμήματα, έτσι ώστε να πάει σε άμεση χρησιμότητα κάθε κομμάτι, και το ενεργειακό, όταν χρειαστεί, και το αρδευτικό.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δε μου απαντάτε στη συγκεκριμένη ερώτησή μου, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να απαντήσετε εκτός Βουλής. Σας το επισημαίνω. Δε μου απαντάτε στην ερώτησή μου: Θα γίνει το φράγμα του Αυλακίου, όπως το προβλέπει η ΔΕΗ; Εάν μου απαντήσετε σε αυτό, από κει και πέρα όλα τα άλλα βρίσκονται. Λέτε "αναλόγως των αναγκών". Δηλαδή, θα παρακαλάει η Θεσσαλία και θα λέει "ανοίξτε λίγο τη θυρίδα, να βγει λίγο νερό" και θα λέει η ΔΕΗ "εδώ έχω τις τουρμπίνες μου προς το ρου του Αχελώου και δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερο".

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.): Κύριε Σουφλιά, επειδή νομίζω ότι η συζήτηση καταλήγει να γίνεται λίγο εξεζητημένη, θέλω να πω το εξής.

 Ξέρετε πολύ καλά ότι η καινούργια διοίκηση της ΔΕΗ εγκαταστάθηκε πρόσφατα. Το εάν υπήρχε πρόθεση, ή όχι από τη ΔΕΗ να γίνει έργο στο Αυλάκι, το ξέρετε εσείς, ως προηγούμενη κυβέρνηση, που είχατε την πολιτική ευθύνη λειτουργίας της ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή, αυτό που κάνει η τωρινή διοίκηση είναι να προσπαθεί απλώς να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ούτε νέο πρόγραμμα έχει κάνει, ούτε τίποτε άλλο. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για τη ΔΕΗ σήμερα, η οποία καλώς ή κακώς αγωνίζεται να μαζέψει ασυμμάζευτες καταστάσεις. Επομένως, εάν υπήρχε προοπτική ή όχι στο Αυλάκι, το ξέρετε εσείς. Απ’ ό,τι ξέρω εγώ πάντως, τέτοιο έργο δεν προγραμματίζεται.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν μπορεί να συζητάτε για τον Αχελώο χωρίς να ξέρετε τι προγραμματισμό έχει η ΔΕΗ.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.): Κύριε Σουφλιά, επειδή έρχεται ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Μαϊόπουλος κάθε 15 μέρες και συνεργαζόμαστε για το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να σας πω ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα σ’ αυτήν τη φάση για το Αυλάκι και για το ότι είναι ποτέ δυνατόν να μην επιτρέψει η ΔΕΗ -σε τελική ανάλυση είναι δικό της δικαίωμα- να εκτραπεί το νερό που χρειάζεται από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.

 Θα ήθελα να συμπληρώσω και κάτι άλλο, το οποίο δεν αναφέρθηκε ούτε από σας, αλλά ούτε και από μας. Μαζί με την εξαγγελία του τρόπου κατασκευής του έργου "Άρδευση της Θεσσαλίας με εκτροπή νερού από τον Αχελώο", ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Θεσσαλίας. Αυτό το παραλείψατε διότι ήταν πολύ σημαντική εξαγγελία, ισοδύναμη με την άλλη.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εντελώς ασήμαντο.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.): Αυτός ο φορέας, κύριε Σουφλιά, θα είναι εκείνος που θα εξασφαλίζει όλες τις παραμέτρους και τις διαδικασίες στην τοπική κατανομή των υδάτινων πόρων.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Έχω μεγαλύτερη πείρα από εσάς στους φορείς και τον θεωρώ ασήμαντο.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.): Δικαίωμά σας, κύριε Σουφλιά.

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Τι φορέας θα είναι; Ανώνυμη εταιρία;

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.): Μπορεί να έχει τη μορφή οργανισμού. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως θα διοικείται.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Βενιζέλος): Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ;

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.): Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Βενιζέλος): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ερωτήσεως των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού, κατά των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας-Ενέργειας και Τεχνολογίας και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..

 Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα πρακτικά της 22ας Φεβρουαρίου 1994 και παρακαλώ για την επικύρωσή τους. Επικυρούνται;

 ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Βενιζέλος): Συνεπώς τα πρακτικά της 22ας Φεβρουαρίου 1994 επικυρώθηκαν.

 Κύριοι συνάδελφοι, δέχεσθε να λύσουμε τη συνεδρίαση;

 ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

 Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14:50 λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 1994 και ώρα 18:00 με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη που θα διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

 * Σημ. katafylli.gr: Προσωπικές αναφορές και υπερβολικές εκφράσεις αφαιρέθηκαν από τον διαχειριστή του ιστότοπου.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img120.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα