Εκτύπωση

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Ο καλός φίλος και σκληρός ανταγωνιστής στον ελεύθερο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δυο... όχθες του μυθικού Αχελώου ποταμού - [Πηγές Άρτας > Βραγκιανά Θεσσαλίας / Ραδοβυζίου Γ Καραϊσκάκη > Αχελώου Αργιθέας] - προσπαθώντας να βρει κάποια επιχειρήματα υπέρ της άποψης: «Απόλυτο Όχι στο φράγμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ- (πρώην της ΔΕΗ)- Αυλακίου / Καταφυλλίου», παρουσιάζει αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής 1994, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και αξιωμ. αντιπολίτευση ΝΔ.

 * Επικαλείται εσφαλμένα δηλώσεις 1994, μη λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που εν τω μεταξύ έχουν σημειωθεί στο χρονοδιάγραμμα της Εκτροπής Αχελώου προς Θεσσαλία, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ο ίδιος ο Υπουργός 2004-2009 Γ Σουφλιάς επέφερε μέσω της Βουλής, πολλά χρόνια μετά το 1994, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις οδηγίες των Ευρωπαϊκών οργάνων: μείωση εκτρεπόμενων ποσοτήτων νερών ποταμού στα 250.000.000 κυβικά μέτρα (από αρχικά άνω του 1 δισεκατομμυρίων κ.μ.) ώστε να εξορθολογιστεί η περιβαλλοντική παρέμβαση, να ησυχάσουν, να πειστούν οι οικολογικοί φορείς και οι αντιδρώντες φίλοι Αιτωλίας.

 @ Σημειωτέον, επίσης, ότι εν τω μεταξύ έγινε σεβαστή η μεταγενέστερη απόφαση του ΣτΕ και ταπεινώθηκε ο ταμιευτήρας Μεσοχώρας ώστε να διασωθεί το Μοναστήρι Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων.

 Συνεπώς, όσα καταγράφηκαν το 1994 στα Πρακτικά - ομιλία του τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΝΔ Γιώργου Σουφλιά - ήταν βάσιμα & τεκμηριωμένα, όμως δεν απηχούν την σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.

 ^ Όμως, όταν αλλάζουν τα δεδομένα, οι συνθήκες, τα οικονομικά - τεχνικά στοιχεία μιας μεγάλης επένδυσης, τότε αναπότρεπτα τροποποιούνται και τα σχέδια, οι μελέτες, τα αποτελέσματα, συν το γεγονός της εξέλιξης της τεχνολογίας με δυνατότητες αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με αντλησιοταμίευση και σύγχρονες μεθόδους με τελικό σκοπό την βιωσιμότητα της επένδυσης, αειφορία και φυσικά κερδοφορία.

 ~ Για αυτόν τον προφανή λόγο άλλωστε η ΔΕΗ δεν προχώρησε στο έργο από το 1966 και πέρασε στην νέα ιδιοκτήτρια εταιρία ΤΕΡΝΑ.

 ^ Στην σημερινή ζοφερή συγκυρία της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής εξάρτησης και ανάγκης περιορισμού ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης - πετρέλαιο - φυσικό αέριο), της εκτίναξης τιμών Ηλ. ρεύματος, δημογραφικής συρρίκνωσης και φτωχοποίησης ιδίως των ορεινών απόμακρων περιοχών, ισχύει για τα αειφορικά πράσινα έργα των Αιολικών - Ηλιακών - Υδροηλεκτρικών το της Βίβλου: «και τούτο ποιείν κακείνο μη...αφιέναι»!

 Δεν ισχύει το γραφόμενο: ταφόπετρα για εκτροπή Αχελώου... το φράγμα Αυλακίου....

 * Αντίθετα: Πιστεύουμε: Η κατασκευή του φράγματος, η νέα λίμνη στην κοιλάδα Αχελώου στη νότια Πίνδο, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για ολοκλήρωση και του φράγματος - υδροηλεκτρικού Συκιάς Αργιθέας Θεσσαλίας!!!

 Με πολλαπλάσιο οικονομικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο για τον Τόπο...!

 ^ Συμπέρασμα ~ Αναγκαιότητα μέγιστη: Η ωφέλιμη χρηστή αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού, κάθε φυσικού πόρου λόγω των τεκτονικών αλλαγών που παρατηρούνται στον πλανήτη και στην χώρα μας.

 ~~Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, στο αύριο της ορεινής Πατρίδας!

 * Ελπίζουμε στην πείρα, διπλωματικότητα και μετριοπάθεια του φίλου και μαχητικού των απόψεων του Προέδρου Αδελφότητας Πηγών Άρτας Χρήστου Β. Καπερώνη ώστε να υπάρξει γόνιμος διάλογος, ψύχραιμη ανταλλαγή επιχειρημάτων και αλληλοσεβασμός....

 ^ Ο όποιος διχασμός δεν ωφελεί, ούτε η γνώμη και θέση των πολιτών καθορίζουν τελεσίδικα και αποφασιστικά την πορεία τέτοιων μεγάλων επενδύσεων.

 Η Πολιτεία, τα Κυβερνητικά όργανα, η Βουλή και η Δικαιοσύνη έχουν τον βασικό λόγο!

 ^ Αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε και σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα ενός εκάστου για ελεύθερη έκφραση γνώμης, αντίδρασης με κάθε νόμιμο μέσο....

 ^ Έχουμε όμως και Εμείς το δικαίωμα να στηρίζουμε αειφορικές επενδύσεις υπέρ των πολιτών, των νεώτερων γενεών και ορεινής πατρίδας!

 * Τα Βραγκιανά - η ΔΕ Αχελώου - η Αργιθέα στη μεγάλη πλειοψηφία - το ΠΣ Θεσσαλίας τάσσονται με την εξέλιξη, τη νέα πραγματικότητα , τις σύγχρονες πιεστικές ανάγκες για καθαρή προσιτή φθηνή ενέργεια με ανταποδοτικά έργα και υπηρεσίες υπέρ των δημοτών μας

 ^ Φίλοι όλοι ….Φιλτάτη η Πατρίδα !

Δημήτρης Παπακώστας 3-7-22

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr