Ela na paiksoume

Koumpouriana

07 - 02 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 318 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

045 Agia Sotira Vragkianon Θεού θέλοντος εκπληρώσαμε σήμερα το τάμα, την υπόσχεση μας να προσκυνήσουμε και εφέτος την ¨Αγιά Σωτήρα¨, όπως οι πρόγονοι, οι μανάδες μας αποκαλούσαν το ιστορικό και ιερό καστροΜονάστηρο στα Πλάγια (Πλάια)της κατάφυτης Μιρμιτζάλας το δασωμένο βουνό μας, που από μακρυά μοιάζει σαν λέαινα που βυζαίνει τα λιονταράκια της...

 Παλιότερα φθάναμε πεζοπορώντας στο πιο όμορφο μονοπάτι της Καλκάνης - Διασέλας, του βακούφικου νερόμυλου.

 Μετά διαδρομή 6 χλμ από το κέντρο των Βραγκιανών, αντικρύσαμε την πύλη του κάστρου, το καμπαναριό, τους καθαρούς ξενώνες, το μαγειρείο για τα φιλέματα των πιστών στις 6 Αυγούστου και όλο τον 15αυγουστο, το χώρο γεύματος κ δείπνου.

 Δεσπόζει η φωτογραφία του αδελφού και πατρός Μητροπολίτη κκ Τιμοθέου, που πολλάκις χοροστάτησε στις εκκλησιές και την Ιερά Μονή.

 Αποτελεί στήριγμα όλων των ενοριτών και αδύναμων εδώ και δέκα χρόνια που η Θεία Πρόνοια τον όρισε Δεσπότη Θεσσαλιώτιδος & ΦαναριοΦερσάλων.

 Με δέος και ταπεινότητα εισήλθαμε στον ιερό ναό, κάναμε το Σταυρό, ανάψαμε κεριά υπέρ των κεκοιμημένων προγόνων, γονιών, φίλων και πατριωτών.

 Θαυμάσαμε άλλη μια φορά τις σπάνιες αγιογραφίες, το τέμπλο.

 Στη βιβλιοθήκη της Μονής, μας κέντρισε την προσοχή ένα μη θεολογικό βιβλίο: ¨μάθετε να αντιμετωπίζετε το άγχος¨ λίαν ωφέλιμο για τις δυστοπικές συνθήκες, την ψυχοπιεστική συγκυρία που βιώνουμε όλοι, την τρόμο - φοβία της ασθένειας, της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των υπαρξιακών ανησυχιών.

 Είδαμε την... θρυλική κρικέλα (φωτογραφία).

 Την πανέξυπνη σκυλίτσα του φροντιστή της Μονής Νίκου Οι.

 Μας παραξένεψε ευχάριστα, θετικά η καλή βατότητα του χωματόδρομου.

 Προσεγμένος, καθαρός, πλην ελαχίστων σημείων που πρέπει να βελτιωθούν.

 Ανταμώσαμε τον καλό ιερέα μας - αρχιερατικό επίτροπο των 7 ενοριών της περιοχής Αχελώου, Αιδεσιμότατο παπα-Δημήτρη Κ. Αγόρη.

 Μια καταλλαγή, ανακούφιση, εσωτερική γαλήνη και χαρά νοιώθουμε από τον πρωινό περίπατο και το προσκύνημα στη Χάρι της ¨Αγιάς Σωτήρα¨ μας... που οι γιαγιάδες μας αποκαλούσαν έτσι, προφανώς ταυτίζοντας με αλληλένδετο μοναδικό συνδυασμό και πίστη, τον Σωτήρα Ιησού με την Μητέρα Παναγιά μας!!!

 Ένας φάρος στέκει όρθιος και ευλογεί τα Βραγκιανά, την Πίνδο, τον κόσμο μας….

 Τιμή σε όλους τους πιστούς, δωρητές, μεγάλους ευεργέτες της Μονής, τους ιερείς που υπηρέτησαν διαχρονικά, τους Μητροπολίτες, στον υπηρετήσαντα Ηγούμενο κκ Λεόντιο και Αρχιμανδρίτη κκ Αναστάσιο, πριν 18 χρόνια.... εκ Κρήτης.

Θεσσαλικά Βραγκιανά 31-8-22.

Δημήτρης Παπακώστας

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπακώστας

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_247.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα