Ela na paiksoume

Koumpouriana

27 - 09 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Papakostas D Έχουμε θέσει προ μηνών το θέμα της υπέρμετρης επιβάρυνσης των δημοτών, αναδρομικά απο 2020, με εκτίναξη των τελών και φόρων λόγω της αύξησης του δηλωθέντος εμβαδού (Κτηματολόγιο κλπ), στο οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνονται και οι εξωτερικοί τοίχοι (πέτρινοι, ως επί το πλείστον).

 Ένα πετρόκτιστο σπίτι, μετά έρευνα μας, συνολικής επιφάνειας 110 τμ, ο ωφέλιμος χώρος είναι περί τα 75-80 τμ.

 Μετά την δυσβάστακτη αύξηση του Ηλ. ρεύματος, των καυσίμων, του μεταφορικού κόστους λόγω ορεινότητας

και αποστάσεων, οι πολίτες έχουν αναστατωθεί και βογγούν από τα αλλεπάλληλα βάρη που επισωρεύονται.

 Η Δημοτική πλειοψηφία οφείλει να σκύψει στο πρόβλημα, να αποδεχθεί την σχετική πρόταση της Αντιπολίτευσης που τέθηκε προ καιρού και εν όψει του νέου προϋπολογισμού 2023 (Νοέμβριο 22) να ετοιμάσει νέα ρεαλιστική προσαρμογή με μειωμένους συντελεστές στα Δημ. τέλη και φόρο (0,80€ και 0,40€ ανά τμ αντίστοιχα).

 Η προσήκουσα προσαρμογή είναι: 0, 60€ και 0,25€ ανά τμ.

 Είναι γνωστό ότι με νόμο ο Δήμος - λόγω ορεινότητας - μπορεί να μεταφέρει κονδύλια από άλλους κωδικούς (πέραν των ανταποδοτικών) για κάλυψη δαπανών φωτισμού, καθαριότητας.

 Παράλληλα το ΔΣ και η Εκτελεστική Επιτροπή Δήμου (Δήμαρχος και 4 Αντιδημαρχίες) να εξετάσει τρόπους περιστολής κόστους (λειτουργικά, αντιμισθίες, κίνηση οχημάτων, λάμπες Led, κάδου συμπίεσης όγκου σκουπιδιών, νέα φωτοκύτταρα και λιγότερες ώρες φωτισμού τη νύχτα κλπ).

 Να αγωνιστεί για αύξηση ίδιων εσόδων μέσω και ανταποδοτικών παροχών και έργων από μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Αργιθέα, την κοιλάδα Αχελώου, στον Τύμπανο.

 Η συγκρότηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για διάλογο και προτάσεις με όμιλο ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει καθυστερήσει και μπήκαμε στο φθινόπωρο.

 Η τοπική συνεννόηση, η διεύρυνση, η διαφάνεια και η έντιμη ανοιχτή διαχείριση πόρων (κρατικών - ευρωπαϊκών - φόρων δημοτών) είναι εκ των Ουκ άνευ για τη σημερινή δυστοπική συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων, των οικονομικών - ψυχολογικών αδιεξόδων.

 Ο κόσμος μας, οι 3515 Αργιθεάτες, επιζητούν σεμνή ταπεινή πολιτική, ίση μεταχείριση και ιδιαίτερη στήριξη στους πιο αδύναμους (ΑΜΕΑ - υπερήλικες μοναχικοί άνω των 80 ετών, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου κα).

 Το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο δυστυχώς δεν ιδρύθηκε στο δήμο, παρά την προεκλογική δέσμευση της συμπολίτευσης και την γραπτή απάντηση της Δημ. αρχής σε έγγραφο μας (από Οκτώβριο 2020).

 Πάνω από το 90% των 335 Δήμων της χώρας έχουν και λειτουργούν Δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία. Στον ορεινό Δήμο Αργιθέας φαίνεται ότι: ή δεν υπάρχουν άποροι, φτωχοί, ευάλωτοι ή λείπει η πολιτική βούληση υπέρ αδυνάτων.

 Αναμένουμε έργα και δράσεις ενόψει του πιο δύσκολου χειμώνα.

Δημήτρης Παπακώστας

Θεσσαλικά Βραγκιανά 2-9-22

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img122.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα