Ela na paiksoume

Koumpouriana

09 - 12 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου*

001 Mpakalakou Sotiria Η Καρδίτσα είναι ένας από τους πιο φτωχούς Νομούς της Ελλάδας με το 2ο μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και με συνεχή μείωση του πληθυσμού. Η οικονομία του νομού μας βασίζεται κυρίως στον αγροτικό τομέα. Είναι συνεπώς, επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν στο νομό μας γενναίες πολιτικές υποστήριξης των αγροτών, καθώς και κίνητρα, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στην επαρχία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πολιτεία έχει λάβει ελάχιστες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

 Στα σχέδια βελτίωσης αλλά και τα προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα η Καρδίτσα αντιμετωπίζεται

ως μια κανονική περιοχή. Δε θα έπρεπε ένας νομός με τα δικά μας χαρακτηριστικά να θεωρείται μειονεκτική περιοχή; Δεν είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η πληθυσμιακή ανάκαμψη από τις σημαντικότερες προτεραιότητες των κρατικών πολιτικών; Επιβάλλεται συνεπώς η αλλαγή κριτηρίων ώστε ο νομός Καρδίτσας να ενταχθεί στις μειονεκτικές περιοχές και να τύχει μεγαλύτερης στήριξης, σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες αλλά κυρίως στον αγροτικό τομέα. Είναι ένας τρόπος να έρθουν χρήματα στην περιοχή μας, κεφάλαια που θα αυξήσουν την παραγωγική δραστηριότητα, την απασχόληση και συνεπώς το εισόδημα.

 Ενδεικτικό είναι ότι από τις 290 αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών, οι 144 δεν εγκρίθηκαν καθώς τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την ένταξη σ αυτό το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών που ενισχύει δικαιούχο που εντάσσεται με το ποσό των 35.000 ευρώ, είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη των νέων αγροτών.

 Το βασικότερο πρόβλημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ειδικά κατά τη φετινή χρονιά που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί, η ανάγκη να μειωθεί το κόστος καλλιέργειας γίνεται επιτακτική. Οι υποδομές είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μειώνει το κόστος παραγωγής. Τα κλειστά δίκτυα άρδευσης Σμοκόβου και Ταυρωπού πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να μειωθεί το κόστος άρδευσης (7 ευρώ ανά στρέμμα στα κλειστά δίκτυα).

 Επιπλέον, για την μείωση της αστικοποίησης και την παραμονή των νέων στα χωριά της Καρδίτσας πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στο πρόγραμμα "εξοικονομώ" και να δοθεί προτεραιότητα με μεγαλύτερη επιδότηση στην ανακατασκευή των παλιών κατοικιών για να σταματήσει η ξεκάθαρη τάση ερήμωση αυτών.

 Η παροχή κινήτρων για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων είναι επίσης μια διέξοδος στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης αλλά και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μικρών Δήμων στην Πορτογαλία, περιοχές που επισκέφθηκα και συνεργάστηκα, όπου δημιουργήθηκε σε κάθε Δήμο βιομηχανική περιοχή με βασικές υποδομές και κυρίως κίνητρα για επιχειρήσεις που μεταποιούσαν αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που ήθελαν να επενδύσουν στην περιοχή. Το αποτέλεσμα μετά από λίγα χρόνια είναι ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν άλλες επιχειρήσεις σ αυτές τις περιοχές διότι δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

 Στις αγροτικές περιοχές με μικρό κλήρο και χαμηλό εισόδημα είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στο συνδυασμό κατασκευής υποδομών για την μείωση του κόστους παραγωγής και στοχευμένης στήριξης των αγροτών μέσω προγραμμάτων. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για το πρώτο και να αναληφθούν οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το δεύτερο.

 * Σωτηρία Μπακαλάκου:

 Msc Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας

 Μέλος ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα