Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

02 Agoris Konstantinos Δύο χρόνια μετά τον Ιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την ορεινή Αργιθέα, έναν από τους δήμους του νομού Καρδίτσας που πληγώθηκαν βαρύτατα τον Σεπτέμβρη του 2020 και που ακόμα μετρούν πληγές.

 Η επίσκεψη και οι υποσχέσεις για ένα ανεπαρκές αναπτυξιακό σχέδιο για τις ορεινές περιοχές είχαν άρωμα προεκλογικό.

 Ο κ. Μητσοτάκης είπε πολλά. Όμως:

Δεν τόλμησε να ελέγξει την πρόοδο των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο Ιανός στο σύνολό τους, παρά μόνο αποσπασματικά. Και αυτό λέει πολλά για την εξέλιξή τους.

Δεν τόλμησε να ψελλίσει μία δικαιολογία για τη μη εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης του κέντρου

Υγείας Μουζακίου και των γεφυρών Βλασίου, Μπαλάνου και Καραϊσκάκη. Ούτε να δώσει χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των έργων που έχουν μείνει πίσω.

Δεν τόλμησε να εξηγήσει γιατί η παράδοση του πληγωμένου περιφερειακού Μουζακίου καθυστέρησε τόσο πολύ, επιβαρύνοντας για δύο χρόνια το κέντρο και την καθημερινότητα της πόλης, τις μετακινήσεις των πολιτών, τις μεταφορές προϊόντων.

Δεν τόλμησε να αντιπαραθέσει στοιχεία στις αναφορές του δημάρχου Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκου ότι, με βάση ενημέρωση της κατασκευάστριας εταιρείας, οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του Ιανού σε Μουζάκι και Αργιθέα είναι ακόμα στο 20%.

Δεν τόλμησε να απαντήσει στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ο οποίος εδώ και μήνες «δίνει» την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή για καθυστερήσεις στα έργα Καρδίτσας, Μουζακίου, Αργιθέας.

Δεν τόλμησε να ρωτήσει τον Κ. Αγοραστό για την ανύπαρκτη ως σήμερα αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, κάτι για το οποίο είχε κάνει λόγο εμμέσως ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

 Δύο χρόνια τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται και φεύγει από την Καρδίτσα μόνο με ελικόπτερα, στα… πεταχτά. Για προφανείς λόγους.

 Για να μην αναμετρηθεί με τη βοούσα πραγματικότητα ενός νομού, ο οποίος βιώνει ακόμα τις συνέπειες του φονικού Ιανού και της διαχείρισης της κρίσης από τη δεξιά.

 Για να μην έρθει αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες υποδομές και την απόγνωση των πληγέντων (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι).

 Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις ορεινές περιοχές, είμαστε σαφείς: Κάθε πρωτοβουλία ενίσχυσης των δυσπρόσιτων δήμων και των σχεδόν αποκλεισμένων κοινωνιών τους είναι καλοδεχούμενη.

 Τα χρήματα, όμως, που υποσχέθηκαν και για τα οποία πανηγύρισαν είναι πολύ λίγα για την κάλυψη των όποιων σχεδίων βιωσιμότητας και εξωστρέφειας των ορεινών.

 Ειδικά για τα οδικά έργα, αναλογούν περί τα 14 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο. Πόσες ουσιαστικές παρεμβάσεις, αλήθεια, μπορούν να γίνουν με αυτά τα λεφτά;

 Αρκούν 28 εκατ. ευρώ για να βγουν από την απομόνωση η Αργιθέα και η Λίμνη Πλαστήρα; Ειδικά όταν τα συγκρίνουμε με το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ και όσα γνωρίζουμε ότι πραγματικά αυτό καλύπτει σε σχέση με τις ζημιές του Ιανού;

 Εκκρεμούν κρίσιμες απαντήσεις ώστε να μην μείνουν όλα στα… πεταχτά. Μεταξύ άλλων:

Πως θα μοιραστούν τα χρήματα στους δήμους; Ισόποσα ή ανάλογα με την εξέλιξη των έργων; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων;

Έχει διασαφηνιστεί ότι θα πρόκειται για νέες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα καλύψουν απλώς τις «υποχρεώσεις» της περιφέρειας Θεσσαλίας προς μία περιοχή ξεχασμένη από τον Κ. Αγοραστό; Ήδη ο περιφερειάρχης παρέδωσε λίστα έργων, αρμοδιότητάς του, ζητώντας επί της ουσίας να απορροφήσει τα 28 εκατ. ευρώ για τα οδικά έργα της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα.

Θα επεκταθεί το πρόγραμμα, με επιπλέον κονδύλια, και σε περιοχές, όπως τα ορεινά του δήμου Μουζακίου;

Ποια είναι τα κανάλια διανομής των (όποιων) ενισχύσεων προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιοχής; Η πρόσφατη εμπειρία της στρεβλής διαχείρισης των εργαλείων της Πολιτείας από τις τράπεζες είναι στοιχείο αποθαρρυντικό για τη θετική εξέλιξη τέτοιων δράσεων μέσω της ίδιας διαδικασίας.

Ποια τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων; Θα διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων;

Δεσμεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι οι σχεδιαζόμενες δομές, μετά την αποπεράτωσή τους, θα στελεχωθούν επαρκώς με προσωπικό; Και ότι δεν θα πέσουν θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής συρρίκνωσης των δημόσιων δομών;

Και, τελικά, τι ανταλλάγματα θα δώσουν οι ορεινές μας περιοχές; Γιατί θα δώσουν. Σε αυτό θα επανέλθουμε.

 Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κυβερνητικής εξαγγελίας. Γιατί αυτό έχουμε ως τώρα.

 Ζητάμε να ευνοηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών. Όχι οι προεκλογικοί σκοποί του Μητσοτάκη ούτε οι γνωστές εταιρείες και τα συμφέροντα, που -έτσι γενικόλογα- «φέρνουν την ανάπτυξη».

*Ο Κωνσταντίνος Αγόρης είναι μέλος της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δημοσιογράφος, οικονομολόγος.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Ston_Profiti_Ilia_01.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα