Koumpouriana

19 - 09 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 175 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Κώστας Π. Τσιάκαλος

33 Dorees sto Mouseio anthirou Την Κυριακή 18-07-2021 το αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ «Ιστορικό, Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο Ανθηρού» του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανθηρού του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας δέχτηκε τη δωρεά δύο σημαντικών κειμηλίων τόσο για την ιστορικότητά τους όσο και για τη συναισθηματική αξία για τις δωρήτριες, την κα Νίκη Στυλιανού και την κα Ελένη Ζάχου-Τσουρέκα. Η κα Νίκη Στυλιανού, με καταγωγή από τη Λακατάμια Κύπρου, δώρισε στο

Μουσείο τη φουστανέλα που φορούσε ο πρόγονός της Κώστας Έλληνας, ο οποίος πολέμησε ως εθελοντής στην Επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821 Η Μετσοβίτισσα κα Ελένη Ζάχου -Τσουρέκα, με καταγωγή εκ πατρός από το Μάραθο Αργιθέας, δώρισε μια μετσοβίτικη αυθεντική παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά, που φορούσε η μητέρα της.


Οι δωρεές στο Μουσείο Ανθηρού από κα Νίκη Στυλιανού και κα Ελένη Ζάχου-Τσουρέκα

Ο Δήμος Αργιθέας, δια του Κώστα Γραμμένου και η Δημοτική Ενότητα Ανθηρού δια του Προέδρου της Γεωργίου Ευ. Κωτή, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ανθηριωτών Αθήνας «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» δια του Προέδρου του Νίκου Μερεντίτη και του Μέλους του Δ.Σ Μενελάου Παπαδημητρίου ετοίμασαν μια λιτή τελετή, στην οποία η συγκίνηση ήταν έντονη σε όλους τους παρευρισκόμενους, δωρήτριες, υπεύθυνους του Δήμου και του Μουσείου, καθώς και στους λίγους παρευρισκόμενους λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid-19.

 Σημειώνεται ότι οι Νίκος Μερεντίτης και Μενέλαος Παπαδημητρίου φορούσαν τις παραδοσιακές τους Αργιθεάτικες φορεσιές δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο!!!

 Την εκδήλωση κάλυψε σε ζωντανές εκπομπές και δελτία ειδήσεων η ΕΡΤ 1 με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου - ανταποκριτή Βαγγέλη Μητρούσια, καθώς και ο ιστότοπός μας Katafylli.gr

 Παραλαμβάνοντας τα σπάνια κειμήλια, όπως τα χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αργιθέας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κυρίες Νίκη Στυλιανού και Ελένη Ζάχου-Τσουρέκα αλλά και τον γνωστό Αργιθεάτη κ. Αθανάσιο Αλεξανδρή για τη μεσολάβησή του και την πρότασή του να γίνει η συγκεκριμένη δωρεά στην Αργιθέα.

 Η κα Στυλιανού σημείωσε πως ήθελε η οικογένειά της να δωρίσει την ιστορική φουστανέλα που διαφύλαξε η οικογένειά της ως «κόρη οφθαλμού» σε έναν ιστορικό τόπο και γι' αυτό επέλεξε τα ιστορικά Άγραφα.

 Και μεταξύ άλλων δήλωσε:

 «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για τον προπάππο μου, Κώστα Έλληνα.

 Το επίθετο Έλληνας δεν ήταν το πραγματικό του, αλλά το επέλεξε ο ίδιος επιστρέφοντας από την Ελλάδα στην Κύπρο, μετά την εθελοντική συμμετοχή του στον αγώνα για την Ανεξαρτησία… Έκτοτε όλη η οικογένεια της μητέρας μου έφερε το επίθετο Ελληνίδου

 .…

 Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση όλων των απογόνων του που είμαστε εν ζωή σήμερα και προσφέρουμε τη στολή του στο Ιστορικό, Εκκλησιαστικό, Λαογραφικό Μουσείο Ανθηρού.

 ….

 Εύχομαι ο Θεός και η Παναγία να σας προσέχουν»

 Η κα Ελένη Ζάχου-Τσουρέκα μεταξύ άλλων είπε:

 «Από αγάπη προς τον τόπο που γεννήθηκε ο πατέρας μου, στο Μάραθο Αργιθέας, αποφάσισα και με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών μου να χαρίσουμε αυτή τη στολή της Μαμάς μου στο Μουσείο Ανθηρού.

 ….

 Φυσικά η στολή της μαμάς μου είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου, της καρδιάς μου αλλά τη χαρίζω στο Μουσείο Ανθηρού με μεγάλη χαρά.

 ….»

 Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, μεταξύ άλλων δήλωσε:

 «Ως Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του Μουσείου είμαι πάρα πολύ συγκινημένος γι’ αυτή την αξιέπαινη και θεάρεστη πράξη, αυτή τη δωρεά των δύο αγαπημένων μας κυριών στο αναγνωρισμένο Μουσείο του Ανθηρού κάτι που σηματοδοτεί και το έναυσμα της επαναλειτουργίας μετά από αρκετά χρόνια.

 ….»

 Ο Μενέλαος Παπαδημητρίου, που σημειωτέον υπήρξε ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Αθανασίου Αλεξανδρή για την ευόδωση της όλης υπόθεσης των εν λόγω δωρεών από μηνός Μαρτίου 2021, συνέδεσε την εκδήλωση αυτή, με δεδομένο και της δωρεάς της φουστανέλας του Κύπριου αγωνιστή Κώστα Έλληνα, με την Εορτή των 200 χρόνων από Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, διάβασε από τα αρχεία του τρία ποιήματα για την Κύπρο του Ανθηριώτη ποιητή Κώστα Ευαγγέλου (αυτά γράφτηκαν από τον ποιητή το 1956- 57 και 1958) και χάρισε στην κα Νίκη Στυλιανού ένα από τα δύο μαξιλάρια που έχει στη λαογραφική του συλλογή και εμφανίζουν τη Μεγαλόνησο Κύπρο και που έφερε από την Κύπρο ο αείμνηστος Βλάσης Πατσιαούρας

DSC_0031 (Αντιγραφή)(σημειωτέον ο Βλάσης Πατσιαούρας ερχόμενος με άδεια από την Κύπρο όπου υπηρετούσε ότι χάθηκε στον Τύμπανο από χιονοστιβάδα το 1967 μαζί με τους Ανθηριώτες Θεοφάνη Θεοδωράκη - Καναβό και Δήμο Κωφό του Βάϊου), σκορπώντας ρίγη συγκινήσεως στην Κυπρία αδερφή και δωρήτρια Νίκη Στυλιανού και στη δωρήτρια Ελένη Ζάχου-Τσουρέκα αλλά και σε όλους τους παρευρισκομένους.

 Η κα Νίκη Στυλιανού αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την προσφορά, αλλά στο τέλος παρεκάλεσε τον Μενέλαο Παπαδημητρίου να κρατήσει και αυτό στη συλλογή του λέγοντας: «Εγώ ως Κυπρία είμαι ένα και το αυτό με την Μεγαλόνησο, με την Πατρίδα μου, κράτησέ το για την ξεχωριστή του ιστορία....».

 Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Ευ. Κωτής (που σημειωτέον και αυτός ευχαρίστησε της Δωρήτριες και τον Αθανάσιο Αλεξανδρή), μαζί με τον έπαινο και την αναμνηστική πλακέτα που απένειμαν στις δωρήτριες, τους έδωσαν και από ένα βιβλίο του Ξενοφώντα Κωτή με την ιστορία της περιοχής.

 Στις Δωρήτριες προσφέρθηκαν ως ελάχιστο αντίδωρο από τον Πρόεδρο του Ανθηρού Γεώργιο Κωτή και τον Μενέλαο Παπαδημητρίου παραδοσιακά Ανθηριώτικα προϊόντα (μέλι, μπιτούνη και ρίγανη).

 Ακολούθως οι Δωρήτριες με τα μέλη της οικογενείας της Ελένης Ζάχου-Τσουρέκα ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ανθηρού, όπου ενημερώθηκαν για την Ιστορία του και τα κειμήλια που στεγάζονται, στην Ιερά Μονή Κατουσίου « Το Γεννέσιο της Θεοτόκου» και μετά ταύτα επισκέφθηκαν και την προσωπική λαογραφική Συλλογή του Μενέλαου Παπαδημητρίου στην οικία του, που τους γνώρισε ότι την έχει αφιερωμένη στο Ανθηρό, μένοντας έκπληκτοι από τον πλούτο της!!!

 Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα στον Παλιό Μύλο της Γκούρας που πρόσφεραν οι Σύλλογοι: Ανθηρού Αθήνας «Η Αγία Παρασκευή», Λαγκαδίου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και Απανταχού Κατουσιωτών, τον πήραν και στο παραδοσιακό τραγούδι, τό ριξαν και λίγο στο χορό, ακόμα και στον Κλειστό και αναχώρησαν για το Μέτσοβο, χαρούμενες και ιδιαίτερα συγκινημένες.

(σημ. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του covid-19)

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα