Ela na paiksoume

Koumpouriana

10 - 08 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 192 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Apo Real fm Η Αστική μη Κερδοσκοπική Καλλιτεχνική Εταιρεία "ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ", στα πλαίσια της διάδοσης και προώθησης της Ελληνικής Έντεχνης & Λαϊκής μουσικής προβάλει το μουσικό έργο του συνθέτη ΘΩΜΑ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟ με Αφιέρωμα στα 40 χρόνια του στη μουσική με τραγούδια επίκαιρα μέχρι και σήμερα.

     Η ιδέα...

 Με πρωτοβουλία του Γιώργου Υδραίου, επί πολλά χρόνια τραγουδιστή του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου και του μαέστρου Σπύρου Παγιάτη, ύστερα από την άδεια του συνθέτη, δημιουργήθηκε η ορχήστρα «ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ», με σκοπό να αναδείξει και να παρουσιάσει το έργο του Θωμά Μπακαλάκου ως τραγουδοποιού. Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος έγινε παρουσία λίγων φίλων της μουσικής του συνθέτη και εντυπωσίασε.

     Ο χώρος...

 Για το κοινό το πρόγραμμα παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, στο αφιέρωμα που ετοίμασε η μουσική σκηνή Ρυθμός Stage, από Τετάρτη 18η Μαρτίου και τις επόμενες δύο Τετάρτες 25η Μαρτίου και 1η Απριλίου.

 Η Αστική μη Κερδοσκοπική Καλλιτεχνική Εταιρεία "ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ” θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ορχήστρας «ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ» στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις δήμων, πολιτιστικών συλλόγων, άλλων φορέων και στη συνέχεια στο εξωτερικό - στην ελληνική ομογένεια, όπου ο Θωμάς Μπακαλάκος είναι πολύ αγαπητός από την περιοδεία του τη δεκαετία του ’80.

 Σύντομα θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση για την καλοκαιρινή περιοδεία της ορχήστρας «ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ».

      Λίγα λόγια για τον Θωμά Μπακαλάκο

 Ο Θωμάς Μπακαλάκος είναι ο συνθέτης που το 1975, μέσα στον ωκεανό της τότε μουσικής παραγωγής ξεχώρισε με το έργο του, γιατί ήταν ο πρώτος συνθέτης που έβαλε και ανέδειξε με τα τραγούδια του κοινωνικά προβλήματα, κοινά σε δεξιούς μεσαίους και αριστερούς. Τότε που όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει πολλές φορές ο ίδιος ο συνθέτης, «μια δραχμή το κιλό πούλαγε το σιτάρι ο φτωχός αριστερός αγρότης, αλλά μια δραχμή το πούλαγε και ο δεξιός», εύκολη λεία και οι δυο, στους μεσάζοντες και κοινή η μοίρα τους στη φτώχια. Γι αυτό "Τα αγροτικά" του, ο πρώτος του μεγάλος δίσκος, έγραψαν ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή του λαού και καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να ξεγράψει από τη μνήμη του λαού.

 Για τους ίδιους λόγους δεν φεύγουν από τη μνήμη του λαού και τα τραγούδια από τη συλλογή "Οι προστάτες". Την επιτυχία και αυτού του δίσκου αιτιολογεί ο συνθέτης με τα παρακάτω. «Αναδεικνύουν οικολογικά προβλήματα και τη μοναξιά του πολίτη, ο οποίος χτυπημένος από την αρρώστια της μόλυνσης των εγκεφάλων από την υπερπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ανήμπορος να προστατέψει το περιβάλλον του, το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας». Σε ένα από τα τραγούδια του στο δίσκο "Οι προστάτες" ο συνθέτης λέει: «Το λιβαδάκι κίτρινο σταχτί, βόρειας με δυσοσμία, αρρώστησε ο πλανήτης μας βαριά και συ στα φαρμακεία χασομεράς το θάνατο». "Οι προστάτες" το 1979 ήταν η πρώτη οικολογική φωνή στην Ελλάδα και από τις πρώτες στον κόσμο, όταν δεν υπήρχαν τότε ούτε καν οικολογικές οργανώσεις, ούτε κόμματα και κινήματα οικολογίας.

 Ο συνθέτης δεν έλειψε ούτε στιγμή από τη μουσική, καθώς στα 25 χρόνια αναγκαστικής απουσίας του από το τραγούδι, διακρίνεται στο χώρο της λόγιας μουσικής με μεγάλα έργα συμφωνικά και έργα μουσικής δωματίου, ως αποτέλεσμα μιας δικής του, νέας μουσικής πρότασης για τη σύνθεση έργων σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

 Στα χρόνια αυτά ο συνθέτης συνέθεσε ένα μεγάλο αριθμό έργων για μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα. Γνωστά έργα του είναι:

  • Το ορατόριο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ. Πρώτη παρουσίαση στο Ηρώδειο το 2001.
  • Το ορατόριο Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ σε κείμενα Αποστόλου Παύλου. Πρώτη παρουσίαση στον παλαιοχριστιανικό ναό Αποστόλου Παύλου στο λιμανάκι Γλυφάδας.
  • Τρία κουαρτέτα εγχόρδων που κυκλοφόρησαν σε CD, με τον τίτλο THOMAS BAΚALAKOS THREE PIECES FOR STRING QUARTET, ηχογραφημένα από το περίφημο NEW HELLENIC QUARTET.
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Περιλαμβάνει 35 μουσικές νουβέλες σε επτά συλλογές, βασισμένες στα μουσικά υλικά δημοτικών τραγουδιών, αντιπροσωπευτικά όλων των περιοχών της πατρίδας μας. Από αυτές η συλλογή ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ παρουσιάστηκαν σε τέσσερις συναυλίες, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έπαιξαν οι μουσικοί Απόστολος Παληός σόλο πιάνο, κουαρτέτο εγχόρδων Lanima, Στέλλα Τσάνη πρώτο βιολί, Μπρουνιλντα - Εγενία Μάλο δεύτερο βιολί, Ελευθερία Τόγια βιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο και στο κλαρινέτο Σπύρος Μουρίκης. Με το ίδιο σύνολο τα έργα ηχογραφήθηκαν και σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε CD.
  • Και πολλά άλλα έργα για μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα.

 Το Σάββατο στις 23 Μαΐου ο πολυβραβευμένος πιανίστας Απόστολος Παληός δίνει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού ρεσιτάλ πιάνου με έργα Θωμά Μπακαλάκου και τις 15 μικρές παραλλαγές του Νίκου Σκαλκώτα, τιμή στον μέγιστο των Ελλήνων συνθετών.

 Κανείς όμως δεν ξέχασε τον τραγουδοποιό Θωμά Μπακαλάκο, που με τα τραγούδια του σημάδεψε την μεταπολίτευση, καθώς ήταν πάντα επίκαιρα και σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ άλλοτε.

 

 

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0568.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα