Ela na paiksoume

Koumpouriana

02 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 250 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Vrantza Panagiota Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, να ενημερώσω τον κ. Βαγιωνά, που δεν είναι εδώ, αλλά και το σώμα, για ένα λεπτό, για την οζώδη δερματοπάθεια των βοοειδών, η οποία είναι όντος ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

 Βεβαίως, εδώ πρέπει να πω ότι το υπουργείο κινήθηκε αρκετά γρήγορα και φρόντισε να εξασφαλίσει και εμβόλια, αλλά και να δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας, όπως η επιστήμη ορίζει.

 Μάλιστα για να καταφέρει να περιορίσει τη νόσο στη βόρεια Ελλάδα -που δυστυχώς όλες τις επιδημίες εκεί τις έχουμε- άρθηκε πολύ έγκαιρα η ευρωπαϊκή οδηγία που έλεγε ότι δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε ζώα σε νομούς που δεν έχουν εμφανίσει κρούσματα.

 Δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο και το 2014 με τον καταρροϊκό πυρετό, όπου δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο, τα εμβόλια άργησαν πάρα πολύ και τελικά αποδεκατίστηκε η προβατοτροφία.

   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Είμαι πραγματικά χαρούμενη γιατί σήμερα συζητάμε και θα ψηφήσουμε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να λύσει πολλά και χρόνια προβλήματα με έναν διαφορετικό τρόπο και χωρίς να δημιουργεί καινούργια.

 Κατ’ αρχήν είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στη χώρα ώστε να καταγραφούν και να αποτυπωθούν πραγματικά οι βοσκότοποι.

 Σήμερα που μιλάμε, διάφορα τμήματα ή διευθύνσεις ή εποπτευόμενοι φορείς του ίδιου υπουργείου, έχουν διαφορετικό ορισμό για το τι είναι βοσκότοπος και φυσικά όλοι έχουν και ένα διαφορετικό μέγεθος.

 Αυτό είναι ενδεικτικό της προχειρότητας, της απραξίας και εν τέλει της ανευθυνότητας που κυριάρχησε τα τελευταία αρκετά χρόνια στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, για τον σημαντικό αυτόν τομέα που λέγεται κτηνοτροφία.

 Κύριοι συνάδελφοι, εν έτη 2015 υπάρχουν οφειλές σε κτηνοτρόφους, ακόμη και πριν από το 2010, με κύρια αιτία ή πρόφαση, το «χάος» των βοσκοτόπων.

 Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τον πόνο και τα κροκοδείλια δάκρια αυτών που άσκησαν εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια, για τους απλήρωτους αγρότες όταν είναι αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον τους και ουσιαστικά διέλυσαν τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

 Είστε εσείς κύριοι της προηγούμενης κυβέρνησης και τα στελέχη σας που καταρχάς συμφωνήσατε σε έναν Ευρωπαϊκό ορισμό για τους βοσκότοπους ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα.

 Είστε εσείς που επί χρόνια κρύβατε το πρόβλημα κάτω από το χαλί των «τεχνικών λύσεων», αδιαφορώντας για τις συνέπειες, καθυστερήσεις και τα πρόστιμα, που στο τέλος της μέρας έπεφταν στις πλάτες των αγροτών.

 Είστε εσείς που επιτρέψατε σε κάποιους αυτόκλητους σωτήρες των αγροτών και τους συνεργάτες τους να μετατρέψουν το βασικό εργαλείο πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ένα τέρας που ενώ θρέφεται από τους κόπους των αγροτών με τις αμοιβές που πληρώνουν για τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), όταν έρχεται η ώρα της απόδοσης το «σύστημα» κάνει λάθη, κολλάει ή και κλείνει. Κατά τη γνώμη μου βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το υπολογιστικό σύστημα αλλά το «σύστημα» που ελέγχει αυτό το σύστημα!

 Και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα, η διάλυση των συστημάτων που δημιουργούν και ελέγχουν συστήματα.

 Στην καλύτερη περίπτωση, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορήστε για εγκληματική πολιτική αμέλεια ή και αφέλεια.

 Με την εφαρμογή αυτού του νόμου θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με το τι είναι, που είναι και πόση είναι η έκταση των βοσκοτόπων στη χώρα μας.

 Θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της επιλεξιμότητας των εκτάσεων που απαιτούνται για την κατανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους.

 Με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, για πρώτη φορά πρόκειται να γίνει η απολύτως αναγκαία διαχείριση και ουσιαστικά η αξιοποίηση και όχι απλά η χρήση αυτού του φυσικού πλούτου που λέγετε βοσκότοπος. Θα δοθεί έτσι ώθηση στο ισχυρό χαρτί για την ελληνική κτηνοτροφία, που είναι το εκτατικό σύστημα εκτροφής, αλλά και στο δεύτερο ισχυρό χαρτί για την Ελληνική κτηνοτροφία, που είναι το γίδινο γάλα και η γίδα, με τα οποία επίσης θα ασχοληθούμε πού σοβαρά.

 Οι παρεμβάσεις στο ν. 4056 του 2012, που πιστεύω ότι ήταν ένας νόμος προς τη σωστή κατεύθυνση, θα λύσει χρόνια προβλήματα που αφορούν στην αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.

 Το γεγονός ότι σχεδόν 4 χρόνια μετά την εφαρμογή του 4056, ακόμη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων (υπολογίζεται στο 80%) δεν έχει καταφέρει να βγάλει άδεια, δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει πρόβλημα.

 Προφανώς δεν τελειώνουμε εδώ με τα προβλήματα των αδειών.

 Είναι απορίας άξιο γιατί απαιτείται βεβαίωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών για την κατασκευή «πρόχειρων καταλυμάτων» για τα οποία δεν γίνονται εκσκαφές και δεν απαιτείται η εφαρμογή των πολεοδομικών όρων δόμησης.

 Δεν είναι δυνατόν οι δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τον πολίτη ως μεταφορέα εγγράφων τη στιγμή που και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν πολύ εύκολα να συγκεντρώνουν έγγραφα που εκδίδουν άλλες υπηρεσίες.

 Δεν είναι δυνατόν τέλος, ο μέσος πραγματικός χρόνος που απαιτείται για την έκδοση άδειας να υπερβαίνει τα τρία χρόνια, όταν ο νόμος προβλέπει τρεις μήνες!

 Οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου, σχετικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προφανώς λύνουν ένα τεράστιο πρόβλημα που έρχεται από παλιά.

 Οι πραγματικές λύσεις βέβαια θα δοθούν στην αμέσως επόμενη φάση με την εφαρμογή θεσμών όπως αυτός των κτηνοτροφικών πάρκων των κτηνοτροφικών ζωνών και περιοχών.

 Εκεί, μέσα από τις βασικές υποδομές, θα εξασφαλιστεί ουσιαστικά η πρόσβαση της εκτατικής κτηνοτροφίας στις σύγχρονες τεχνολογίες, που σε συνδυασμό με την οικονομία κλίμακας που θα προκύψει σε διάφορα στάδια, θα της δώσει την ώθηση που χρειάζεται.

 Ένα άλλο μείζον ζήτημα για τον αγροτικό κόσμο είναι ο ΕΛΓΑ.

 Οργανισμός, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια ένα δυσκίνητο, αναποτελεσματικό και κοστοβώρο εργαλείο για τους πολλούς και μικρούς, ενώ αντίθετα υπήρξε μια πηγή εισοδήματος για τους λίγους και μεγάλους.

 Είναι πολύ σημαντικό ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο αλλάζουν κάποιες σημαντικότερες στρεβλώσεις της λειτουργίας του.

 Καταργείται το ανώτατο όριο ασφαλίστρων / αποζημιώσεων αποκαθιστώντας έτσι την κατάφωρη αδικία που επιβάλλονταν στους «μικρούς» έναντι των «μεγάλων».

 Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ανώτατο ασφάλιστρο για τη ζωική παραγωγή είναι τα 701 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην κάλυψη 62 περίπου αγελάδων. Που σημαίνει ότι ο μικρός κτηνοτρόφος (μέχρι 62 ζώα) πληρώνει ασφάλιστρα 11,25 ευρώ για κάθε ζώο. Όταν για τον μεγάλο κτηνοτρόφο των 200-300 η 600 ζώων τα ζώα από το 63ο και μετά ήταν δωρεάν! Την ίδια στιγμή που ό μέσος όρος των ετήσιων αποζημιώσεων των μεγάλων μονάδων, σε κάποιες περιοχές, φτάνει τα 25000 ευρώ!

 Βεβαίως, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο τρόπος και ο χρόνος που απαιτείται για την αναδιάρθρωση της λίστας με τα ασφαλιζόμενα/αποζημιούμενα αίτια του ΕΛΓΑ.

 Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2014 αποδεκατίστηκε η προβατοτροφία της χώρας από τον καταρροϊκό πυρετό, χωρίς αυτός να μπει ποτέ στη λίστα των αιτιών που αποζημιώνονται.

 Το άλλο μεγάλο πρόβλημα πού έρχεται να λύσει αυτός ο νόμος, είναι αυτό των χιλιάδων νεκρών ζώων που κάθε χρόνο, αλλά ειδικά σε περιόδους εμφάνισης ή έξαρσης ασθενειών γίνονται εστίες μόλυνσης σε ολόκληρη τη χώρα.

 Δυστυχώς, κανέναν μέχρι τώρα δεν προβληματίστε το γεγονός ότι η απαρχαιωμένη και τριτοκοσμική αυτή πρακτική του «τα πετάμε στο ρέμα» ήταν μια υγειονομική και περιβαλλοντολογική βόμβα.

 Και σε αυτό το σημείο, όπως και σε ολόκληρο το νομοσχέδιο, υπάρχει πρόβλεψη για τη μη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας από την ανθρώπινη παρέμβαση. Μιλάω για το άρθρο 15, στο οποίο υπάρχει μέριμνα για τα πτωματοφάγα αρπακτικά και ζώα.

 Τέλος, ως επιστήμονας, θέλω να καθησυχάσω όλους εκείνους που θεωρούν ότι η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα δάση.

 Η εκτατική κτηνοτροφία ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι μια δασική δραστηριότητα.

 Το δάσος, εκτός φυσικά από ειδικές περιπτώσεις, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την παρουσία των ζώων.

 Η εγκατάλειψη και ο άνθρωπος είναι οι μόνες αιτίες καταστροφής, όχι τα ζώα.

 Σας ανέφερα μερικά μόνο από τα σημεία του νομοσχεδίου που το καθιστούν χρήσιμο.

 Η μεγάλη καινοτομία του όμως βρίσκεται στη διαφορετική φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει το θέμα.

 Δεν λύνουμε απλά κάποια προβλήματα που υπάρχουν, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα και ουσιαστικά αρχίζουμε να κτίζουμε τη μεγάλη ιδέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 Και όλο αυτό με τον απαιτούμενο σεβασμό στους φυσικούς πόρους, στο περιβάλλον, στον παραγωγό, στον καταναλωτή και τελικά στον άνθρωπο.

   Ευχαριστώ πολύ.
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_017.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα