Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Επιτέλους! Παρά την εκκωφαντική σιωπή των μεγαλοΔημάρχων και Περιφερειαρχών, που βολεύονται με την εξ αποστάσεως λειτουργία των δημοτικών και περιφερειακών οργάνων (δια περιφοράς και τηλεδιάσκεψη)με πρόσχημα την πανδημία - ενώ η Βουλή άρχισε προ μηνών να λειτουργεί με δια ζώσης συνεδριάσεις και η οικονομία έχει ανοίξει πλήρως με τήρηση φυσικά των μέτρων προστασίας κατά του covid19 - αρχίζουν οι δια ζώσης συνεδριάσεις των ΔΣ και ΠΣ και οικονομικών επιτροπών κλπ. με την 57η εγκύκλιο ΥΠΕΣ της 23/8/21.

 • Η τοπική Δημοκρατία με απόφαση του Υπουργού Μ. Βορίδη, αποκαθίσταται και ο ζωντανός διάλογος, ο έλεγχος, η ενημέρωση - βασικά κεκτημένα της Αυτοδιοίκησης, επανέρχονται!

 • Άργησε η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για την επαναφορά των δημοκρατικών κανόνων, αλλά.... κάλλιο αργά παρά ποτέ!

 • Στον ορεινό Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας, πλήρης σιωπή, έλλειμμα ενημέρωσης και συλλογικών διαδικασιών, αμέτρητες ατομικές πράξεις ενός ανδρός, πάνω από το μέτρο και την κανονικότητα - απευθείας αναθέσεις, για αναγκαία κατεπείγοντα έργα αλλά και... κατ' επίφαση (δήθεν)επείγουσες δράσεις...

 * Έχουμε επισημάνει ότι μόνο στους τομείς: Ύδρευσης (βασικό αγαθό το νερό) - Δημόσιας Υγείας και απρόβλεπτων φυσικών καταστροφών, νομιμοποιείται- δικαιολογείται η εκάστοτε τοπική εξουσία να προσφεύγει στο σύστημα των απευθείας αναθέσεων, των κατατμήσεων έργων, αλλά καλό να γίνονται με Διαπαραταξιακή συνεννόηση και πλήρη ενημέρωση τουλάχιστον του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης.

 Το επιχείρημα: "μπες και δες στο...."Διαύγεια", είναι ενδεικτικό αλαζονείας, έπαρσης και μονοκρατορικής αντίληψης...."

 Νόμιμο, νομότυπο ίσως.... αλλά μη ηθικό!

 √ Στα δύο χρόνια θητείας, σύντομα πρέπει να γίνει ο Απολογισμός Πεπραγμένων διετίας και Προγραμματισμός Δράσεων 2021-22, όπως ρητά προβλέπεται από την νομοθεσία και την πολιτική δεοντολογία.

 √ Να γίνει συνεδρίαση ΔΣ σε έδρες ενοτήτων - Βραγκιανά κ Πετρίλο.

 Εκκρεμούν πολλά έργα, η στασιμότητα εξοργίζει τους πολίτες...

 * Επιτέλους, ολοκληρώθηκε το Τεχνικό - Πλακοσκεπή στο Ρέμα Λεύκας Πετρίλου, ως συνεχιζόμενο έργο από την προηγούμενη Διοίκηση (2014-19) και με χρηματοδότηση που παρέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή.

 Χάθηκε χρόνος με την εμμονή Αιρετού ότι τάχα ο δρόμος είναι.... Περιφερειακής ευθύνης.....

 Οι Πετριλιώτες ταλαιπωρήθηκαν για καιρό λόγω....των "συναρμοδιοτήτων" Δήμου και Περιφέρειας.....

 * Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ειδικά σε ορεινές Απομακρυσμένες περιοχές ο Δήμαρχος είναι ο Τοπικός Κυβερνήτης, το ΔΣ η τοπική κυβέρνηση!

 Αυτοί έχουν την ευθύνη, τη γενική αρμοδιότητα, ακόμη και όσες (αρμοδιότητες) δεν ασκούν οι κατά νόμο και τύπο Αρχές (είτε Περιφέρεια, είτε Κράτος).

 Η ευθυνοφοβία, η "Αυτοδιοίκηση γραφείου" έχει επικρατήσει - με πρόσχημα τον κόβιντ19 - και δυστυχώς χαρακτηρίζει την σύγχρονη Τ.Α.

 ||. Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι η ώρα να αλλάξουν το όλο θεσμικό πλαίσιο υπέρ της αποκέντρωσης - Αυτονομίας και τοπικής Δημοκρατίας!

 Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, οι άστοχες δηλώσεις Αιρετών Περιφερειαρχών και Δημάρχων για την αντιπυρική αντιμετώπιση, ας αποτελέσουν αιτία θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

 • Το νέο επιτελικό Κράτος πρέπει να είναι και Αποτελεσματικό και Ευέλικτο.

 Η Αυτοδιοίκηση σύγχρονη, αποκεντρωμένη, κοινοτική - συλλογική, όχι "βιλαέτια" σκόρπια όπου ο κάθε "Αιρετός" διοικεί κατά ατομική βούληση, αυτονομούμενος, χωρίς λογαριασμό σε πολίτες, σε κόμματα (που εκλογικά αποζητά τη στήριξη....)και στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση - Ευρωπαϊκά όργανα!

 • Ο νέος νόμος 4804/21 είναι συγκεντρωτικός και αντιαυτοδιοικητικός!

 - Το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.... δυστυχώς παρασύρθηκε από λίγους μεγαλοΔημάρχους και Περιφερειάρχες που κοιτάζουν την προσωπική πολιτική καριέρα τους και αγνόησε τη βάση των Αυτοδιοικητικών, των 6000 Κοινοταρχών!

 Ισοπεδώθηκε ο Κοινοτισμός και η Αποκέντρωση.

 |||. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

---------------------------

 1. Επαναφορά της τετραετούς θητείας για να μην μετατρέπονται οι Περιφερειάρχες - Δήμαρχοι σε.... "Καθεστώς" και παράγοντες με βλέψεις την κεντρική πολιτική σκηνή.

 Ιστορικά η τετραετής θητεία είναι κρατούσα από 1833.

 2. Επαναφορά της χωριστής κοινοτικής κάλπης σε ενδιάμεσο χρόνο (πχ Μάρτιο πρώτου έτους δημοτικής θητείας) με ευθύνη και δαπάνη κάθε Δήμου.

 Αποσύνδεση ψηφοδελτίων για ΔΣ Δήμων από κοινοτικά όργανα.

 Οι Κοινότητες ισχυρές μονάδες, Αποκεντρωμένες, που οι αρμοδιότητες πηγάζουν από το νόμο και τις τυχόν κανονιστικές αποφάσεις ΔΣ Δήμων.

 |V. Νέα καθήκοντα σε Κοινοτάρχες και ΚΣ - ως οιονεί κρατικοί λειτουργοί:

 Α. Πρωτοβάθμια πολιτική προστασία - αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προστασία δασών και περιβάλλοντος (μη νόμιμες χωματερές κλπ).

 Στενή συνεργασία Κοινοταρχών με Δασική Υπηρεσία και αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 Ιδίως σε ορεινές Απομακρυσμένες περιοχές (άρθρο 101 Συντάγματος) κατά το πετυχημένο πρότυπο των χιλιάδων Κοινοτικών Γραμματέων ως ανταποκριτές ΟΓΑ - που εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, την πέτρινη δεκαετία 1960

 (ίδρυση ΟΓΑ - του πιο σημαντικού προνοιακού φορέα),με ελάχιστο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Β. Τοπικές εξουσίες (καθημερινότητα), ορισμένες και σαφείς, με απόφαση ΔΣ σε ΚΣ και Κοινοτάρχες.

 Τουλάχιστον τριμελή συμβούλια σε όλα τα χωριά - σώμα τοπικής πολιτικής προστασίας ανά Κοινότητα....

 Αναπροσαρμογή πλαισίου για πάγια προκαταβολή κλπ.

 V. Η Αυτοδιοίκηση ή θα είναι με Αποκέντρωση και Αυτοτέλεια, όπως επιτάσσουν ο ΕΧΤΑ και το ελληνικό Σύνταγμα ή θα βυθίζεται στην ανυποληψία και "απλή Διαχειριστική Διοίκηση" μακρυά από δημότες και τοπικές ανάγκες.

 • Το κράτος οφείλει να ενημερώσει για τον τρόπο διενέργειας της νέας Γενικής Απογραφής πληθυσμού 2021 ΕΛΣΤΑΤ.

 Να αποφευχθεί το... αλαλούμ του 2011 με "ντε φάκτο" πληθυσμό, μόνιμο ή νόμιμο....

 Η βάση του πληθυσμού κάθε Κοινότητας να είναι οι ενεργοί πολίτες, που ψηφίζουν ανά Δήμο και κοινότητα, συν ένα πρόσθετο ποσοστό για ανηλίκους και άτομα που αδυνατούν να μετακινηθούν.....

 Η ερήμωση, η πληθυσμιακή απίσχναση των ορεινών Κοινοτήτων - Δήμων και μικρών νησιών πρέπει να αποφευχθεί (και για εθνικούς λόγους) και οι Αιρετοί μας οφείλουν να τα αναδείξουν σε πρώτη προτεραιότητα και κύριο στόχο!

 √ Οι Κοινότητες και οι Ενορίες μας: βασικοί πυλώνες του Ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα!

 √ Οι ορεινές και νησιωτικές κοινότητες: Βασικές - Αναντικατάστατες Δομές Προστασίας κατά της κλιματικής αλλαγής κ κρίσης....

Δημήτρης Παπακώστας /28-8-21

Αιρετός ΤΑ - Δήμαρχος Αχελώου - Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (25 έτη)

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img108.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα