Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 330 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Το Ταμπούρι Γ. Καραϊσκάκη στο προσκήνιο!!!

Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου

002 Sto tampouri Karaiskaki Την Πρωτομαγιά 2022 προέβησαν σε συντήρηση μονοπατιού Σπηλιώτισσας - Λεοντίτου και σε χαρτογράφηση του μονοπατιού Σπηλιώτισσας προς Ταμπούρι Γ. Καραϊσκάκη!!!

 Στο 3ήμερο 30.4 ως και 2.5.2022 πραγματώθηκαν οι εθελοντικές δράσεις του Eλληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) που είχαν προγραμματισθεί για την 25η Μαρτίου 2022 (<<Στα χνάρια των ηρώων του ’21>>) και είχαν αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας (χιονόβροχα).

Συγκεκριμένα περί τα 30 άτομα (άνδρες και γυναίκες) μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας με επικεφαλής

τους Πρόεδρο Παντελή Μανώλη και Αντιπρόεδρο Απόστολο Παντελή, αλλά και φίλοι τους ορειβάτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας κατέφθασαν με τον εξοπλισμό τους και κατασκήνωσαν στην Ιερά Μονή Σπηλιάς, φιλοξενούμενοι του Ηγουμένου Νεκταρίου.

 Πρωτομαγιά 2022 και <<τον Μάη τον πιάσαμε στο φανταστικό φυσικό τοπίο της Παναγίας Σπηλιάς στην Ανατολική Αργιθέα όλοι μαζί>>!!!

 Στην ομάδα των ορειβατών προστεθήκαμε και οι Αργιθεάτες Δημήτριος Κίσσας από Κουμπουριανά, Στέλιος Καραμπάς από Πετρίλο, Βασίλειος Τσιουραντάνης από Βραγκιανά, Βαγγέλης Μακρυγιάννης από Φουντωτό και εγώ, ο Μενέλαος Παπαδημητρίου, από το Ανθηρό.

 Νοερά κοντά μας ήταν και ο από Κουμπουριανά Γεώργιος Γραββάνης, αφού ανυπέρβλητοι λόγοι δεν τον άφησαν να ρθεί από τα Τρίκαλα.

 Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία με εκκλησιασμό στην Παναγία, χοροστατούντος του Ηγουμένου Νεκταρίου και του Αργιθεάτη Ιερέα Βασιλείου Γυφτογιάννη!!!

 Ακολούθως και περί ώρα 9,30 πρωϊνή ξεκίνησε η εθελοντική δράση μας με πρώτα τη συντήρηση του παλιού μονοπατιού από τη θέση της Πηγής της Μάνας της Παναγίας προς Λεοντίτο.

 Ευτυχώς που η μέρα ήταν κρατούμενο (σημειωτέον ότι την προηγούμενη είχε βρέξει) και μας άφησε να εργαστούμε.

 Με τσαπιά και τσάπες, τσουγκράνες, βατοκόφτες κ.α. και ο καθἐνας με συγκεκριμένη εργασία, υπό τις οδηγίες των επικεφαλής του ΕΟΣΚ και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, επί 4 και πλέον ώρες εργασθήκαμε για το σκοπό του προγράμματος.

 Θαύμασα την Ομάδα για την δραστηριότητά της και την επιμονή της ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα - άλλωστε όλοι τους ψημένοι από την πολύχρονη ενασχόλησή τους από αγάπη για τα βουνά και την ορειβασία, πατούσαν στέρεα και η δουλειά τους μεθοδική, με καθαρισμό, με σκαλοπατάκια στο πρανές, με τοιχάκια αντιστήριξης κ.α.!!!

 Οι πρώτοι της Ομάδας και ανάμεσά τους ο Στέλιος Καραμπάς, πέρασαν το ρέμα απέναντι προς Λεοντίτο!!!

 Τελειώνοντας το μονοπάτι αυτό, ακολούθησε η χαρτογράφηση - σήμανση του μονοπατιού προς το Ταμπούρι του Γ. Καραϊσκάκη.

 Για μένα ήταν η 6η φορά από το 1982 που το πρωτο-επισκέφθηκα μετά από ενημέρωσή μου περί της υπάρξεώς του από τον αείμνηστο από χρόνια Λουκά Ποζιό (Κουμπουριανά).

 Η συγκίνησή μου μεγάλη και έκδηλη στα μάτια των Ορειβατών, μάλιστα δε κάποιοι εξεπλάγησαν για το ανέβασμά μου σε αυτή την ηλικία, προηγούμενος αυτών. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν το εσωτερικό της ψυχής μου, πως ανέμενα αυτή τη μέρα κοντά 4 δεκαετίες.

 Αντικρίζοντας το Ταμπούρι έτριβαν τα μάτια τους, αφού άλλο φαντάζονταν και άλλο έβλεπαν μπροστά τους.

 <<Μα αυτό είναι ζωντανό, οι πολεμίστρες - ντάπιες του φέγγουν ακόμα…>> είπαν με ένα στόμα. <<Θα είμαστε παρόντες σε μελλοντική αναστήλωσή του!!!>>

 Περιληπτικά τους ανέφερα το ιστορικό του, το πώς στρατηγικά είχε τεράστια σημασία αφού από αυτό και το αγνάντι του ελέγχονταν όλη η περιοχή από κάθε κατεύθυνση του εχθρού προς την Παναγία.

 Και πως μαζί με τη Σπηλιώτισσα, Κάστρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, θα αποτελούν στο διηνεκές και Ιστορικά Τοπόσημα για την Αργιθέα και πόλο έλξης επισκεπτών, αφού βέβαια το μονοπάτι υποδειχθεί με ανάλογη πινακίδα και βέβαια αναστηλωθεί και το Ταμπούρι του Μεγάλου Πολέμαρχου!!!

 Στο Ταμπούρι κατέφθασε και ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου που έμεινε και αυτός έκπληκτος, νιώθοντας συγκίνηση ανάλογη.

 Συνομιλήσαμε με τους επικεφαλής του ΕΟΣΚ για το μέλλον του και περιχαρείς, αφού λάβαμε και αναμνηστικές φωτογραφίες, πήραμε το δρόμο της επιστροφής στην Παναγία όπου ο Ηγούμενος Νεκτάριος, τον οποίο και συγχαίρω, μας τραπέζωσε με καταπληκτικό γιουβέτσι από μοσχάρι με κριθαράκι και ευλογημένο οίνο και μετά έγινε αναφορά - ενημέρωση από τον ίδιο στους Ορειβάτες για το ιστορικό της κτίσης της Σπηλιώτισσας, τη σημασία αυτής και του Ταμπουριού για την Αργιθέα δίνοντας και σε εμένα το λόγο για το ιστορικό του Ταμπουριού.

 Τόνισα μεταξύ άλλων το πώς η Πρωτομαγιά 2022 - πέρα από εργατική Πρωτομαγιά - τη θεωρώ και είναι και ιστορική μέρα για την Αργιθέα μας, την αναγκαιότητα πλέον η Δημοτική Αρχή με τους Φορείς των Κουμπουριανών (Τοπική Κοινότητα και Σύλλογοι, μιας και η εδαφική έκταση είναι στα όριά της) και τους άλλους Συλλογικούς Φορείς μας να ενδιαφερθούμε εν τοις πράγμασι, ανάμεσα στα άλλα Ιστορικά, Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μας Μνημεία, και για το Ταμπούρι του Γεωργίου Καραϊσκάκη!!! Τώρα που πήρε φωτιά και είναι ζεστά τα πράγματα!!!

 Ωσαύτως και οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΕΟΣΚ έλαβαν το λόγο αναπτύσσοντας με τη σειρά τους τη σημασία της δράσης τους αυτής, θέλοντας και δηλώνοντας να προσφέρουν στον Τόπο μας, στην Αργιθέα μας, και στο μέλλον!!!

 Σημειωτέον ότι κατέφτασαν στη Μονή Σπηλιάς και δυο Γερμανοί οδοιπόροι - ορειβάτες με τα πόδια, προερχόμενοι από το Καρπενήσι και έτυχαν της ανάλογης φιλοξενίας και ενημέρωσης για την Ιστορία της Μονής Σπηλιάς, του Ταμπουριού και για τις δράσεις της Ομάδας!!!

 Περί την 6η απογευματινή της Πρωτομαγιάς και επειδή <<ο καιρός το τοίμαζε για βροχή >> αναγκάσθηκα να αναχωρήσω για την επιστροφή μου στο Ανθηρό μέσω του χωματόδρομου Κουμπουριανών - Καρυάς (περίπου 16 ΚΜ κάνοντας 45 λεπτά της ώρας, με ιδιαίτερη προσοχή, αφού δεν προσφέρεται για Ι.Χ. - άλλο κοινό όραμα αυτό για την ενοποίηση της Ανατολικής με Δυτική Αργιθέα, από το 1982…. φέρεται έτοιμη από χρόνια η μελέτη αλλά άσφαλτος πουθενά ακόμα….) και να γλιτώσω διαδρομή μέσω Βλασίου - Μουζακίου - Τυμπάνου πάνω από 70 ΚΜ, την οποία δυστυχώς δεν απόφυγα στο πήγαινε από Ανθηρό για Σπηλιώτισσα (2 και πλέον ώρες).

 Προσωπικά νιώθω και πάλι την υποχρέωση και από βάθους καρδιάς το κάνω ευχαριστώντας τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παντελή Μανώλη και τον Αντιπρόεδρο Απόστολο Παντελή που ενστερνίσθηκαν το όραμά μου και συνεργαστήκαμε και μαζί για τη συγκεκριμένη δράση, ευχαριστώντας και όλα τα μέλη (θα ήθελα έναν προς ένα, μία προς μία, να αναφέρω τα ονόματά τους έτσι για την ιστορία αφού ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά δεν τα έχω) και επί πλέον έναν ανώνυμο, για ευνόητους λόγους, παλιό αυτοδιοικητικό της Αργιθέας για τη συνδρομή του στην υπόθεση.

 Να ευχαριστήσω από καρδιάς και τον Ηγούμενο της Μονής Σπηλιάς Νεκτάριο Μητρόπουλο για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και τον ταγμένο και φίλο Αίσωνα - Κώστα Σακελλάρη!!!

 Αυτά για την Αργιθέα και την Ιστορία μας!!!

7.5.2022

Μενέλαος Παπαδημητρίου

Σχετικά άρθρα:

 ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ!!!

 Το ΤΑΜΠΟΥΡΙ του Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ στην Αργιθέα στο προσκήνιο!!!

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0687.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα