Εκτύπωση

 Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ (26.7.22), ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αυτή την περίοδο σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την τοποθέτησή του, ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης, για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, αλλά και την ανάγκη να διεκδικήσουν η ΕΝΠΕ και οι περιφέρειες, την λήψη ουσιαστικών μέτρων δασοπροστασίας-πυροπροστασίας.

 Από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΝΠΕ (Ν.Δ), αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), κανείς δεν ένοιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, προσπερνώντας το σαν να μην συμβαίνει κάτι σημαντικό.

 Η τοποθέτηση, του Τάσου Tσιαπλέ:

 «Οι πυρκαγιές στην Αττική, στην Ηλεία, στην Λέσβο, στον Έβρο και άλλες περιοχές, ανέδειξαν ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας, που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα, κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

 Και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, σε όποια υπηρεσία τους βολεύει, αλλά και στο λαό, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες "fast- track", αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, όπως με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/20 που ψήφισε η Ν.Δ.

 Το ποσό που δόθηκε και φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους ΚΑΠ για την αντιπυρική προστασία, ανέρχεται μόλις σε 16,9 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή το 2021 και το 2020. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται, με κύριο έργο την αποψίλωση χόρτων.

 Η κατάσταση στα δασαρχεία με τις ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό κι αυτή τη χρονιά, είναι πολύ άσχημη. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε για το 2022, το «αστρονομικό» ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στις Δασικές Υπηρεσίες, για διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και εκτάσεων!

 Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί ότι η ΕΝΠΕ και οι Περιφέρειες, πρέπει να διεκδικήσουν η δασοπροστασία - πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Να διεκδικήσουν:

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr