Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 06 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 192 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
Γράφει ο Βασίλης Τσιούμας
P7213332 ethelontismos sto Anthiro Πριν κάποια χρόνια στη χώρα μας, υπήρχε κυρίως στα χωριά ο θεσμός της προσωπικής εργασίας, δηλαδή σε κάθε χωριό όλοι οι άνδρες από μια συγκεκριμένη ηλικία και μετά ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν κάποια μεροκάματα βοηθώντας την κοινότητα του χωριού τους. Αν δεν μπορούσαν οι ίδιοι να προσφέρουν εργασία ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν σε χρήμα το αντίστοιχο μεροκάματο.

 Περνώντας όμως τα χρόνια ο νόμος κρίθηκε αναχρονιστικός και καταργήθηκε.

 Οι ανάγκες όμως για προσφορά σε κάθε τόπο υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν και άλλοτε είναι μεγάλες, άλλοτε μικρές η ιδιόμορφες.

 Έτσι στη θέση της προσωπικής εργασίας αναπτύχθηκε ο Εθελοντισμός.

 Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται ανάλυση γιατί φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει σήμερα συμπολίτης μας που να μη γνωρίζει τι είναι και που αποσκοπεί ο εθελοντισμός αλλά και τι έχει προσφέρει σήμερα στην Κοινωνία μας.

 Αρκετοί συνάνθρωποι μας πού έχουν ελεύθερο χρόνο και δεν έχουν προβλήματα επιβίωσης η άλλα ασχολούνται ενεργά με τον εθελοντισμό, ειδικά σήμερα που η κρίση έχει σπρώξει ανθρώπους στο περιθώριο αρκετοί άνθρωποι προσφέρουν τεράστιο έργο.

 Εμείς εκεί στο Ανθηρό ήμασταν κατά κάποιο τρόπο εθελοντές για πολλά χρόνια και όταν γίνονταν π.χ. ένας γάμος ένα πανηγύρι η χτίζονταν ένα σπίτι μια βρύση οτιδήποτε άλλο όπως εκκλησίες μοναστήρια προσφέραμε βοήθεια.

 Με τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν αλλά η βοήθεια σε γάμους και πανηγύρια αλλά και DSC02390 ethelontismos sto Anthiroάλλες εκδηλώσεις παραμένει. Ειδικά όταν μετά το 1982-1983 ξεκινήσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις υπήρχε μια μαζική συμμετοχή ανθρώπων συγχωριανών μας που βοηθούσαν με όλες τους τις δυνάμεις στην πραγματοποίηση αυτού του θεσμού.

 Αυτό εκτός από τα αποτελέσματα που επιδίωκε κάθε φορά η οργανωτική επιτροπή είχε και μια αναπάντεχη και παράπλευρη επιτυχία που ήταν η αγάπη και το δέσιμο των μικρών παιδιών με το χωριό μας.Έτσι τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους αγάπησαν τον τόπο των γονιών τους και σήμερα μεγαλώνοντας γίνονται συνεχιστές μια παράδοσης προσφέροντας τεράστιο και πολύπλευρο έργο στο Ανθηρό.

 Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετά ζευγάρια συγχωριανών μας που έχουν βγει στη σύνταξη ανέβηκαν και μένουν μόνιμα στο Ανθηρό προσφέροντας τεράστιο έργο στο Χωριό μας.

 Ήρθε όμως η ώρα αυτό το έργο να πάρει μια κάπως πιο επίσημη μορφή και δύο από αυτούς τους συγχωριανούς μας, ο Στέλιος ο Γραμμένος και ο Αναστάσης (Τάσος) ο Παπαδόπουλος σκέφτηκαν να οργανώσουν μια ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ στην οποία θα συμμετάσχουν όσοι και όποτε θέλουνκαι με τη συμμετοχή και άλλων συγχωριανών για να βοηθήσουν όπου μπορούν το χωριό αλλά και τους κατοίκους του.

 Συγκεκριμένα ο σκοπός τους, είναι η καθαριότητα και η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων όπως μέρη αναψυχής, πηγές, υδραγωγεία, ξωκλήσια, μονοπάτια, το ποτάμι, τα νεκροταφεία και περιοχές που μπορούν να γίνονται περίπατοι εκδρομές κ.λπ.

 Πέρα όμως από την καθαριότητα την ανάπλαση και το ξεχορτάριασμα θέλουν να παρέχουν βοήθεια σε ανήμπορους συγχωριανούς μας ,που επειδή είναι ηλικιωμένοι, χρειάζονται πάντα κάποια βοήθεια.

 Τα καλοκαίρια θα ζητούν και τη συμμετοχή όλων αυτών που ανεβαίνουν στο Χωριό και αν θέλουν θα μπορούν να βοηθούν.

 Επίσης θέλουνP7233359 ethelontismos sto Anthiro να κινητοποιήσουν τα μικρά παιδιά που ούτως η άλλως πάνε το καλοκαίρι στο χωριό και μέσα από κοντινές μικρές εκδρομές να μαθαίνουν για τα ζώα, τα φυτά, τα ποτάμια, τις πηγές, τα δένδρα και παράλληλα γνωρίζοντας τη φύση να συμμετέχουν στην καθαριότητα και στον καλλωπισμό των χώρων, μέσα από τη συμμετοχή τους.

 Με αυτό τον τρόπο θα παράσχουν μεγάλη βοήθεια και στην τοπική κοινότητα Ανθηρού αλλά και στο Δήμο Αργιθέας χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να υποκαθιστούν αυτούς τους θεσμούς.

 Αν ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και μπορεί να τους χορηγήσει κάποια μικρά εργαλεία και ένα μικρό ποσό για διάφορα μικροέξοδα θα ήταν καλοδεχούμενα.

 Ήδη η εταιρεία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Α.Ε. του Ηλία Σ. Καναβού που εδρεύει στο Ίλιον με τα είδη Φαρμακείου και η Εταιρία Αριστοτέλης Γραμμένος Α.Ε. με είδη συσκευασίας που εδρεύει στο Μενίδι, βοήθησαν με μπλουζάκια και φόρμες που παραχώρησαν στην ομάδα έτσι ώστε οι εθελοντές να ξεχωρίζουν όταν θα συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.

 Αναμφισβήτητα η κίνηση αυτή θα πρέπει να τύχει της προσοχής όλων μας και αν κάποιοι συμπατριώτες μας θέλουν και μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια τους, ας έρθουν σε επαφή με το Στέλιο και τον Τάσο.

Βασίλης Τσιούμας

P7233338 ethelontismos sto Anthiro   DSC02339 ethelontismos sto Anthiro   DSC02329 ethelontismos sto Anthiro

DSC02334 ethelontismos sto Anthiro   DSC02412 ethelontismos sto Anthiro   DSC02441 ethelontismos sto Anthiro

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img215.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα