Ela na paiksoume

Koumpouriana

03 - 06 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 173 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

001 Laiki Sispirosi Thessalias Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με βάση την οδηγία της Ε.Ε 2019/944, με το οποίο μεταφέρεται η διαχείριση των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη ΡΑΕ που μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, μετά των πέρασμα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο από την προηγούμενη κυβέρνηση, για μεγαλύτερα χαράτσια στο λαό και διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

 Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθείται η «απελευθέρωση» και του νερού και κατ’ επέκταση των ΔΕΥΑ κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν. Με

πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

 Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος" όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με "καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής". Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν μεγάλα προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.

 Επίσης δίνει την αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ είναι αποδυναμωμένες από προσωπικό.

 Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, θεωρεί το νερό κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται φθηνό, σε επάρκεια και ποιοτικό και δεν πρέπει να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Είναι αντίθετο στην πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς.

Διεκδικεί:

  • Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
  • Το σταμάτημα της εμπορευματοποίησης του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό.
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.
  • Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς εργολάβους, με χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του.
  • Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων. Να προχωρήσουν οι επικαιροποιημένες ολοκληρωμένες μελέτες και η κατασκευή με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, όλων των φραγμάτων που καρκινοβατούν επι χρόνια στην Θεσσαλία.
  • Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ με πλήρη δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.
  • Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.
  • Την κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης SRF/RDF και ΠΕΤ ΚΟΚ.

17.3.2023

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης

1. Τσιαπλές Αναστάσιος

2. Γκαραλιάκος Ζήσης

3. Μπακάση Βασιλική

4. Νάνος Αποστόλης

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_032_DSC_0487.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Μαΐου 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα