Ela na paiksoume

Koumpouriana

09 - 12 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 213 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Apostolos Palios 1 Ο πολυβραβευμένος πιανίστας Απόστολος Παληός, θα παρουσιάσει την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 και ώρα 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Thessaliko Grand", ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα του καταξιωμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου και του μεγάλου Νίκου Σκαλκώτα.

 Το ρεσιτάλ θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 11 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
PALIOS MPAKALAKOS AFISETA 02 
 
Πρώτο μέρος:

ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ, Θωμά Μπακαλάκου,
από τον κύκλο έργων Συμφωνικά ποιήματα.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ, Νίκου Σκαλκώτα.

ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ, Θωμά Μπακαλάκου,
μουσική νουβέλα από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά».

Δεύτερο μέρος:

ΑΡΝΗ, Θωμά Μπακαλάκου,
μουσική νουβέλα από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

 Τιμή εισιτηρίου, γενική είσοδος 7 ευρώ.

 Το ρεσιτάλ τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης.

 Η συνεργασία του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου με το διακεκριμένο πιανίστα Απόστολο Παληό, ξεκίνησε με τη συμμετοχή του ως σολίστα στο σεξτέτο μουσικού συνόλου, που συνέστησε ο συνθέτης με το οποίο παρουσίασε, για πρώτη φορά, τα πέντε έργα μουσικής δωματίου της συλλογής ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΑΣΣΑΛΙΚΑ, μία εκ των επτά, που περιλαμβάνονται στο έργο με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

 Στο σεξτέτο συμμετείχαν και οι κορυφαίοι μουσικοί του κουαρτέτου εγχόρδων L’anima, της Στέλλας Τσάνη (α΄ βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (β΄ βιολί), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Στο κλαρινέτο ήταν ο Σπύρος Μουρίκης. Με το ίδιο σύνολο ο Θ. Μπακαλάκος θα παρουσιάσει σε περιοδεία επιλογή έργων από τις επτά συλλογές των ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

 Η συνεργασία με το σολίστα συνεχίστηκε με την ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών του έργου για πιάνο ΑΡΝΗ - ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ διάρκειας 40 λεπτών από τη συλλογή ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ και του έργου ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ από τη συλλογή ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ.

 Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας του Θωμά Μπακαλάκου με το σολίστα Απόστολο Παληό και ένας πρώτος σταθμός στους γενικότερους σχεδιασμούς των δύο καλλιτεχνών, αποτελεί το ρεσιτάλ πιάνου της 10ης Μαΐου 2015 στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Thessalikon Grand.

 Το άκουσμα στο ρεσιτάλ, των δεκαπέντε παραλλαγών για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα, θα είναι για την απόδοση τιμής, προς τον μέγιστο Έλληνα συνθέτη.

 Εξάλλου το έργο του Νίκου Σκαλκώτα κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του Απόστολου Παληού, ενώ για το Θωμά Μπακαλάκο, ο διάσημος συνθέτης μας, αποτελεί όχι μόνο φωτεινό παράδειγμα, αλλά και αφετηρία για τη διατύπωση της δικής του μουσικής πρότασης, αποτέλεσμα της οποίας είναι και τα έργα που θα ακουστούν. Με την πρότασή του ο Θ. Μπακαλάκος την οποία τεκμηριώνει με τις επτά συλλογές έργων μουσικής δωματίου, με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, δεν επιχειρεί να δώσει κάποιες νέες ενορχηστρώσεις δημοτικών τραγουδιών, όπως άριστα το πέτυχε ο Ν. Σκαλκώτας. Επιχειρεί αξιοποιώντας τα μουσικά υλικά ενός δημοτικού τραγουδιού, με την μέθοδο της δημιουργικής αφομοίωσης, να συνθέσει ένα νέο και πρωτότυπο έργο σύγχρονης ελληνικής μουσικής δωματίου, με τον ίδιο τίτλο, που φέρει και το αντίστοιχο δημοτικό τραγούδι που αξιοποιεί.

 Εμπνεόμενος και από τη λειτουργικότητα των δημοτικών τραγουδιών στον απλό λαό, όταν τα τραγουδά ή όταν τα χορεύει, ο Θ. Μπακαλάκος συνθέτει νέα έργα, τα οποία προφανώς έχουν έντονα και αδρά ελληνικά χαρακτηριστικά. Είναι έργα που μπορούν να επιλεγούν και να μπουν στο ρεπερτόριο, τόσο ελληνικών μουσικών συνόλων λόγιας μουσικής, όσο και ξένων. Έργα που μπορούν να περάσουν και στον απλό λαό και να αποτελέσουν τη γέφυρα για να εξοικειωθεί με την έντεχνη και κλασική μουσική, για να ζήσει και αυτός υπέροχα νέα μουσικά ταξίδια, τα οποία στερήθηκε, γιατί οι κρατούντες στα μουσικά πράγματα της πατρίδας μας, τον καταδίκασαν και τον ανάγκασαν να αισθάνεται άνετα, ανάμεσα στις συμπληγάδες του άκρατου λαϊκισμού και του κραυγαλέου φολκλόρ, εκεί όπου και η έντεχνη και η κλασική μουσική, ελληνική και ξένη ασφυκτιούν.

 Τα έργα στις ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, είναι μουσικές νουβέλες αφηγηματικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες απλών ανθρώπων. Αφηγείται φανταστικές ιστορίες ανθρώπων, μπροστά από τα μάτια των οποίων περνάει, ένας κόσμος ολόκληρος, η ζωή τους ολόκληρη, στο λίγο χρόνο που κρατάει ο χορός και το τραγούδισμα ενός δημοτικού τραγουδιού, στιγμές μεγάλης έντασης και συναισθηματικής φόρτισης.

 Το έργο ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ, είναι από τον κύκλο έργων συμφωνικά ποιήματα, είναι εμπνευσμένο από κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του Αντώνη Τρίτση και από εντυπώσεις του ίδιου του συνθέτη μέσα από τη γνωριμία του με τον άνδρα.

 Το ρεσιτάλ πιάνου διοργανώνει η Αστική μη κερδοσκοπική καλλιτεχνική εταιρεία «ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ»

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα