Ela na paiksoume

Koumpouriana

05 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 306 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

009 3o festival xorodion

MpakalakosΝέους μουσικούς δρόμους ανοίγει ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος στη λόγια ελληνική μουσική, με την πρωτότυπη μουσική του πρόταση για τη σύνθεση έργων σύγχρονης μουσικής χαρακτηριστικά ελληνικής.

Ιδιαίτερα η πρότασή του κατά το τμήμα που αφορά στην αξιοποίηση του δημοτικού τραγουδιού, αλλά και καταξιωμένου λαϊκού τραγουδιού, με σύγχρονη μουσική σκέψη, εισάγει τη λειτουργία ενός ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΥ.

Το μουσικό πολύτεχνο είναι μια διαδικασία που αναδεικνύει ένα επιλεγμένο δημοτικό ή λαϊκό τραγούδι ως βάση και πηγή έμπνευσης για τη σύνθεση νέου είδους πρωτότυπων μουσικών έργων τα οποία ο συνθέτης ονομάζει μουσικές νουβέλες και φέρει η κάθε μία τον τίτλο του δημοτικού τραγουδιού που ο συνθέτης επέλεξε να αξιοποιήσει.

Οι μουσικές νουβέλες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προσλαμβάνουν συνιστούν μια νέα μουσική μορφολογική κατηγορία έργων που ονομάζεται κατηγορία έργων μουσικής νουβέλας.

Τα μουσικά υλικά της κάθε μουσικής νουβέλας διαμορφώνει ο συνθέτης αξιοποιώντας τη μουσική του εκφερόμενου λόγου του κειμένου εργασίας και εκείνα του δημοτικού τραγουδιού, κατάλληλα μετουσιωμένα, ώστε ως δομικά υλικά της μουσικής νουβέλας να την καθιστούν λειτουργική για διαφορετικούς σκοπούς από εκείνους του παραδοσιακού τραγουδιού που την ενέπνευσε.

Με βάση τα παραπάνω η μουσική νουβέλα είναι μια μορφή μετάλλαξης του παραδοσιακού τραγουδιού, από το οποίο ο συνθέτης την εμπνεύστηκε.

Ο Θωμάς Μπακαλάκος σχεδίασε επτά συλλογές μεταλλάξεων, κάτω από το γενικό τίτλο «Μεταλλάξεις Ελληνικά, μια ελεγεία στην Ελληνίδα επαρχία».

Η κάθε μία περιλαμβάνει έως πέντε μουσικές νουβέλες εμπνευσμένες από μια περιοχή με κοινά μουσικολογικά χαρακτηριστικά.

Ο συνθέτης ολοκλήρωσε τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά» και αρκετά έργα από άλλες συλλογές. Τη συλλογή αυτή πρόβαλε το κανάλι της βουλής από ζωντανή παρουσίαση των έργων το 2013. Ίσως είναι το μόνο κανάλι που τολμάει, αλλά στην περίπτωση του Θωμά Μπακαλάκου θα ήταν ευχής έργο να του δίνονταν η δυνατότητα σε μια από τις ωραίες εκπομπές του καναλιού να μιλήσει για την μουσική του πρόταση και τις μουσικές νουβέλες σε εφαρμογή αυτής. Μια τέτοια εκπομπή θα ήταν πολύ χρήσιμη στη θέση μιας από τις επί πολλές φορές επαναλαμβανόμενες από το αρχείο του καναλιού.

Στο κείμενο εργασίας ο συνθέτης διατυπώνει το θέμα κάθε μουσικής νουβέλας, το σενάριο δηλαδή, το οποίο αντλεί από τη λειτουργικότητα του επιλεγμένου παραδοσιακού τραγουδιού στην κοινωνία. Το κείμενο εργασίας είναι καθοριστικό για την φόρμα που θα πάρει η μουσική νουβέλα, το ύφος της, ως πρωτότυπου μουσικού έργου, με πρωτότυπα και αναγνωρίσιμα εσωτερικά και εξωτερικά γνωρίσματα.

Το δημοτικό τραγούδι, με τον τρόπο αξιοποίησής του που προτείνει ο Θωμάς Μπακαλάκος, αναδεικνύεται μέσω της λειτουργίας του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΥ και ως ενοποιητικό στοιχείο άλλων τεχνών, όπως της ποίησης της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών και του θεατρικού μονόπρακτου.

Οι αντίστοιχοι δημιουργοί, συνεργάτες του συνθέτη, εμπνέονται τα έργα βασισμένοι κυρίως στο επιλεγμένο δημοτικό τραγούδι, στο κείμενο εργασίας του συνθέτη και φυσικά στην μουσική νουβέλα. Και τα έργα αυτά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προσλαμβάνουν αποτελούν νέα είδη έργων αυτών των τεχνών. Ονομάζονται αντιστοίχως μουσικά ποιήματα, μουσικά δοκίμια, μουσικοί πίνακες, μουσικά χαρακτικά και μουσικά μονόπρακτα. Όλα φέρουν τον τίτλο του δημοτικού τραγουδιού ή του λαϊκού τραγουδιού από το οποίο ξεκίνησε η λειτουργία του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΥ.

Λέει χαρακτηριστικά ο συνθέτης:

«Οι μουσικές νουβέλες είναι έργα περιγραφικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες ανθρώπων που έζησαν το δημοτικό τραγούδι στη λειτουργικότητά του.

Όταν ένας άνθρωπος χορεύει ένα δημοτικό τραγούδι βρίσκεται σε κατάσταση συναισθηματικής έκρηξης. Εκείνες τις στιγμές ο κόσμος ολόκληρος περνάει μπροστά από τα μάτια του, η ζωή του ολόκληρη.

Είδα πολλούς ανθρώπους να βιώνουν με τον παραπάνω τρόπο το δημοτικό τραγούδι. Έζησα και εγώ πολλές φορές ανάλογες στιγμές.

Ιστορίες τέτοιων ανθρώπων διηγούμαι με τις μουσικές μου νουβέλες. Η κάθε μία είναι μια μουσική απόδοση της ιστορίας που διατυπώνω στο κείμενο εργασίας, η δομή του οποίου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη φόρμα της μουσικής νουβέλας.»

Τα έργα μουσικής νουβέλας είναι μεταμοντέρνας τεχνοτροπίας με την έννοια της αξιοποίησης κάθε μουσικής εξέλιξης όταν χρειαστεί. Κυρίως όμως με την έννοια της αξιοποίησης για τη σύνθεσή τους, των μουσικών συστημάτων της τονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού σε συνδυασμό, ως μέσων έκφρασης του συνθέτη και όχι ως χαρακώματα αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών τους γιατί ο συνθέτης πρέπει είναι δημιουργός και όχι οπαδός.

Τη μουσική του πρόταση παρουσίασε ο συνθέτης, σε αδρές γραμμές σε συνέδριο που έγινε στην Καρδίτσα το 2015, το οποίο διοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας.

Στη Θεσσαλονίκη, από την ΕΡΤ 3, δόθηκε η δυνατότητα στον συνθέτη να παρουσιάσει, εν συντομία έστω, τη δική του μουσική πρόταση που βασίζεται στη χρησιμοποίηση της Ελληνικής μουσικής γλώσσας για τη σύνθεση έργων Ελληνικής μουσικής.

Κρίμα που δεν δίνεται επαρκείς χρόνος να αναπτύξει ο συνθέτης την πρότασή του στην τηλεόραση και κυρίως στο τρίτο πρόγραμμα. Μεταδίδονται χιλιάδες ώρες προγράμματος με τα ίδια και τα ίδια, κυρίως ξένων δημιουργών και αποσιωπούνται προτάσεις και έργα, όπως του Θωμά Μπακαλάκου.

Πάλι καλά που η ΕΡΤ3 έδωσε στο συνθέτη έστω αυτόν τον λίγο χρόνο, στον οποίο ο συνθέτης αναφέρθηκε σε πολύ δύσκολες έννοιες μουσικές, αλλά με μια δυνατότητα εκλαΐκευσης που εντυπωσιάζει και τον πλέον αδαή.

Θα πρέπει να αναφέρουμε και την φιλοξενία του Θωμά Μπακαλάκου στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» της Βίκης Φλέσσα το 2013 και αυτό προς τιμήν της κας Φλέσσα που τόλμησε να παρουσιάσει τον συνθέτη μετά από πολλά χρόνια αποκλεισμού του από Μ.Μ.Ε.. Έχουμε δε υπόνοια ότι αυτός ο αποκλεισμός συνεχίζεται. Μακάρι να κάνουμε λάθος... 

Επίσης, στις 26 Φεβρουαρίου 2016, η τηλεόραση της Βουλής μετέδωσε το μουσικό έργο «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ» από τη συναυλία που είχε δώσει ο Θωμάς Μπακαλάκος στις 17 Φεβρουαρίου 2013, στο θέατρο «ΑΝΝΑ και ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ». 

Οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτή η μουσική πρόταση του Θωμά Μπακαλάκου, έχει ολοκληρωθεί πολλά χρόνια πριν αλλά δυστυχώς μόλις τώρα κατάφερε να τη δημοσιεύσει. Είμαστε κι εμείς περήφανοι που συμβάλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια δημοσιοποίησης του έργου του συνθέτη, για το καλό της Ελληνικής μουσικής.

Στο τέλος της δημοσίευσης μπορείτε να δείτε και να ακούσετε:

- Απόσπασμα των πρακτικών του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με τίτλο «Δημοτικό Τραγούδι και Ιστορία» με την εισήγηση του Θωμά Μπακαλάκου συνοδευόμενη με παρτιτούρες, αποσπάσματα από μουσικές νουβέλες και μουσικά ποιήματα εμπνευσμένα από τις μουσικές νουβέλες του.

- Βίντεο από τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ 3.

- Βίντεο με το έργο για πιάνο και φωνή «Εις την Ελλάδα», του Θωμά Μπακαλάκου, σε ποίηση του Αλεξάντερ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν. Ο μεγαλύτερος ίσως Ρώσος ποιητής, έγραψε το ποίημα "Εις την Ελλάδα" τον Απρίλιο του 1821, αφιερωμένο στην Ελληνική επανάσταση, για να ενισχύσει το φιλελληνικό κίνημα.

Τραγουδά ο διακεκριμένος τενόρος Δημήτρης Σιγαλός.
Στο πιάνο ο πολυβραβευμένος σολίστας Απόστολος Παληός.
Η μετάφραση των όσων τραγουδιούνται στα ελληνικά είναι αγνώστου.
Η μετάφραση των όσων τραγουδιούνται στα Ρωσικά, και περνούν ως υπότιτλοι στη ροή του έργου, είναι της Φωτεινής Γεωργίνη Πρεβεδούρου.
Η μαγνητοσκόπηση έγινε σε χώρο εργασίας. 

- Βίντεο από τη μετάδοση της Βουλής του έργου «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ» 

- Ραδιοφωνική εκπομπή του Πάρη Παρασχόπουλου στον 958 fm της ΕΡΤ3 που φιλοξένησε τον Θωμά Μπακαλάκο στην εκπομπή του «DaCapo», στις 18 Απριλίου 2016.

Με το έργο «Εις την Ελλάδα» ο Συνθέτης συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στον εορτασμό του 2016 ως έτος Ελληνορωσικής φιλίας. Θέτει δε το έργο αυτό στη διάθεση όσων θα ήθελαν να το παρουσιάσουν σε εκδηλώσεις πολιτισμού Ελληνορωσικής φιλίας και γενικότερα σε συναυλίες έργων μουσικής δωματίου.

Την παρτιτούρα του έργου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την προμηθευτούν δωρεάν από τον συνθέτη επικοινωνώντας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο ίδιος ο συνθέτης το συμπεριλαμβάνει σε ένα πρόγραμμα έργων του μουσικής δωματίου, με επιλογές από τον κύκλο των επτά συλλογών μεταλλάξεων, με το γενικό τίτλο «Μεταλλάξεις Ελληνικά, μια ελεγεία στην Ελληνίδα επαρχία».

ΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ.

«Μεταλλάξεις Ελληνικά, μια ελεγεία στην Ελληνίδα Επαρχία». Επιλογές έργων, συν το έργο «Εις την Ελλάδα».

ΜΕΡΟΣ Ι

1. ΑΡΝΗ - ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, μουσική νουβέλα για πιάνο. (Αποσπάσματα). Από τη συλλογή “Μεταλλάξεις Θεσσαλικά”.

2. ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ, μουσική νουβέλα για κουαρτέτο εγχόρδων. Από τη συλλογή “Μεταλλάξεις Θεσσαλικά”.

3. ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, μουσική νουβέλα τρίο με κλαρινέτο, βιολί και πιάνο (Απόσπασμα). Από τη συλλογή “Μεταλλάξεις Θεσσαλικά”.

4. ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ, μουσική νουβέλα για κουαρτέτο εγχόρδων (απόσπασμα). Από τη συλλογή “Μεταλλάξεις Θεσσαλικά”.

5. ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, για πιάνο και φωνή. Ποίηση Πούσκιν. Σολίστ ο τενόρος Δημήτρης Σιγαλός. Στο πιάνο Απόστολος Παληός.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ

6. ΙΟΝΙΟ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, μουσική νουβέλα για κλαρινέτο και βιόλα. Από τις “Μεταλλάξεις νήσων Ιονίου”.

7. ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ, μουσική νουβέλα για πιάνο. Από τη συλλογή “Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά”. (Απόσπασμα)

8. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, μουσική νουβέλα σεξτέτο με κλαρινέτο, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο.Από τη συλλογή “Μεταλλάξεις Θεσσαλικά”.

9. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ για κουαρτέτο εγχόρδων. (απόσπασμα)

Τα έργα του προγράμματος από επιλεγμένες μουσικές νουβέλες θα τα ερμηνεύει το μουσικό σύνολο ΑΝΕΛΗΞΗ, ένα σεξτέτο με κλαρινέτο, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, το οποίο αποτελούν κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί, κάτι που είναι σπάνιο να συναντιούνται, τόσο καλοί μουσικοί, σε ένα μουσικό σύνολο.

Στο σεξτέτο ΑΝΕΛΗΞΗ συμμετέχουν οι κορυφαίοι μουσικοί.

Απόστολος Παληός, σόλο πιάνο

Κουαρτέτο εγχόρδων, L’anima

Στέλλα Τσάνη, πρώτο βιολί

Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο, δεύτερο βιολί

Ηλίας Σδούκος, βιόλα

Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο

Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Και ο τενόρος Δημήτρης Σιγαλός στο τραγούδι.

Για τον Θωμά Μπακαλάκο έχουμε δημοσιεύσει και παλιότερα σύντομο βιογραφικό και πολλά από τα έργα του από το 1975 μέχρι σήμερα (δείτε ΕΔΩ) Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση αυτή για να δώσουμε την ευκαιρία μια ακόμα φορά να χαρούν όσοι αγαπούν την Ελληνική μουσική, στην οποία ο Θωμάς Μπακαλάκος ανοίγει νέους διάπλατους δρόμους.

Διαβάστε το απόσπασμα των πρακτικών του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με τίτλο «Δημοτικό Τραγούδι και Ιστορία» με την εισήγηση του Θωμά Μπακαλάκου επιλέγοντας την εικόνα που ακολουθεί.

Eksofillo 5ou Sinedriou

Βίντεο από την τηλεοπτική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑΠΟΥΝΤΟ» της ΕΡΤ3 που παρουσιάζουν οι: Γιάννης Τσολακίδης και Πάρις Παρασχόπουλος.
Βίντεο από την τηλεοπτική εκπομπή «ΕπιΚοινωνία» της ΕΡΤ3 που παρουσιάζουν οι: Θεοδώρα Αυγέρη και Δημήτρης Παπαγρηγορίου.
Βίντεο με το έργο του Θωμά Μπακαλάκου «Εις την Ελλάδα» σε ποίηση του Αλεξάντερ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν.
Βίντεο από τη μετάδοση της Βουλής του έργου «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ»
 
Ραδιοφωνική εκπομπή του Πάρη Παρασχόπουλου «DaCapo» 
 

 

Μπορείτε να δείτε και άλλες δημοσιεύσεις του katafylli.gr για τον Θωμά Μπακαλάκο.

- Συναυλίες Θωμά Μπακαλάκου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα (10/2/2013)

- Ο Θωμάς Μπακαλάκος στο 1ο Λύκειο Κορωπίου (15/3/2013)

- Ανοιχτή επιστολή της Κίνησης Ελλήνων Δημιουργών Μουσικών Έργων και Πολιτών που Αγαπούν την Ελληνική Μουσική (24/1/2014)

- Θωμάς Μπακαλάκος: Ο «ασυμβίβαστος» συνθέτης (30/3/2014)

- O Θωμάς Μπακαλάκος στο Ρυθμός Stage (10/3/2015)

- Ρεσιτάλ πιάνου του Απόστολου Παληού στην Καρδίτσα με έργα του Θ. Μπακαλάκου (29/4/2015)

- Ρεσιτάλ πιάνου του Απόστολου Παληού στο Φ. Σ. Παρνασσός στις 23/5/15 (15/5/2015)

- Η μουσική νουβέλα “Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί” στο “ΜΠΕΤΟΝ 7”, στις 7/2/2016 (3/2/2016)

- Ο Θωμάς Μπακαλάκος στο πανόραμα της ιστορίας του ελληνικού κουαρτέτου εγχόρδων (5/2/2016)

- Οι «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά» του Θωμά Μπακαλάκου στην τηλεόραση της Βουλής (11/2/2016)

- κ. α.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_175.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα