Ela na paiksoume

Koumpouriana

05 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 364 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

009 3o festival xorodion

01 European Music Day 21 23 6 2019 Ένα διήμερο γεμάτο με μουσική, χορούς, ποίηση, ξεναγήσεις σε λαογραφικά μουσεία, αστροπαρατήρηση και… βραδινές εκπλήξεις από τους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη μεγάλη αυτή γιορτή της Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου.

 Η Εθελοντική Ομάδα διοργάνωσης των εκδηλώσεων έμεινε έκπληκτη τόσο από τη συμμετοχή όσο και από τον ενθουσιασμό του κόσμου που παρακολούθησαν το πρόγραμμα. Μερικοί ακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου.

 Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με το τραγούδι του Σπύρου Νικολάου «Αχελώος» και το ποίημα «Αχελώος» του Μενέλαου Παπαδημητρίου, στην πετρογέφυρα του Πετρωτού.

01 DSC 0044 02 DSC 0054 03 DSC 0064

 Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν:

 Ο Γιώργος Κουτσιμπογεώργος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πετρωτιωτών «ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΟ», ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους εθελοντές - συντελεστές της εκδήλωσης και όλους τους επισκέπτες. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην πρόταση για την καθιέρωση της 28ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Πετρογέφυρων.

 Ο νέος Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος αφού καλωσόρισε με ιδιαίτερο χαιρετισμό τους εκτός Αργιθέας επισκέπτες των εκδηλώσεων, εξέφρασε την υποστήριξη της νέας δημοτικής αρχής στις εκδηλώσεις πολιτισμού, σαν αυτή, που γίνονται στην περιοχή μας για την ανάδειξη των μνημείων και του πολιτισμού του τόπου μας.

 Ο Νίκος Μερεντίτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανθηριωτών Καρδίτσας «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», που με τη σειρά του καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε οι εκδηλώσεις αυτές να γίνουν μόνιμες στην Κοιλάδα του Αχελώου και σε όλη την Αργιθέα.

 Ο Χρήστος Β. Καπερώνης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, που μετά το καλωσόρισμα έκανε την πρόταση «να γίνουν προσπάθειες - ενέργειες για την μεταφορά της γέφυρας Πετρωτού σε ασφαλές σημείο, ώστε να μην έχει την τύχη άλλων μνημείων με τις κατασκευές φραγμάτων και άλλων έργων επί του ποταμού Αχελώου».

 Η κα Παρθενία Χαρίτου, Γενική Συντονίστρια των Εκδηλώσεων της «Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου», καλωσόρισε όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Προέδρους των Συλλόγων, Πετρωτιωτών, Ανθηριωτών, Πηγιωτών Άρτας και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού Δημήτρη Πούπη που ήταν συνδιοργανωτές και συμπαραστάτες των εκδηλώσεων.

 Στη συνέχεια ακολουθήθηκε το πρόγραμμα με το τραγούδι «Αχελώος» του Σπύρου Νικολάου και τους Resalto, το ποίημα «Αχελώος» του Μενέλαου Παπαδημητρίου και το πρόγραμμα τελείωσε με μουσική και τραγούδια με συνοδεία το κελάρυσμα του νερού στο ποτάμι κάτω από τη γέφυρα του Πετρωτού (Λιασκόβου).

 Η έκπληξη της ημέρας ήταν που με τη φροντίδα του Συνδέσμου Πετρωτιωτών «ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΟ» και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρη Πούπη, έγινε μικρή ξενάγηση στο χωριό και φιλοξενία με σπιτικά εδέσματα στους καλλιτέχνες και φιλοξενούμενους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

  Η εκδήλωση έγινε από την Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πετρωτιωτών «ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΟ» & τον Σύλλογο Ανθηρού Καρδίτσας «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ». 

 Οι εκδηλώσεις συνεχιστήκαν με ποίηση, στην Ι. Μ. της Παναγίας Επισκοπής στα Βραγκιανά (δίπλα από τον Αχελώο), με τον πολυβραβευμένο Αργιθεάτη ποιητή Κωστή Τσιάκαλο, με τη συνοδεία του δεξιοτέχνη στη φλογέρα Δημήτρη Ξαξίρη.

 Με τη φροντίδα του Ιερέα Δημήτρη Αγόρη ετοιμάστηκε ο χώρος στην Παναγία την Επισκοπή για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της εκδήλωσης που τους περίμεναν ο Ιερέας Δημήτρης Αγόρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραγκιανών, Βασίλης Καμζέλης και ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βραγκιανιτών Γιάννης Παπαϊωάννου.

 Τον ποιητή Κωστή Τσιάκαλο παρουσίασε ο Μενέλαος Παπαδημητρίου αναφέροντας τις πολλές ποιητικές βραβεύσεις και διακρίσεις του Κωστή με κορυφαία τη βράβευση από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του Ρώσου ποιητή Mikhail Lermontov (Μιχαήλ Λέρμοντοφ).

 Ο Κωστής άρχισε τις απαγγελίες με ένα ποίημα αφιερωμένο στην Αγάπη, συνέχισε με τα ποιήματα: «Αγναντεύοντας τον Αχελώο ποταμό», «Με βάφτισαν στον Αχελώο» και τη «Βρύση της Αργιθέας».

01 DSC 0109 0110 02 DSC 0122 03 DSC 0125

 Η απαγγελία του ποιητή Κωστή Τσιάκαλου συνδυασμένη με τον ήχο της φλογέρας του Δημήτρη Ξαξίρη μάγεψε τους παρευρισκόμενους και κάποιος είπε «τελείωσε κιόλας;»

 

  Η εκδήλωση έγινε από την Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βραγκιανιτών Καρδίτσας.

  Σειρά είχε η εκδήλωση στις Πηγές Άρτας σε σημείο που τον τελευταίο καιρό ανευρέθησαν αρχαιολογικά μνημεία με τοπική μουσική από τους καλλιτέχνες: Παναγιώτη Νικολάου, Θωμά Κάβουρα, Νίκου Κάβουρα και τον μικρό Αλέξανδρο Πούπη και ποίηση της κας Μαρίας Βούλγαρη που απήγγειλε τα ποιήματα: «Ιεροφάντης» και «Φωνές στην όχθη».

01 DSC 0152 02 DSC 0162 03 IMG 1983

 Μετά τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστο Β. Καπερώνη, άρχισε η εκδήλωση που παρακολούθησαν πολλοί Πηγιώτες και επισκέπτες.

 Η εκδήλωση έγινε από την Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. 

 Η τελευταία εκδήλωση της ημέρας έγινε αργά το απόγευμα στην πλατεία της Μεγαλόχαρης Άρτας με μουσική από τους Ηπειρώτες μουσικούς, Δημήτρη Κωσταγιώργο στο βιολί, Δημήτρη Ξαξίρη στην φλογέρα και Γιώργο Μακρίδη στο ντέφι.

01 IMG 2015 02 IMG 2036 03 IMG 2125

 Η εκδήλωση στη Μεγαλόχαρη ολοκληρώθηκε με αστροπαρατήρηση μέσα από το τηλεσκόπιο της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας που συμμετείχε στις εκδηλώσεις.

Η εκδήλωση έγινε από την Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με την Μουσική Μπάντα του Αχελώου. 

 Στην Ευρυτανία, το γεφύρι της Τέμπλας, που επλήγη από τη θεομηνία το χειμώνα του 1915…, φέτος δέχτηκε κάτω από τις καμάρες του τον Ευρυτάνα δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Γιώργο Ιωάννου, με την παρέα του: Γιώργο Μπαγιώργο στην κιθάρα, Λιάνα Μπαγιώργου και Ανδρέα Σελιμά στο τραγούδι, που έπαιξαν και τραγούδησαν παλιά λαϊκά τραγούδια. 

01 DSC 0017 02 DSC 0080 03 DSC 0082

 Κοντά στη γέφυρα της Τέμπλας βρίσκεται και το γκρεμισμένο γεφύρι ή παλιογέφυρο, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Εκεί κοντά στα θεμέλια του παλιογέφυρου, η παρέα του Γιώργου Ιωάννου έδωσε τη συνέχεια του προγράμματος.

Η εκδήλωση έγινε από την Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με το σχήμα του Γιώργου Ιωάννου.

  Ο επόμενος σταθμός των εκδηλώσεων ήταν το Περδικάκι (Σακαρέτσι). Την οργανωτική ομάδα και τους επισκέπτες περίμεναν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Πάνος Καπούλας, μέλη του Δ. Σ. του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου και πολλοί Περδικακιώτες.

 Εκεί η Σακαρετσιάνικη Παρέα, με επικεφαλής τον μπάρμπα-Βασίλη Μακρυνίκα, έδωσε ρεσιτάλ τραγουδιού!

 Μετά το χαιρετισμό και το καλωσόρισμα από τον Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, η Σακαρετσιάνικη Παρέα πήρε θέση στο πεζούλι του γεροπλάτανου - που πρόσφερε πλούσια τη σκιά του και τη δροσιά του - και άρχισε το τραγούδι. Ήταν μια ξεχωριστή μουσική απόλαυση!!!

 Αφού τελείωσε το πρόγραμμά της η Παρέα πήρε σειρά ο χορός συνεπικουρούντων του δεξιοτέχνη της φλογέρας, Δημήτρη Ξαξίρη και του Γιώργο Μακρίδη με το ντέφι, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν χορούς όπως χορεύονται στην περιοχή. 

01 DSC 0004   02 DSC 0055 0056   03 DSC 0071

 Και βέβαια οι Περδικακιώτες δεν έχασαν την ευκαιρία να δείξουν για μια φορά ακόμα τη φιλοξενία τους αφού κάπου εκεί στην άκρη ήταν γεμάτα τραπέζια με σπιτικά και άλλα εδέσματα που συνόδευαν το ντόπιο τσίπουρο. 

Η εκδήλωση έγινε από την Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με την «Σακαρετσιάνικη Παρέα».

 Ο Εμπεσός ήταν το τελευταίο σημείο των φετινών (2019) εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου.

 Το πρόγραμμα εδώ περιελάμβανε Έκθεση Ζωγραφικής, από τον Λάμπρο Κατσαντώνη, Μουσική, Απαγγελίες και Αστροπαρατήρηση, σε τρία σημεία του παλιού συνοικισμού του Εμπεσού.

 Πρώτος σταθμός ήταν στο παλιό Σασσέικο αρχοντικό όπου τραγούδησε η Ελισσάβετ Αναστασίου που μάγεψε με τη βελούδινη φωνή της!

01 DSC 0133 02 DSC 0136 03 DSC 0152

 Πριν φτάσουν στο επόμενο σημείο που θα συνεχίζονταν οι εκδηλώσεις, οι επισκέπτες έκαναν μια στάση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Εμπεσού όπου στεγάζεται τώρα το Λαογραφικό Μουσείο και θαύμασαν την πλούσια συλλογή εκθεμάτων.

 Εκεί έγινε ενημέρωση των επισκεπτών για το μουσείο και τη ζωή των Εμπεσιωτών τα χρόνια στα οποία παρέπεμπαν τα κάθε είδους εργαλεία - εκθέματα, από τον υπεύθυνο του Μουσείου συνταξιούχο εκπαιδευτικό, κ. Γεώργιο Παππά και τον κ. Κώστα Θ. Μέρκο, που φρόντισε και για την υποδοχή των επισκεπτών.

01 DSC 0117 02 DSC 0103 03 DSC 0120

 Επόμενος σταθμός ήταν το «Σπίτι του Θανάση». Όταν έφτασε η Πολιτιστική Ομάδα και οι επισκέπτες, ο ζωγράφος είχε ήδη τοποθετήσει τα έργα του στον ισόγειο χώρο του σπιτιού και απόλαυσαν τη θεματολογία, την τεχνοτροπία και την χρωματική σύνθεση των έργων.

001 002 003

 Τη σκυτάλη πήρε το Μουσικό Σχήμα «ARMONIA GRECA», του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου, με τον Μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη στην κιθάρα και το τραγούδι, την Ερμίνα Ταράτσα στο τραγούδι και τις απαγγελίες και τον Λευτέρη Δακαλάκη στο τραγούδι, τους οποίους συνόδευσαν η Ελισσάβετ Αναστασίου στο τραγούδι και ο Θάνος Αρτινός στο βιολί.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση εδώ άργησε λίγο να αρχίσει, γιατί ο Λευτέρης Δακαλάκης ταξίδευε την ίδια μέρα από την Ελβετία όπου εργάζεται ως σκηνοθέτης στην ελβετική τηλεόραση και ήρθε την ημέρα αυτή για να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου!

 Το Μουσικό Σχήμα έπαιξε και τραγούδησε παλιά λαϊκά και grecanika (γκρεκάνικα) τραγούδια και μας ταξίδεψαν μέχρι τη Μεγάλη Ελλάδα με τις όμορφες μελωδίες τους. Ο Μαέστρος, Χρήστος Βλαχογιάννης, πριν από κάθε γκρεκάνικο τραγούδι, εξηγούσε τους στίχους για να γίνονται κατανοητά τα τραγούδια από το κοινό.

 Η Ερμίνα διάβασε στην έναρξη του προγράμματος μια μυθοπλασία του Κων/νου Μπακολίτσα η οποία αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα, με τίτλο: «Η νεράιδα της Κοιλάδας του Αχελώου» (περισσότερα για τη νεράϊδα της μυθοπλασίας στο βίντεο που ακολουθεί) και η νεράιδα άνοιξε το δρόμο για το ποίημα «Είμαστε αδέλφια Έλληνες» του βραβευμένου ποιητή, Νίκου Τάτση, που απήγγειλε πάλι Ερμίνα.

01 DSC 0170 02 DSC 0186 03 DSC 0216

  Τα τραγούδια και η μυθοπλασία του Κων/νου Μπακολίτσα μας πήγαν σε κόσμους…. άλλους… Αυτούς τους κόσμος φρόντισε η Αστροφυσική εταιρεία Δυτικής Ελλάδος να μας δείξει με το τηλεσκόπιο που εγκατέστησε στον περιβάλλοντα χώρο του Λαογραφικού μουσείου. Εκεί οι τυχεροί παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τον ουρανό με τα «μιλιούνια» των αστεριών του.

001 002 003

 Οι εκδηλώσεις στον Εμπεσό έγιναν από την Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «το Σπίτι του Θανάση», και την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος

Φωτογραφίες:

 - Ελένη Τσιακάλου - Στειακάκη

 - Απόστολος Κων. Καρακώστας

 - Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος

 - Λάμπρος Κατσαντώνης

 - Κων/νος Π. Τσιάκαλος.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
T1_21.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα