Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 09 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 434 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Thomas Mpakalakos Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος δίνει συναυλία στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2019, στις εννιά-Σεπτεμβρίου και ώρα οκτώ το βράδυ, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Εκδοτών Ελλάδας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 Ο συνθέτης με το μουσικό του σύνολο “ΑΝΕΛΙΞΗ”, αποτελούμενο από έξι κορυφαίους μουσικούς της πατρίδας μας, θα παρουσιάσει μια επιλογή από τις χαρακτηριστικότερες μουσικές του νουβέλες - πρωτοποριακό είδος για τη μουσική παγκοσμίως - με κορμό του προγράμματος τις μουσικές του νουβέλες από τα συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

 Την Ελληνική Μουσική Γλώσσα, ως μέσον έκφρασης μουσικών ιδεών και σύνθεσης μουσικών έργων, φέρνει στο προσκήνιο ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, με τα έργα του κλασικής μουσικής και ιδιαίτερα με τις μουσικές του νουβέλες, ένα νέο είδος μουσικών έργων σύγχρονης μουσικής δωματίου, με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν έργα ελληνικά, δηλαδή έργα με ελληνικό πρόσωπο.

 Το έργο του συνθέτη αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ οι μουσικές του νουβέλες προβάλλονται ως νέο είδος στη μουσική παγκοσμίως.

 Η συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου στο 48ο Φεστιβάλ βιβλίου θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, που είναι και ο τίτλος του Φεστιβάλ, δεδομένου ότι για τη σύνθεση κάθε μουσικής του νουβέλας, αλλά και κάθε άλλου έργου του, βασικό λειτουργικό ρόλο παίζει το Κείμενο Εργασίας, στο οποίο ο συνθέτης, εξαντλώντας τις λογοτεχνικές του δυνατότητες, διατυπώνει αυτά που με μουσικό τρόπο θέλει να εκφράσει.

 Αλλά και στα έργα φωνητικής μουσικής του συνθέτη, η λογοτεχνία είναι παρούσα και πέρα από το απαραίτητο Κείμενο Εργασίας.

 Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

 Στο γνωστό ορατόριο του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 2001, υπό τη διεύθυνση του εθνικού μας μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή. Θεωρείται μεγαλειώδες έργο και ένα από τα πολύ λίγα αμιγώς συμφωνικά έργα των τελευταίων δεκαετιών. Η παρτιτούρα του εκδόθηκε από το μουσικό οίκο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ. Το έργο παίχτηκε στο Ηρώδειο, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και το κανάλι της βουλής, ενώ αποσπάσματα του παίχτηκαν στο CNN. Το ορατόριο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ έχει επιλεγεί και από ξένες συμφωνικές ορχήστρες, όπως του Κάιρου και της Φλωρεντίας τν Ηνωμένων Πολιτειών.

 Επίσης στο έργο του ΕΛΕΝΗ για συμφωνική ορχήστρα και φωνή, σε ποίηση του βραβευμένου με κρατικό βραβείο ποίησης Πάνου Κυπαρίσση, έπαιξε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τραγουδιστή το διάσημο Έλληνα τενόρο Ζάχο Τερζάκη, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα.

 Σε άλλα έργα του που έπαιξαν άλλες μεγάλες ορχήστρες, όπως η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Σόφιας, οι δημοτικές ορχήστρες του δήμου Αθηναίων, του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλες.

 Στο έργο του Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, μελοποίηση, σε μορφή ορατόριου μεγάλης διάρκειας, του κειμένου περί αγάπης του Αποστόλου Παύλου, από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή, παίχτηκε στο λιμανάκι της Γλυφάδας, στον προαύλιο χώρο του παλαιοχριστιανικού ναού Αποστόλου Παύλου, του 3ου μ.Χ αιώνα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Από εκεί φέρεται ότι αναχώρησε ο Απόστολος Παύλος όταν τελείωσε τη διδασκαλία του στην Αθήνα.

 Με κορμό αυτό το ορατόριο, ο συνθέτης σχεδίασε και άλλα δύο έργα με θέμα πάλι την αγάπη, για να αποτελούν το πρόγαμα μιας συναυλίας θρησκευτικής συμφωνικής μουσικής, διάρκειας δύο ορών με τίτλο ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

 Όνειρο του συνθέτη είναι να γίνει η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ του χρόνου το Καλοκαίρι στα ΜΕΤΕΩΡΑ, σε ανοιχτό χώρο, ανάμεσα στους βράχους των μετεώρων.

 Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, του υπουργείου Τουρισμού, ώστε με την αρμόζουσα προβολή τα ΜΕΤΕΩΡΑ και η ευρύτερη περιοχή, να γίνουν τόπος τουριστικού προορισμού.

 Στη συναυλία του συνθέτη στο Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 στο Ζάππειο, θα ακουστούν οι μουσικές νουβέλες.

1- ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ για κουαρτέτο εγχόρδων, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

2- ΙΟΝΙΟ-Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ για κλαρινέτο και βιόλα, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων Νήσων».

 3- ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΈΑΣ τρίο για κλαρινέτο, πιάνο και βιολί, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

4- ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ για κουαρτέτο εγχόρδων, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

5- ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ για πιάνο, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου»

6- ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ σεξτέτο για κουαρτέτο εγχόρδων κλαρινέτο και πιάνο, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

 Θα ερμηνεύσουν οι κορυφαίοι μουσικοί:

 Απόστολος Παληός σόλο πιάνο.

 Κουαρτέτο Lanima:

 Στέλλα Τσάνη πρώτο βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο δεύτερο βιολί, Ηλίας Σδούκος βιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο.

 Στο κλαρινέτο ο Άγγελος Πολίτης

 Θα προλογίσει η γνωστή παραγωγός του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΑ και μουσικός με πολύ καλές σπουδές, Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img200.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα