Εκτύπωση

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

 Την Κυριακή 4η Οκτωβρίου - τελευταία μέρα του επιτυχημένου από την πρώτη στιγμή φεστιβάλ - από τις επτά το πρωί η Χορωδία «Αρμονία» της Θεσσαλονίκης «παρατάχθηκε» στο δεξιό ψαλτήρι του ευρύχωρου Ιερού Ναού Αγίου Παύλου στη Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι) Αγρινίου. (Απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από την πόλη και είναι ένα ιστορικό μέρος, η απελευθέρωσή του το 1821 από τους Τούρκους εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιούλη, εορτή της Αγίας Παρασκευής).

 Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αιδεσιμότατος Κοσμάς Τσιτσιβός
συμπαραστεκόμενος από τη χορωδία «Αρμονία», πράγμα που για πρώτη φορά παρακολούθησαν οι ευλαβείς κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας στην εκκλησία τους. Τον όρθρο έψαλαν οι κυρίες Χ. Τασολάμπρου και Σ. Μαζέρα.

 Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αιδεσιμότατος ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς για την επιλογή της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου να ψάλλουν τους εκκλησιαστικούς ύμνους της Κυριακής και πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της πόλεως Αγρινίου με την Θεσσαλονίκη είναι πολλοί. Ο κυριότερος δε είναι ότι τιμούμε και εμείς στην πόλη του Αγρινίου τον Άγιο Δημήτριο στην πανέμορφη εκκλησία στην είσοδο της πόλεως, και όχι μόνον, γιατί υπάρχουν είκοσι ναοί στην ευρύτερη περιοχή αφιερωμένοι στον Άγιο Δημήτριο. Πρόσφερε ένα πολύτιμο δώρο στην καταξιωμένη Χορωδία της Θεσσαλονίκης, ένα αγαλματίδιο του Αιτωλοακαρνάνα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που κρατάει στα χέρια του έναν ξύλινο Σταυρό. Το δώρο παρέλαβε ο Μαέστρος κ. Νικόλαος Κυριακού.

 Στο παρακείμενο χώρο δεξιώσεων του Ιερού Ναού (αίθουσα Αγίου Παΐσιου - φιλοξενήθηκε στο χώρο όταν πριν πολλά χρόνια πέρασε από το Αγρίνιο) προσφέρθηκε στην πολυμελή χορωδία - 36 άτομα - καφές, αναψυκτικά και τοπικά γλυκίσματα παρασκευασμένα από το σύλλογο γυναικών Μεγάλης Χώρας.

 Η φιλόλογος κα. Ελένη Ζαμπάρα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της «Αγίας Σκέπης» διάβασε στους τιμώμενους επισκέπτες κείμενο με ιστορικές αναφορές για το Ζαπάντι - Μεγάλη Χώρα.

 Τα μέλη των χορωδιών ξεναγήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα της οργανωτικής επιτροπής στη λίμνη Τριχωνίδα, στην Ι. Μ. Μυρτιάς, στην πόλη του Αγρινίου και Θέρμου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παπαστράτειο Πάρκο, στο γήπεδο του Παναιτωλικού, στη γλυπτοθήκη Καπράλου, στη Δημοτική πινακοθήκη, στις Αγρινιώτικες παλιές Καπναποθήκες άλλων εποχών, στον Μητροπολιτικό Ναό, στο αρχαίο θέατρο του Στάτου, στη Βυζαντινή Βασιλική της Μεγάλης Χώρας (6ος αιώνας), στην κοιλάδα του Αχελώου και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου.

 Στο δε Θέρμο οι Ζακυνθινοί καλλιτέχνες εκτέλεσαν παραδοσιακές Επτανησιακές καντάδες δύο βραδιές και ένα πρωινό!

 Όλοι οι επισκέπτες εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την αγάπη με την οποία η πόλη τους υποδέχθηκε και ενθουσιασμένοι εξέφρασαν την επιθυμία σύντομα να ξαναβρεθούν ξανά στο φιλόξενο Αγρίνιο.

 Πέρα από τα πολιτιστικά οφέλη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η περιοχή - ειδικά η εστίαση - η έλευση και παραμονή έστω και λίγων ημερών πολυπληθών ομάδων τονώνει και δίνει ανάσα πνοής στις τοπικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν άμεσα από την συνεχιζόμενη κρίση…

 Ευχόμαστε όλοι το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ Χορωδιών το 2021 να γίνει με καλύτερες συνθήκες υγείας και η συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, έτσι πολιτιστικοί δίαυλοι θα ανοιχτούν ανάμεσα στο Αγρίνιο και τον υπόλοιπο κόσμο προς όφελος όλων.

IMG_5888

IMG_5944

IMG_5911

 Φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B