Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 179 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

008 3o festival Agriniou Tasolamprou Xrisoula Την Παρασκευή το βράδυ 7η Οκτωβρίου ξεκίνησε στον Δημοτικό κινηματογράφο «Άνεσις», για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον Δήμο Αγρινίου και την Δυτική Ελλάδα, 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου.

 Την πρώτη μέρα ανέβηκαν στην σκηνή και παρουσίασαν τα έργα τους οκτώ χορωδίες από τις συνολικά 33 που συμμετέχουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Το Φεστιβάλ ίδρυσε η κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου. Το διευθύνει καλλιτεχνικά και το διοργανώνει μαζί με την Αγρινιώτικη Χορωδία «Αγία Σκέπη», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.

 Από τις συνολικά 33 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, περισσότερες από τις δυο προηγούμενες διοργανώσεις, την πρώτη μέρα παρουσίασαν έργα τους οι οκτώ πρώτες χορωδίες.

 Την άψογη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο καταξιωμένος επί 61 συναπτά χρόνια στον χώρο, καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής του κλασικού θεάτρου και του καλλιτεχνικού αθλητισμού Αλέξης Κωστάλας. Ήταν παρών και στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις και τώρα πλέον γνωρίζει «ποιος είναι ποιος», καθώς με πολύ χιούμορ διηγήθηκε για κάποια στο παρελθόν παρουσίαση που μπέρδεψε τον νυν Δήμαρχο κάποιας πόλης με τον πρώην! Τώρα βρίσκεται πάλι εδώ στο αγαπημένο του Αγρίνιο.

 Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Μαρία Σαλμά, η Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά θέματα κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κυρία Αμαλία Βούλγαρη, (εντεταλμένη Σύμβουλος του Περιφερειάρχη για θέματα κοινωνικής πολιτικής και άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων). Ακόμα παραβρέθηκαν ο κύριος Δημήτριος Τζιώλης, Γενικός γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, ο κύριος Νικόλαος Γκρίζης Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, ο κύριος Γεώργιος Μπέστιας εκπρόσωπος του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κυρίου Σπήλιου Λιβανού, (Διάβασε χαιρετισμό του πρώην υπουργού ο οποίος απουσιάζει στο Εξωτερικό) και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κύριος Παναγιώτης Τσιχριτζής. Πολλοί κάτοικοι της πόλης του Αγρινίου και όχι μόνο.

 Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος κύριος Παπαναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Σαλμά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κύριος Τσιχριτζής και η κυρία Τασολάμπρου.

 Τον χαιρετισμό που απέστειλε η Πρόεδρος του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου τον διάβασε ο παρουσιαστής κύριος Κωστάλας.

 Με ειδική βράβευση τιμήθηκε η καλλιτέχνης, φοιτήτρια της σχολής Καλών Τεχνών, Μαρία Πολύζου για την μακέτα του φεστιβάλ που φιλοτέχνησε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Την βράβευση έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Παπαναστασίου.

 Οι χορωδίες με την σειρά που παρουσίασαν τα προγράμματά τους ήταν οι παρακάτω:

 Η χορωδία του «Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου η Αγία Σκέπη» Αγρινίου. Και η χορωδία «Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών Ακαρνανικό φως, Ξηρομέρου, με μαέστρο την κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου. Βράβευση στις χορωδίες έκανε η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κυρία Αμαλία Βούλγαρη.

 Η Χορωδία Δήμου Μέσα Γειτονιάς της Κύπρου με μαέστρο την κυρία Μαρίνα Σπύρου. Βράβευση στην χορωδία έκανε η Αντιδήμαρχος κυρία Παπαγεωργίου.

 Η χορωδία «Μαϊστράλι» του Κέντρου λόγου, Τέχνης και Επιστήμης της Αμφιλοχίας, με μαέστρο την κυρία Μικαέλα Παπαχρυσάνθου. Βράβευση στην χορωδία έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Αμφιλοχιώτισα κυρία Μαρία Γ. Σαλμά.

 Το Φωνητικό Σύνολο «Αναίρεση» του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης της Ηγουμενίτσας με μαέστρο την κυρία Χρύσα Σιδηροπούλου. Βράβευση στην χορωδία έκανε η εκπρόσωπος της Φλόγας.

 Η χορωδία του «Ορφέα Πατρών» με μαέστρο τον κύριο Φίλιππο Παπαδόπουλο. Βράβευση στην χορωδία έκανε η καλλιτέχνιδα κυρία Μαρία Πολύζου.

 Η χορωδία «Gwalia Singers» από την Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου της Βρετανίας με μαέστρο τον κύριο Bryan Myles. Συνολικά συμμετείχαν 48 καλλιτέχνες! Την βράβευση στην χορωδία έκανε η κυρία Τασολάμπρου.

 Και τέλος στην σκηνή ανέβηκε η γνωστή και αγαπητή σε Αγρίνιο και Θέρμο από πέρυσι χορωδία «Ho-oponopono» της Θεσσαλονίκης. Μαέστρος ο κύριος Κωνσταντίνος Γκαρίπης. Ήταν η πιο πρωτότυπη εμφάνιση της βραδιάς. Την βράβευση έκανε ο κύριος Κωστάλας.

 Όλες τις εκτελέσεις των χορωδιών και τις βραβεύσεις καταχειροκρότησε το ενθουσιασμένο κοινό και στο τέλος πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν στον χώρο για να συγχαρούν όλους τους παράγοντες αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης.

 Να πούμε ακόμα ότι τον ήχο συντόνισε θαυμάσια ο κύριος Παναγιώτης Αυγέρης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στην είσοδο του «Άνεσις» τους επισκέπτες υποδέχονταν και καθοδηγούσαν εθελόντριες κυρίες της «Ακτίνας Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου. Εθελόντριες επίσης κυρίες της «Φλόγας», του συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, κρατούσαν ανοιχτό το περίπτερο με όμορφα ενθύμια-δωράκια. Οι όποιες εισπράξεις από τις πωλήσεις θα πιάσουν τόπο.

 Το τριήμερο 7-8 & 9 Οκτωβρίου 33 συνολικά χορωδίες από Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης με 963 θα δώσουν το παρόν στο Φεστιβάλ Αγρινίου κατατάσσοντάς το σε ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη!

 Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Χρυσούλας Τασολάμπρου:

 «Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου έχει γίνει πλέον θεσμός και αποτελεί σημαντική τομή για την εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Τέχνη και τη Μουσική.

Προσδοκά να δώσει τη δυνατότητα για άλλη μία φορά σε εκατοντάδες ερασιτέχνες μουσικούς, καλλιτέχνες και δημιουργούς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

 Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε το έργο των νέων καλλιτεχνών/δημιουργών και προωθούμε τη δικτύωση, τις συνέργειες και την ενίσχυση καινοτόμων συνεργατικών σχημάτων και δίνουμε βήμα στις τοπικές χορωδίες και νέους καλλιτέχνες, καθώς επίσης θα συμβάλουμε στη διαδικασία της πολιτιστικής αποκέντρωσης σε επίπεδο περιφερειακό και τοπικό.

 Το Φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Αγρινίου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της και το διεθνές προφίλ της.

 Σκοπό μας είναι να γίνει το φεστιβάλ δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και να είναι επιτυχημένο σε απήχηση, προσέλευση και αναγνωσιμότητα.»

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img020.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα