Εκτύπωση
  Mitsios Tsioumas Elliniki simaia
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΙ:
- Στο Διάκο του 40,
- στους γονιούς του Παληκαριού που έπεσε πολεμώντας το 40,
                                     και
- στους αρματωμένους της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης

ΣΤΟ ΔΙΑΚΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ (1940)

Ευλαβικά σ’ αγκάλιασαν, ανδρείο παλικάρι,
τα χώματα της Ζούζουλης με το χλωρό χορτάρι,
που θε να στέκει αμάραντο χειμώνα-καλοκαίρι,
για να σε ραίνει με δροσιά με τ’ αλαφρό τ’ αγέρι.

Να ’ναι γλυκός πανάλαφρος ο ύπνος σου για πάντα
να σ’ αγναντεύει από ψηλά η Δόξα του Σαράντα,
η Τσούκα που την πότισες με της αντρειάς το αίμα.

Και να σου φέρνει τη βραδιά το πέπλο της, το στέμμα,
σαν τη μανούλα σου γλυκά, την ένδοξη μητέρα,
που θε να λάμπουν στους καιρούς, στη γη και στον αιθέρα,
για να τα βλέπουν Λευτεριά-Πολιτισμός-Πατρίδα,
να λέν: δε σβήνουνε ποτέ, αν λάμπει τέτοια αχτίδα!!!

                     Δημήτρης Τσιούμας – Στρατιώτης του 518 Τ.Πεζικού
                                             (Σ.Τ.Γ. 914γ – 1954-1955)

       [το ποίημα αυτό είναι αφιερωμένο στον από τη Χάλκη της Δωδεκανήσου Λοχαγό Πεζικού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟ που έπεσε, ηρωϊκά μαχόμενος στην ΤΣΟΥΚΑ, από ιταλικό πολυβόλο την 1η Νοεμβρίου 1940. Ο Ήρωας Αξιωματικός μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Νεκροταφείο της Ζούζουλης Καστοριάς. Είναι ο πρώτος Έλληνας Αξιωματικός που έπεσε πολεμώντας τους Ιταλούς στην Πίνδο, για την Ελευθερία και τον Πολιτισμό!!! ]

Ε Π Ι Γ Ρ Α Μ Μ Α

Χαρά σε μια περήφανη, λεβεντογέννα Μάνα
και σ’ ασπρομάλλη Γέροντα, που απάνω στη Μουργκάνα
θυσίασαν λεβέντικα, χωρίς καημό και πόνο…
«Παλικαριά Ανοιξιάτικη», για την Ελλάδα μόνο.

Πετρωτό(Λιάσκοβο), 1955
Δημήτρης Κ. Τσιούμας

ΑΝΤΑΡΤΗΣ

Του Φθινοπώρου μέρα ήταν τότες
που βρέθηκε να κάθεται μονάχος
στο θυροστόμι βάζοντας τις μπότες
να πάει στις δουλειές του σαν ξωμάχος.

Μα ξάφνου τρείς με όπλα και καπότες
μπροστά του στέκουνε και μένει βράχος.
Αντάρτες ήταν, των βουνών ιππότες.
Τους ζήλεψε και ξέχασε το βλάχος…

Σαν φούντωσε τ’ αντάρτικο στη χώρα
με λευτεριάς αγώνες και τραγούδια
για την Πατρίδα ενάντια στους φασίστες,
- ευλογημένη νά ’ν’ εκείν’ η ώρα -
αρπάζει τ’ άρματα με « μαθητούδια »
και γίναν Μιάς Αντίστασης οι μύστες.

               Δημήτρης Κ. Τσιούμας

       [Το ποίημα αυτό του Δημήτρη Τσιούμα, όπως αναφέρει κι ο ίδιος στις σημειώσεις του, γράφτηκε στις 25 Νοεμβρίου 1982 με την ευκαιρία, το πρώτο, του εορτασμού της επετείου της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο της Ιταλο-Γερμανικής φασιστικής-ναζιστικής Κατοχής 1941-44 και είναι ένας ύμνος στους αντάρτες, σ’ αυτούς που αυθόρμητα βγήκαν στο βουνά συνενώνοντας τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα απελευθέρωσης της Πατρίδας μας από τους κατακτητές και γράφοντας με το αίμα της καρδιάς τους, με τη ζωή τους το μεγαλειώδες Έπος της Εθνικής Αντίστασης.]

     Στις σημειώσεις του ο Ποιητής γράφει:

  1. «Η Εθνική μας Αντίσταση κατά της φασιστικής-ναζιστικής κατοχής, καθολική, αυθόρμητη και οργανωμένη, αποτελεί αληθινή εποποιία στη νεώτερη Ελληνική Ιστορία και συνέχεια του θρυλικού Αλβανικού Έπους. 
    Ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1941-44 ήταν η φυσική συνέχεια του Εθνικοαμυντικού αγώνα του 1940-41».
       ……
         «Το Έθνος τιμά και ευγνωμονεί τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αγωνιστές και πολεμιστές…»
    (Από την εισηγητική έκθεση στο σχέδιο νόμου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944).
  2. « …Ο λαός μας λησμόνησε τις αντιθέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στους αγωνιστές και περιφρούρησε την εθνική του ενότητα. Ξέχασε τη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ στα Ηπειρωτικά βουνά και κράτησε στη μνήμη του ζωντανή, σαν σύμβολο της ενότητάς του, την παράσταση της εικόνας του χορού, όπου πιασμένοι χέρι-χέρι ο Ζέρβας με τον ΑΡΗ, χόρεψαν με συγκίνηση και πατριωτικό ενθουσιασμό, για να γιορτάσουν την επιτυχία της πολεμικής τους επιχείρησης, που είχαν σχεδιάσει, για την ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο». (Απ’ την εισαγωγή του βιβλίου του Κώστα Παπαγεωργίου Βουλευτή-τ. Προέδρου Ένωσης Λυκειαρχών Β. Ελλάδας, «Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944» - Χρονικό από τα Πρακτικά της Βουλής, Αθήνα 1984, σελ. 6).

Υ.Γ: Ο Ποιητής Δημήτριος Τσιούμας κατήγετο από το Πετρωτό (Λιάσκοβο) Αργιθέας όπου γεννήθηκε το 1931.

Παιδί της Βάϊας και του Κώστα Τσιούμα, μεγάλωσε στην Καπετανόβρυση, στο σπιτοκάλυβο που ακόμα σήμερα στέκεται όρθιο και μαρτυρεί. Με στερήσεις έβγαλε το Γυμνάσιο Μουζακίου και στη συνέχεια την Παιδαγωγική Ακαδημία, το δε έργο του σαν δάσκαλος όπου πέρασε το μολογούν οι μαθητές του. Ιδιαίτερα αγαπητός και σε εκείνους και στην κοινωνία.

     Πέρα από το διδακτικό του έργο, ο ΜΗΤΣΙΟΣ ΤΣΙΟΥΜΑΣ όπως ήταν γνωστός, ασχολούμενος με την ιστορία, τη λαογραφία, την ποίηση, την έρευνα, τη δημοτική παράδοση, το λαϊκό πολιτισμό γενικότερα έδωσε πλουσιότατο έργο σε συγγραφείς, σε συλλόγους, σε περιοδικά και εφημερίδες χωρίς να απαιτεί ούτε το ελάχιστο – τη σημείωση της δικής του δουλειάς. Απλόχερα προσέφερε σε εμένα και τον Κώστα Γραμμένο τις γνώσεις του και όσα στοιχεία για την έκδοση του λαογραφικού μας βιβλίου ΑΡΓΙΘΕΑ – ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!!!

     Το διάνυσμα της ζωής του σταμάτησε το 2012, αλλά το έργο που άφησε, με έμμετρες αφηγήσεις-περιγραφές γεγονότων και εμπειρικών προσωπικών παρατηρήσεων, εντυπώσεων, συναισθημάτων και βιώσεων, απλές και ρεαλιστικές – ιδιαίτερα Πατριδογραφικό, είναι έργο με διδακτικά μηνύματα και χαρακτηρίζεται από τον λαϊκό παραδοσιακό τρόπο παρουσίασής του με απλότητα, ειλικρίνεια, διαύγεια, ζωντάνια, μνήμες, ευχές και λαϊκό στοχασμό και συγκινεί τις ευαίσθητες ψυχές των Αργιθεατών!!!

Σε όσον αφορά το ΕΠΟΣ του 40 με την ακολουθήσασα ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (με τα οποία καταπιάνεται εδώ ο Ποιητής) είναι εμφυτευμένα βαθιά μες στην καρδιά, μες στην ψυχή της Ελληνίδας και του Έλληνα!!!

Ό,τι και αν μας κάνετε… «φίλοι και εχθροί»…. να ξέρετε πως θα μείνουμε αδούλωτοι και πάλι μπροστά σας θα μας βρείτε!!!

     Είμαι γιός στρατιώτη στον πόλεμο του 40, στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, του Νικόλα Ηλία Παπαδημητρίου που υποχρεώθηκε να σκοτώσει το αγαπημένο του μουλάρι και να το βάλουν στο καζάνι για αντιμετωπίσουν την πείνα, να κρατηθούν όρθιοι και να πολεμήσουν τον Ιταλό αμυνόμενοι περί Πάτρης!!! Κι ύστερα στην Αντίσταση!!!

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2013

                                 Επιμέλεια: Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου
                                                  Δικηγόρος Αθηνών-Συγγραφέας