Ela na paiksoume

Koumpouriana

20 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 230 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές..... (Λεόντιος Πετμεζάς)

Της Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)1

001 Sistixies tis avrianis eksorias Ένα νέο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Athletis.gr το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να εικονογραφήσω. Ουσιαστικό, καταγγελτικό, προφητικό μας αποκαλύπτει την μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο.

 O συγγραφέας του καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού - ιστορικού - θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του

δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του ποιητή, του ανθρώπου που ζει και δρα στην σύγχρονη πραγματικότητα.

 Όπως ανέφερα και στο κριτικό σημείωμα, «την ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στην συλλογή Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι.

 Με τον ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης.

 Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ΄ έναν γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό. Ασυμβίβαστος, επίμονος, τολμηρός, καταγγελτικός, «προφητικός» και ανατρεπτικός ο Λεόντιος Πετμεζάς στοχεύει στην «γέννηση και την παραμονή μιας άλλης πιο ελπιδοφόρας κατάστασης.»

 Έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο - ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείται τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά. Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία.

 Σαφείς οι επιρροές από τα μεγάλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Στωικισμού, του Μηδενισμού και της Σχολής της Φρανκφούρτης που επανέρχονται σαν προβληματικές του σήμερα και γιγαντώνονται σε μια παράλληλη καταναλωτική περιδίνηση και πνευματική ολίσθηση στην πορεία της ανεύρεσης του εγώ.» •Συστοιχίες της αυριανής εξορίας •Λεόντιος Πετμεζάς.

 Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2022. Την σελιδοποίηση - επιμέλεια σχεδιασμού έκανε το 5|ΑΝΔΡΟΝ ενώ η επιμέλεια ανήκει στον Μιχάλη Μεταξά. & στην εκδοτική ομάδα Πέντανδρον.

1 Η Μαριλένα Φωκά είναι κριτικός τέχνης & βιβλίου, αγιογράφος και καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας.

ΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ     Φωκά - Πετμεζάς

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
T_107_0562.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα