04 - 12 - 2024
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Mpourmpotsilia   Η Κρηνίτσα (Τοπική Κοινότητα Κρηνίτσης - Δημοτική Ενότητα Πaληοκάστρου), ανήκει στον δήμο Τρικκαίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

   Η επίσημη ονομασία είναι “Κρηνίτσα”. Έδρα του δήμου Τρικκαίων είναι τα Τρίκαλα. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Κρηνίτσα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κρηνίτσης, του πρώην Δήμου Παληοκάστρου του Νομού Τρικάλων. Κωδικός Οικισμού: 2601060601

   Η Κρηνίτσα έχει υψόμετρο 106 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 39,5868896176 και γεωγραφικό μήκος 21,7925036165.

 Trikala
 
   Krinitsa
Χάρτης που δείχνει τα Τρίκαλα
        
Χάρτης που δείχνει την Κρηνίτσα

   Ο «Καλλικράτης» θεωρείται συνέχεια του «Καποδίστρια» (Ν.2539/97), και διέπεται από την ίδια φιλοσοφία αναγκαστικής συνένωσης των υπαρχόντων μικρών δήμων & κοινοτήτων σε μεγαλύτερους. Στην ίδια Δημοτική ενότητα (Παληοκάστρου), ανήκουν: η Αγρελιά, το Αρδάνι, η Ζηλευτή, η Κοκκόνα, η Λαγκαδιά, το Λιόπρασο, και ο Παλαιόπυργος.

   Στον ίδιο δήμο (Τρικκαίων), ανήκουν: η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Νικόλαος, η Αγρελιά, η Αμμουδιά, τα Ανταλλάξιμα, οι Απόστολοι, το Αρδάνι, το Βαλτινό, το Γενέσι, ο Γλίνος, το Γοργογύρι, το Δενδροχώρι, το Διαλεκτό, το Δίλοφο, ο Διπόταμος, το Ελληνόκαστρο, ο Εξάλοφος, η Ζηλευτή, το Καλονέρι, οι Καρυές, η Κάτω Ελάτη, το Κεφαλόβρυσο, η Κοκκόνα, η Κόρη, η Λαγκαδιά, το Λιόπρασο, το Λογγάκι, ο Λόγγος, τα Ματσουκιώτικα, τα Μεγάλα Καλύβια, το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, το Μεγαλοχώρι, η Μεγάρχη, ο Μέλιγος, τα Μεσιακά, το Ξυλοπάροικο, ο Ουρανός, ο Παλαιόπυργος, η Πατουλιά, η Περδικορράχη, ο Πλάτανος, ο Πρίνος, ο Πρόδρομος, η Ράξα, το Ριζαρειό, το Ρίζωμα, τα Ρόγκια, οι Σπαθάδες, η Σωτήρα, τα Τρίκαλα, το Φλαμούλι, η Φωτάδα, η Χαϊδεμένη, και η Χρυσαυγή.

   Η Κρηνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Νομού Τρικάλων με 600 περίπου κατοίκους. Είναι ένα πεδινό χωριό που περιτριγυρίζεται από ωραίους κατάφυτους λοφίσκους και απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων. Οι κάτοικοί της καλλιεργούν και παράγουν τριφύλλι, βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, κηπευτικά, σταφύλια, ελιές, καπνό, γάλα, τυρί, κρασί, τσίπουρο και λάδι το οποίο όπως έδειξε η εξέταση στο χημείο είναι από τα καλύτερα λάδια με μηδέν οξύτητα. Με άλλα λόγια η Κρηνίτσα είναι ένας μικρός παράδεισος, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

   Εκτός από τη γεωργία και την κτηνοτροφία οι κάτοικοι εργάζονται σε δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες του Νομού και αρκετοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η Κρηνίτσα είναι ένα από τα δραστήρια χωριά του Νομού, με ανθρώπους επίμονους, προοδευτικούς, εργατικούς, οι γονείς στηρίζουν τα παιδιά τους ώστε να σπουδάσουν και έτσι έχει αρκετούς επιστήμονες που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς, αλλά αποφεύγουμε τις ονομαστικές αναφορές μη τυχόν και γίνει παράλειψη κάποιου ονόματος.

   Το χωριό μας διαθέτει γήπεδο σε άριστη κατάσταση που διευκολύνει την προπόνηση της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου «Τρίκαλα 2011». Η ομάδα αγωνίζεται στην Β' κατηγορία του γυναικείου πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει ουσιαστική εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτή τη στιγμή διότι το μόνο που λειτουργεί είναι το νηπιαγωγείο, ενώ υπολειτουργεί το αγροτικό ιατρείο ή καλύτερα δεν λειτουργεί. Το δημοτικό σχολείο έκλεισε πριν λίγα χρόνια και από τότε παραμένει αγέρωχο στο λόφο του χωριού αναπολώντας τη δόξα του παρελθόντος. Μακάρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων να απαντήσει στην αίτηση που κάναμε ως Δ. Σ. του Εξωραϊστικού – Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Κρηνίτσας «Η Κρηνίτσα» για παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου στο Σύλλογο μας.

   Ευελπιστούμε μετά την παραχώρηση να γίνει και πάλι ένας χώρος που θα αποτελέσει Κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας με Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Γραφεία του Συλλόγου όπου θα κάνει πρόβες το χορευτικό μας, η χορωδία μας και θα συγκεντρώνονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας για να παρακολουθήσουν ομιλίες που αφορούν την υγεία τους και την καλύτερη πορεία της ζωής τους. Ένα άλλο γεγονός που σχετίζεται με το χωριό μας είναι η πορεία ειρήνης που κατά καιρούς οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων καλώντας τους αγωνιστές της ειρήνης, τη νεολαία, τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην πορεία Ειρήνης που γίνεται τον Μάη ξεκινώντας από την Κρηνίτσα για να καταλήξει μετά από ένα δίωρο στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα.

   Σχετικά με την ψυχαγωγία των κατοίκων της Κρηνίτσας, αλλά και των πολλών φίλων και συγγενών μας υπάρχουν λιγοστά, αλλά πολύ καλά μαγαζάκια όπως το καφέ-ψησταριά του Γεωργ. Λούκα και το καφέ – ουζερί του Γεωργ. Αναστασίου, και τα δύο λειτουργούν ως λίγο απ’ όλα, αλλά ότι προσφέρουν είναι εξαιρετικής ποιότητας και ποσότητας !!! Για τις καθημερινές ανάγκες στην Κρηνίτσα υπάρχει το παντοπωλείο της Ευαγ. Τάσιου, όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί βασικά είδη διατροφής. Στην Κρηνίτσα υπάρχει η εταιρεία Trekking - Hellas του Θανάση Σαμούρη που μπορεί να παρέχει αυθεντικές εμπειρίες στη φύση και να μεταδώσει γνώσεις για τη φύση, τη δράση και τα ταξίδια. Η Trekking - Hellas υλοποιεί δραστηριότητες στις περιοχές των Μετεώρων, Λίμνης Πλαστήρα και Ασπροποτάμου ενώ λειτουργεί κάθε καλοκαίρι κατασκηνωτικό κέντρο για τους μικρούς φίλους της.

   Ιστορικής αξίας μνημεία υπάρχουν στην Κρηνίτσα όπως:

   α) Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου είναι ένα μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στα αριστερά της επαρχιακής οδού Τρικάλων - Αρδανίου. Έχει πολλές ιδιαίτερες τοιχογραφίες που χρειάζονται συντήρηση και αποκατάσταση. Εκεί βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού μας. Είναι χτισμένο σε ένα προσήλιο μέρος του λόφου. Ο χώρος του νεκροταφείου με προσπάθειες του ιερέα Πατέρα Γεωργίου Μούτου και των επιτρόπων αναβαθμίστηκε και όσοι χάνουν κάποιο δικό τους πρόσωπο μπορούν εύκολα να πάνε να ανάψουν το καντηλάκι. Λειτουργεί λίγες φορές το χρόνο όπως των Αγίων Θεοδώρων, την Τρίτη μέρα του Πάσχα και πάντα του Αγίου Νικολάου και τότε όταν το κρύο είναι τσουχτερό μια μεγάλη φωτιά στήνεται έξω από το εκκλησάκι και αποτελεί μέρος της όλης διαδικασίας της εορτής του Αγίου.  

   β) Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, πολιούχων του χωριού, πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου. Η εκκλησία είναι χτισμένη στα δεξιά πάνω στο λόφο και αποτελεί σημείο αναφοράς για μας τους κατοίκους της Κρηνίτσας, καθώς δίπλα της υπάρχει το Δημοτικό Σχολείο και όλοι έχουμε ωραίες αναμνήσεις ή άσχημες εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια. Στα πεζούλια της περιμέναμε σαν ήμασταν μικρά παιδιά, ξυλιασμένα από το κρύο και την πείνα με απλωμένα τα πετσετάκια μας να περάσουν οι κυρίες να αφήσουν τα μοιράσματα που μοίραζαν για τις ψυχές τα ψυχοσάββατα. Ωραίες αναμνήσεις !!! Η αναμονή και η ελπίδα για το λουκούμι ή το αγοραστό ψωμί με ελιά ή τυρί, το χάσιμο της ορθογραφίας και της αριθμητικής και το παιχνίδι που θα ακολουθούσε, καθώς κάποιες φορές διαρκούσε περισσότερο αν οι χωριανοί καθυστερούσαν τον δάσκαλο με κουβεντούλα.

   Οι προσφορές-μοιράσματα όπως μας βεβαιώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ωφελούν όλους και τους νεκρούς και όσους τις προσφέρουν «δεν γίνονται άσκοπα οι προσφορές για τους απελθόντες, ούτε οι ελεημοσύνες… Ωφελείται εκείνος από σένα και εσύ από εκείνον… Να μην αμφιβάλεις ότι ο νεκρός θα κερδίσει κάποια ωφέλεια…». Παλαιότερα ήταν η μοναδική Εκκλησία αν εξαιρέσουμε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης παλαιότερα γινόταν γλέντι κατά τη 2η μέρα του Πάσχα και την παραμονή της γιορτής 21ης Μαΐου. Τα κλαρίνα και τα βιολιά συνόδευαν στο γλέντι τους πιστούς και ποικίλες πραμάτειες, ζαχαρωτά και παιχνίδια μεταφέρονταν από την πόλη και στη θέα τους τα μικρά παιδιά ανάγκαζαν τους γονείς τους να υποκύψουν στα παρακάλια τους και να αγοράσουν λιχουδιές και παιχνίδια. Ο πραματευτής «Στεφάρας» με τη σύζυγό του ήταν μόνιμοι επισκέπτες κάθε φορά θα γινόταν γάμος ή πανηγύρι στην Κρηνίτσα.

   Εκατοντάδες γάμοι τελέστηκαν σε αυτό τον ιερό ναό και άλλοι τόσοι γαμπροί με την ανθοδέσμη στο χέρι περίμεναν με ανυπομονησία να φανεί στα σκαλιά η αγαπημένη τους καθώς το «στήσιμο» του γαμπρού αποτελεί μέρος της διαδικασίας του ιερού μυστηρίου του γάμου. Εκατοντάδες μωρά χρήστηκαν χριστιανοί σε αυτήν την εκκλησία και στεναχώρησαν με το κλάμα τους μικρούς και μεγάλους. Για πολλές δεκαετίες η εκκλησία αυτή υπήρξε χώρος προσευχής και τέλεσης μυστηρίων: γάμου, βάφτισης, ευχελαίου κ.ά.. Σήμερα τον κύριο λόγο έχει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου διότι είναι μεγαλύτερη και πιο εύκολη στην πρόσβαση.

   Γι αυτό σήμερα μια φθινοπωρινή μελαγχολία υπάρχει στα δυο μεγάλα προαύλια, το προαύλιο της εκκλησίας και το προαύλιο του δημοτικού σχολείου από τότε που έκλεισε το δημοτικό σχολείο. Οι μπορμποτσιλιές που βρίσκονται στο χώρο σαν μεγάλα αιωνόβια δέντρα που είναι, έχουν πάρα πολλά να διηγηθούν γιατί άκουσαν χιλιάδες μυστικά που ψιθυρίζαμε κάτω από τον ίσκιο τους. Το διπλό αυτό προαύλιο είναι τόπος που συνδέεται για πολλά χρόνια με τις ανθρώπινες εκδηλώσεις των κατοίκων της Κρηνίτσας, με εκδηλώσεις χαράς αλλά και λύπης. Αυτό αποτελεί και τον ουσιαστικότερο λόγο του αιτήματος που καταθέσαμε στο Δήμο Τρικκαίων για την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου ώστε να ακουστούν και πάλι φωνές, τραγούδια και γλέντια που θα αποτελέσουν την συνέχεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Το αίτημά μας να παραχωρηθεί το Δημοτικό Σχολείο Κρηνίτσας στο Μορφωτικό Σύλλογο αποτελεί αίτημα όλων των συγχωριανών για να συνεχίσει να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας, για να συνεχίσουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν την ιστορία του χωριού μας από το σημείο αυτό, το Δημοτικό Σχολείο όπου οι παππούδες μας έμαθαν την ιστορία της Ελλάδας.

   H leitourgiaγ) Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι μια όμορφη εκκλησία με ωραίες τοιχογραφίες. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι θα λέγαμε η κεντρική ενορία της Κρηνίτσας. Λειτουργεί από του Αγίου Δημητρίου μέχρι 21η Μαΐου που πανηγυρίζει ο ναός των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το καλοκαίρι η λειτουργία γίνεται εναλλάξ και στις δυο κεντρικές εκκλησίες. Κάθε χρόνο η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου πανηγυρίζει και είναι έθιμο πια οι κτηνοτρόφοι του χωριού μας να τάζουν αρνιά στον Άγιο, τα οποία σφάζονται, μαγειρεύονται και προσφέρονται φιλοξενία στους παρευρισκόμενους στη λειτουργία του Αγίου.

Plithos piston   Πολλές φορές προσφέρεται φαγητό και κατά τον εσπερινό. Φέτος πλήθος πιστών παρευρέθηκε στη λειτουργία για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο. Όσοι παρευρέθηκαν στη γιορτή, πήραν φαγητό και ευχαρίστησαν τον Άγιο. Κάποιες από τις φωτογραφίες είναι του φωτογράφου σκηνοθέτη – Β. Μπαλαμίτσα και τον ευχαριστώ για αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι γάμοι και βαφτίσεις τελούνται στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στο χώρο της Εκκλησίας υπάρχει αίθουσα όπου μαγειρεύονται τα φαγητά και αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100 άτομα. Ευχαριστούμε τον Πατέρα Γεώργιο Μούτο που όσες φορές χρειαστήκαμε την αίθουσα μας την παραχωρεί, όπως έγινε στην κοπή πίτας, για τις συγκεντρώσεις με τα άτομα τρίτης ηλικίας και ο ίδιος αυτή την αίθουσα χρησιμοποιεί για τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών και τις πρόβες της παιδικής χορωδίας.

   δ) Το ξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται αριστερά της επαρχιακής οδού Τρικάλων – Παλαιοπύργου, θέση «Νταμάρι». Ένα πολύ γραφικό εκκλησάκι σε μια τοποθεσία πανέμορφη, περιτριγυρισμένο από δέντρα που φύτεψαν οι κάτοικοι με τον ιερέα τότε του χωριού μας Πατέρα Σωτήριο Βουτυρέα, ο οποίος δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή, πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου και κατά την παραμονή και ανήμερα της γιορτής προσφέρεται, κατά τον εσπερινό ντοματόρυζο νηστίσιμο και ανήμερα της εορτής φασολάδα, φιλοξενία στους πιστούς που συρρέουν κατά εκατοντάδες. Στο χώρο της Εκκλησίας αυτής ο Μορφωτικός Σύλλογος διοργανώνει τα κούλουμα - όπως χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της Καθαράς Δευτέρας, με φασολάδα και λαγάνα. Εκεί στον όμορφο λοφίσκο μπορούν να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι, να πετάξουν αετό. Φυσάει πάντα ελαφρύ αεράκι που διευκολύνει το πέταγμα του αετού. 

   Ο Εξωραϊστικός – Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Κρηνίτσας «Η Κρηνίτσα» δραστηριοποιείται από το 1978 μέχρι σήμερα με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα, που για ασήμαντους λόγους ανέστειλε τη λειτουργία του. Στο χωριό με τη βοήθεια του ιερέα Γεώργιου Μούτου λειτουργεί ένα άψογο παιδικό χορευτικό τμήμα, η παιδική χορωδία του χωριού μας που είναι καταπληκτική και στην εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων θα παρευρεθεί για να τραγουδήσει κάλαντα από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας. Γίνεται τελευταία προσπάθεια για τη δημιουργία ενός χορευτικού τμήματος ενηλίκων.

   Όπως αναφέρθηκε ήδη η έλλειψη στέγης δυσκολεύει πολύ το έργο του Μορφωτικού Συλλόγου αλλά ελπίζουμε σε άμεση απάντηση του Δήμου Τρικκαίων για την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου ή του Κοινοτικού Γραφείου, χώροι άδειοι και έρημοι που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές φθορές από την εγκατάλειψη. Ελπίζουμε ότι αν ξαναδεί με ευαισθησία το αίτημά μας θα μεριμνήσει για την παραχώρηση με επίσημο έγγραφο του ενός εκ των δυο κτιρίων για να μπορέσει η Κρηνίτσα να διατηρήσει άσβεστη την παράδοση.

   Ο Εξωραϊστικός – Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Κρηνίτσας «Η Κρηνίτσα» αποτελεί μία διαχρονική αξία στα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο του χωριού, αλλά ολόκληρου του Νομού. Στην ιστορία του απαριθμούνται πλήθος εκδηλώσεις και αξιόλογες δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμοί χορευτικών, κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτές κρασιού, ρουγκατσάρια κ.ά.) με σκοπό την διατήρηση και την ανάδειξη της Τοπικής και ευρύτερα της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σʼ αυτή του την πορεία κορυφαία εκδήλωση τα τελευταία χρόνια αποτελεί η «Γιορτή Κρασιού». Γύρω απ’ αυτήν τη γιορτή και με την αμέριστη συμμετοχή των χωριανών ευελπιστούμε να αναπτυχθούν πολιτιστικές δραστηριότητες και να προβληθεί το χωριό μας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το μεράκι μας και την αγάπη μας για την ομόνοια των χωριανών μας και τον ελληνικό πολιτισμό.

   Φέτος η «γιορτή κρασιού » ήταν μια εκδήλωση που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από παρόμοιες εκδηλώσεις, που γίνονται απανταχού της Ελλάδας, χωρίς να έχει την παραμικρή υλική βοήθεια από φορείς και κράτος. Στο ξεκίνημά του το γλέντι είχε τον διάπυρο ενθουσιασμό των πρωτεργατών και τη συγκινητική ανιδιοτελή συμμετοχή των κατοίκων. Μια τεράστια ομάδα από νέους αλλά και μεγαλύτερους ξεχύθηκαν σα μελίσσι για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το γλέντι και το φαγοπότι. Τα ανύπαρκτα οικονομικά δεν επέτρεπαν εφησυχασμό. Όλα έπρεπε να γίνουν εκ των «ενόντων». Απ’ την τακτοποίηση του χώρου, την αγορά των κρεάτων και των ποτών, το ψήσιμο, την εξυπηρέτηση του κόσμου. Όλα τα παιδιά βοήθησαν με τη συμμετοχή τους στο στρώσιμο των τραπεζιών, στην εξαιρετική παρουσίαση των παραδοσιακών χορών, στη διανομή του κρασιού και στο συμμάζεμα των σκουπιδιών και των τραπεζιών και καθισμάτων μετά το τέλος της γιορτής. Και όταν η κούραση και το ξενύχτι βάραινε κατά το πρωινό τα βλέφαρά τους κάποιο καλαμπούρι ή κάποιο τραγούδι έδιωχνε κάθε κούραση γιατί η επιτυχία της γιορτής τους έδινε φτερά και αντοχές. Τον τελευταίο χρόνο ο Σύλλογος διοικούμενος από ανθρώπους με μεράκι, κατάφερε να νοικοκυρέψει τα πράγματα, μετά την ατυχή διακοπή λειτουργίας του, μπόρεσε να βάλει τάξη και να προχωρήσει και σ’ άλλες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία χορευτικού με στόχο την απόκτηση παραδοσιακών στολών ώστε ο Σύλλογος να γίνει πρεσβευτής του χωριού μας σε εκδηλώσεις ανά τον νομό.

   Σήμερα ο «Καλλικράτης» δημιουργεί μια ανασφάλεια για πολλούς – πολλούς λόγους. Στο χωριό Κρηνίτσα όλα είναι ανύπαρκτα. Το Κέντρο ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) έπαψε να υπάρχει και τούτο ανάγκασε τα άτομα της τρίτης ηλικίας να κλειστούν στα σπίτια τους και να απέχουν από κάθε δραστηριότητα. Κάνουμε έκκληση να παραχωρηθεί το Κοινοτικό Γραφείο στο ΚΑΠΗ για να μπορέσουν να ξαναβγούν οι ηλικιωμένοι από τα σπίτια τους. Η απομόνωση, η κατάθλιψη, η μοναξιά, η κατάχρηση ουσιών, η περιθωριοποίηση και η καταπίεση, είναι παράγοντες επιδείνωσης της ψυχικής υγείας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική μας υγεία. Αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

   Η Κρηνίτσα είναι σε προνομιακή θέση, βρίσκεται κοντά στα Τρίκαλα. Ωστόσο, η οικονομική κρίση έφερε κρίση στη γεωργία και σε όλα τα επαγγέλματα και έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση του τοπικού εισοδήματος το οποίο συνεχώς μειώνεται. Κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να στηριχθεί η νεολαία και να μείνει στο χωριό δεν υπάρχουν ευκαιρίες διασκέδασης, επικοινωνίας και κοινωνικής ανάπτυξης. Ο Εξωραϊστικός – Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Κρηνίτσας «Η Κρηνίτσα» ευελπιστεί να βοηθήσει όχι μόνο τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Αν ο Σύλλογος διαθέτει δικό του χώρο θα μπορέσει να διερευνήσει τρόπους ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που δεν είναι άλλοι από την αγάπη για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Αν πετύχουμε το «αγαπάτε αλλήλους » του Χριστού τότε θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έργα πολιτισμού, έργα αγάπης. Άλλωστε η Ομόνοια χτίζει σπίτι και η Διχόνοια το χαλάει!!!

Αποστόλου Μαριάννα,
πρόεδρος του Εξωραϊστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Κρηνίτσας

Proskinima ston Agio Dimitrio   Fagito etoimo gia na perasoun oi pistoi   H aithousa ekdiloseon

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα