Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 183 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Η χαρά της Αργιθέας περίσσεια για τον λαμπρό Επιστήμονα!!!

Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου

04 Zoumpourlis Vasilis Επίκαιρο το βιβλίο του με τίτλο «Η πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα».

 Πώς να μη χαίρεται η Ιδιαίτερή μας Πατρίδα, η Αργιθέα Καρδίτσας και συγκεκριμένα το Αετοχώρι (Μαρκελέσσι) Στεφανιάδας και συνάμα και εμείς οι συμπατριώτες του και πώς να μην καμαρώνει η οικογένειά του όταν ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ του Κωνσταντίνου και της

Ολυμπίας Κριπούρη, ξεκινώντας από τον οικισμό Κληματαριάς και σπουδάζοντας με πλείστες όσες στερήσεις έφτασε να γίνει ένας λαμπρός και καταξιωμένος επιστήμονας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό;

 Ως Διευθυντής ερευνών στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας του καρκίνου και των βλαστικών κυττάρων του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων του ΕΙΕ Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής μαζί με τους συνεργάτες του και τη συνδρομή των εκδόσεων ΝΕΟΝ, συγγράψαν και εκδώσαν το βιβλίο με τίτλο «Η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα».

 http://neoneditions.com/.../i-pandimia-covid-19.../...

 Από τον πρόλογο του συγγραφέα διαβάζουμε: «Σημαντικό κομμάτι αυτού του βιβλίου αφορά τη Μοριακή Βιολογία του ιού την παθογένειά του και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

 Ο συγγραφέας αναδεικνύει επίσης τις κοινωνικό - πολιτικές παραμέτρους της πανδημίας.

 Με βαθύ στοχασμό και έκδηλο το ανθρώπινο συναίσθημα προσεγγίζει το φαινόμενο της πανδημίας με τα χαρακτηριστικά ενός παγκοσμίου πολέμου, από φιλοσοφική πλευρά.

 Αναδεικνύει τα κύρια αίτια των αναδυόμενων επιδημιών που ανευρίσκονται στις κυρίαρχες οικονομικο-κοινωνικές δομές και την έλλειψη στρατηγικών πρόληψης.

Γίνεται παράθεση σκέψεων και συμπερασμάτων για μία καλύτερη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.»

 Από τον πρόλογο για το συγγραφέα από τον ομότιμο καθηγητή Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης Δημήτριο Σπαντίδο του οποίου ο Βασίλης Ζουμπουρλής ήταν μαθητής αναφέρεται:

 <<Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να προλογίσω στο νέο και εξαιρετικό βιβλίο - πόνημα του Δρος Β. Ζουμπουρλή, ενός από τους στενότερους και παλαιότερους συνεργάτες μου αλλά και προσωπικός φίλος μου, που είχα την προνομία να συμπορευθώ ερευνητικά και κοινωνικά 3 και πλέον δεκαετίες.

 Από τις πρώτες στιγμές της εξαιρετικής μας συνεργασίας και ως Επιβλέπων Καθηγητής διέκρινα στο πρόσωπο του Βασίλη έναν άριστο επιστήμονα, με ήθος, αίσθηση του καθήκοντος, εργατικότητα, αγάπη για την έρευνα και ισχυρό κίνητρο για συνεχή γνώση και προσπάθεια.

 Φαίνεται ότι μπολιάστηκε στα πρωτοτόκια του με ισχυρή δόση θέλησης για αγώνα και συνεχή προσπάθεια.

 Με καταγωγή από έναν ορεινό τόπο, περίπου άγραφο στον χάρτη της Ελλάδας, που αντανακλά όμως την μεγαλειώδη και ισχυρή σχέση με τα άριστα υλικά που σφυρηλατούν τον ενάρετο και καλό άνθρωπο από την Στεφανιάδα Αργιθέας Καρδίτσας, ήταν το πέμπτο παιδί μίας πολύ φτωχής οικογένειας, που ήλθε 10 ετών στην Αθήνα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης και ζωής.

 Η απόσταση εξαιρετικά μεγάλη αλλά και οι προκλήσεις για τον νεαρό Βασίλη ακόμη μεγαλύτερες. Προσαρμόστηκε γρήγορα και με την απεριόριστη αγάπη και στήριξη της οικογένειας αλλά και των άριστων προικώων υλικών της ιδιαίτερης ορεινής πατρίδας του, αρίστευσε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, έλαβε ως αριστούχος υποτροφίες και έφτασε να γίνει ένας από τους πρώτους Μοριακούς Βιολόγους στην χώρα μας με πολύπλευρη, πολυδιάστατη και εξαιρετική κατάρτιση.

 Το ενδιαφέρον του για την Βιολογία των ιών ξεκίνησε από νωρίς.

 Ολοκλήρωσε την Διδακτορική του Διατριβή με Άριστα με επίκεντρο τον ιό του AIDS, μελετώντας την συσχέτιση της HIV-λοίμωξης με καρκινογενέσεις, σε συνδυασμό με φαρμακευτικούς παράγοντες και ορμόνες, πάνω σε κυτταρικά μοντέλα προσομοίωσης.

 Η Διδακτορική του Διατριβή περιέχει πλούσιες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αποτελέσματα, που ακόμη και σήμερα αποτελεί μία σύγχρονη και διδακτική προσέγγιση που αξίζει κανείς να μελετήσει!

 Καρπός αυτής της εξαιρετικά επίπονης προσπάθειας όχι μόνο για τα Ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα ήταν 14 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης και πληθώρας ερευνητικών ανακοινώσεων σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια όπου απέσπασαν τις καλύτερες κρίσεις και σχολιασμούς για την ποιότητα και το εξαιρετικό τους ενδιαφέρον.

 Η διδακτορική αυτή διατριβή έλαβε χώρα το 1990 με 1994 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την χρονική περίοδο που η ασθένεια του AIDS ήταν στην έξαρσή της και κανείς στην Ελλάδα δεν μελετούσε την Μοριακή Βιολογία του ιού.

 Ο Βασίλης ως ένας ακούραστος μαχητής και ερευνητής και μέσα από την άριστη κατάρτισή του στην πειραματική δουλειά έγινε παράδειγμα εργατικότητας και ήθους για όλους τους νέους ερευνητές του Εργαστηρίου μου και από τεχνικός εξελίχθηκε στην Ανώτερη Βαθμίδα.

 Ο αγαπητός Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής από την θέση της Ανώτερης Ερευνητικής Βαθμίδας του Ερευνητή Α και Διευθυντή Ερευνών συνέχισε με το ίδιο πάθος και αγάπη για την έρευνα αλλά και με σεμνότητα και ταπεινότητα και πάντα Λακωνικός στην έκφρασή του, είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους ερευνητές στον τομέα του καρκίνου και της Μοριακής βιολογίας των βλαστοκυττάρων, που αποτελεί το πιο σύγχρονο γνωστικό ερευνητικό πεδίο του, σε διεθνές επίπεδο.

 Πρέπει να τονίσω ότι η άριστη γνώση του και ο διαλεκτικός τρόπος της σκέψης του από τη μία πλευρά, αλλά και η ακούραστη μαχητικότητά του, το πείσμα του από την άλλη πλευρά τον βοηθούν να επιτυγχάνει νέους ερευνητικούς στόχους με μεγάλη επιτυχία όπως αυτός των βλαστικών κυττάρων.

 Άλλωστε η ακαταπόνητη και συνεχής προσπάθειά του δεν αποτυπώνεται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό, στο γεγονός ότι ο Βασίλης έχει τερματίσει επιτυχώς σε 7 κλασσικούς μαραθώνιους και πολλούς ημιμαραθώνιους, είναι πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και θήτευσε ως εκπρόσωπος των ερευνητών στο ΔΣ του ΕΙΕ, είναι στοιχεία που αντανακλούν την αγωνιστικότητά του και το ταλέντο του.

 Ο Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής είναι ο κατάλληλος επιστήμονας τουλάχιστον στον Ελληνικό χώρο που θα μπορούσε να γράψει το τόσο επίκαιρο πόνημα με τίτλο «Η πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα».

 Ξεφυλλίζοντάς κανείς αυτό το πόνημα αντλεί τα πιο επίκαιρα στοιχεία της Μοριακής Βιολογίας του Sars-CoV-2, γνωστά στοιχεία για την παθογένεια του ιού και για την θεραπευτική του αντιμετώπιση.

 Εντυπωσιακά ωστόσο είναι και τα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται για τις πανδημίες.

 Αναλύσεις για τη γενεσιουργό αιτία των πρόσφατων ενδημιών και τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις της παρούσης Πανδημίας.

 Σύμφυτο με τον δημοκρατικό χαρακτήρα του Δρος Βασίλη Ζουμπουρλή είναι η παράθεση μίας πληθώρας άρθρων σημαντικών κοινωνικών παραγόντων και επιστημόνων που φωτίζουν πολύπλευρα το θέμα της παρούσης πανδημίας.

 Υπάρχουν και κάποια σημεία του βιβλίου που αναδεικνύουν στοιχεία έντονου ουμανισμού και βαθύτατου φιλοσοφικού στοχασμού για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 Το βιβλίο αυτό έχει το πλεονέκτημα να απευθύνεται στους εξειδικευμένους επιστήμονες του Βιοϊατρικού χώρου αλλά και στον απλό αναγνώστη.

 Είναι ένα βιβλίο αναφοράς για τα νυν και για τα μελλούμενα.

 Ο Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής ο Ερευνητής Α΄ ο αγαπητός και εκλεκτός συνεργάτης και φίλος αποτελεί σύμβολο ήθους, σεμνότητας, ταπεινότητας, φιλοτιμίας, εργατικότητας, συνέπειας, βαθιάς επιστημοσύνης, αριστείας, ουμανισμού, κοινωνικής προόδου αλλά και παράδειγμα μίμησης όχι μόνο για τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου του, που καθοδηγεί με αγάπη, ενδιαφέρον και εξαιρετική επιτυχία, αλλά και για κάθε νέο ερευνητή που φιλοδοξεί μέσα από συνεχή και ακατάπαυστη προσπάθεια να συνεισφέρει τα μέγιστα στην σύγχρονη έρευνα θέτοντας την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου.

 Αργιθεάτισσες και Αργιθεάτες, φίλες και φίλοι

 Αύριο 29.5.2021 ο Δρ Βασίλης Ζουμπουρλής και οι εκδόσεις ΝΕΟΝ, μας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο "Η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα" με ομιλητές τους:

 Αθανάσιο Φωκά, Ακαδημαϊκό, Καθηγητή Μη Γραμμικών Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge και τίτλο ομιλίας «Covid-19, Science and Society».

 Ουρανία Τσιτσιλώνη, Καθηγήτρια Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ και τίτλο ομιλίας «Μαθήματα από την πανδημία COVID-19»

 Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Διευθυντή της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση "INSERM U938", και τίτλο ομιλίας «Covid-19 - εμβόλια και θρομβώσεις».

 Γεώργιο Παυλάκη, Διευθυντή του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ και τίτλο ομιλίας «Παρόν και μέλλον της πανδημίας του κορωνοϊού».

 Βασίλη Ζουμπουρλή, Διευθυντή Ερευνών στη Μοριακή Βιολογία του Καρκίνου και των Βλαστικών Κυττάρων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και τίτλο ομιλίας «Παρουσίαση αποσπασμάτων του βιβλίου, η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα»

 Την ημερίδα θα συντονίσει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Μανώλης Ρίζος.

 Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας κάνοντας κλικ στο button "Q & A" που θα βρείτε στο Zoom. Το διαδικτυακό σεμινάριο θα είναι στα Ελληνικά.

 Topic: Ημερίδα - παρουσίαση βιβλίου Βασίλη Ζουμπουρλή

 Time: May 29, 2021 17:00 Athens

 Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85828101667...

Meeting ID: 858 2810 1667

 Passcode: 132690

 Το επίκαιρο βιβλίο του και η όλη συζήτηση τόσων έγκριτων και ειδικών ομιλητών Επιστημόνων της Ιατρικής και Βιολογίας, προσωπικοτήτων διεθνώς αναγνωρισμένων, αλλά και οι αναφορές του Συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗ είναι βέβαιο πως θα μας μορφώσουν, ακόμα και εμάς τους απλούς θεατές -ακροατές, για την Πανδημία του covid 19 και θα μας ξεδιαλύνουν αρκετές από τις απορίες μας.

 Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αργιθεάτη Δρ ΒΑΣΙΛΗ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗ, με την ευχή να είναι πάντα γερός και δυνατός και με τους άλλους συνεργάτες του ερευνητές να συνεχίσουν με επιτυχία το έργο τους για την υγεία όλων μας!!!

Αθήνα, 28.5.2021

Μενέλαος Παπαδημητρίου

Βιβλίο       Αετοχώρι       Άγιος Κωνσταντίνος

 

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_014.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα