Ela na paiksoume

Koumpouriana

07 - 02 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Καλώς ήρθατε στο Καταφύλλι (Σελιπιανά)

Prosklisi m Στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4 στο Σύνταγμα, θα γίνει έκθεση με τίτλο «Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία: Μια σπουδή στον αιγαιακό υλικό πολιτισμό». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, στις 19:30, και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 10 Μαΐου.

 Στην τελετή των εγκαινίων, κύρια ομιλήτρια θα είναι η πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών (Ι.Λ.Ε.Θ.), δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

 Να σημειώσουμε ότι η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των Θεσσαλών (Ι.Λ.Ε.Θ.) είναι μέλος της Πανθεσσαλικής Στέγης.

 Στο δελτίο τύπου του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, διαβάζουμε:

 «Με την ευκαιρία της αναδημιουργίας και της έκθεσης της γυναικείας ενδυμασίας της Μυκόνου, του 18ου αιώνα, από τον καταξιωμένο ενδυματολόγο - σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ, 18 γυναίκες εικαστικοί εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και παρουσιάζουν έργα τους. Τα έργα βασίστηκαν στη μελέτη του μυκονιάτικου και αιγαιακού υλικού πολιτισμού και αποτυπώθηκαν με σύγχρονες εικαστικές φόρμες.

 Με την έκθεση αυτή υμνούμε την αιγαιακή ενδυματολογική παράδοση και την Τέχνη που μας ενώνει με το παρελθόν. Συνάμα, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις ξεχωριστές προσωπικότητες που έζησαν στο ιστορικό σπίτι των Κατακουζηνών».

 Πρόγραμμα εγκαινίων:

- Χαιρετισμός από την κ. Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, Ίδρυμα Κατακουζηνού.

- Καλωσόρισμα και παρουσίαση της έκθεσης, Μίνα Α. Καραγιάννη

- Ομιλία: «Όταν η Παράδοση γίνεται έμπνευση» της δρ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

- Παρουσίαση της ενδυμασίας από τον κ. Γιάννη Μετζικώφ

Κοπή γραμματοσήμου: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμμετέχουν στην έκθεση ως υποστηρικτές, και «κόβουν» μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, το πρώτο εικαστικό γραμματόσημο με την ενδυμασία Μυκόνου.

Ενημέρωση Τύπου: Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων και μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και της παρουσίασης θα δοθούν εξειδικευμένες πληροφορίες σε ανθρώπους του τύπου σχετικά με την ενδυμασία και την έκθεση. Έχει συμφωνηθεί με ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά εντός και εκτός Ελλάδας, να φιλοξενήσουν άρθρα και συνεντεύξεις.

Εικαστική συνομιλία: Οι δεκαοκτώ εικαστικοί θα παρουσιάζουν μεμονωμένα το έργο τους στους επισκέπτες με στόχο να αναδείξουν την επιρροή της μυκονιάτικης ενδυμασίας και των στοιχείων που την αφορούν, στο έργο τους.

Επίδειξη σπάνιου βιβλίου: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες το αυθεντικό τρίτομο έργο του 1700 του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, στο οποίο στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, η έρευνα για τη δημιουργία της νέας ενδυμασίας, πολύτιμη πηγή πληροφοριών και για τις εικαστικούς.

Βιντεοσκόπηση: Η διαδικασία παρουσίασης της ενδυμασίας, οι ομιλίες και η έκθεση έργων θα βιντεοσκοπηθούν.

 Η παρουσίαση-έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή και εύχρηστο κατάλογο τυπωμένο με τα χρώματα του Γιάννη Τσαρούχη.

 Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά):
    Ε. Αγγέλου     Α. Θεοχαράκη  
    Α. Αλκαλάη     Σ. Καζιάλε  
    Β. Amezkua     Σ. Καζιάλε  
    Μ. Βαρδοπούλου     Χ. Κοέν  
    Δ. Γεωργιάδη     C. Mitrentse  
    Γ. Γκρεμούτη     Ε. Παυλοπούλου  
    Ε. Γουλάκου     Σ. Πολίτη  
    Ε. Έλληνα     Ε. Φουρίκη  
    Μ. Ζαμπούρα     Κ. Χριστοφορίδη  

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_009_D_Selimi.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα