Ela na paiksoume

Koumpouriana

22 - 09 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 437 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

του Φώτη Αλεξάκου*

002 Aleksakos Fotis Από την θεομηνία Daniel, το ανάχωμα του ποταμού Γάβρα στη θέση "Τσαπόχα" διακόσια μέτρα πριν τα "Χίλια δέντρα" σε πλάτος 80 μ. διαλύθηκε στην κυριολεξία. Μαζί με το ανάχωμα καταστράφηκε και η τσιμέντινη κεντρική διώρυγα του αρδευτικού δικτύου.

 Η θραύση του αναχώματος έγινε ακριβώς στο ίδιο σημείο που καταστράφηκε με τον "Ιανό" και αποκαταστάθηκε.

 Επειδή η θραύση έγινε πάνω στην δεξιά στροφή του ποταμού, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλάτος αυτής, σχεδόν το σύνολο της παροχής ξέφυγε ανεξέλεγκτα προς τα χωράφια. Η λαλίστατη κατά τα άλλα Περιφέρεια το αποσιωπά.

09 Vrantza Panagiota Ο όρος αριστερά στην πολιτική, αναφέρεται στις ιδέες και τις αντιλήψεις εκείνες οι οποίες ωθούν τους ανθρώπους να αγωνίζονται για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στη διαχρονική ανάγκη των πολιτών να παλεύουν και να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους αλλά και τις επόμενες γενιές. Στους αγώνες για την ελευθερία των λαών και την καταπολέμηση της αδικίας.

 Τίποτα από όλα αυτά δεν πάλιωσε. Τίποτε δεν ξεθώριασε. Αντίθετα, η ανάγκη για αγώνες μεγαλώνει. Όσο ο καπιταλισμός εκτραχύνεται και δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, όσο τα υπερκέρδη των μονοπωλίων αυξάνονται, όσο οι τραπεζίτες θέτουν τους όρους διακυβέρνησης των κρατών, φυσικά με τις ευλογίες εθελόδουλων κυβερνήσεων όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, τόσο η αριστερά γίνεται αναγκαιότητα. Γίνεται η ελπίδα για το λαό και η μόνη διέξοδος για την κοινωνία. Γίνεται το σπίτι μας.

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas 1 Σε δυο βδομάδες περίπου (17 μέρες για την ακρίβεια) οι πάνω από 600.000 εγγεγραμμένοι Θεσσαλοί πολίτες καλούντα να εκλέξουν νέα ηγεσία στην Πατρίδα τους, νέα περιφερειακή Αρχή που θα διοικήσει έως το 2028, στην πιο κρίσιμη πενταετία για το μέλλον των Θεσσαλών, της τοπικής οικονομίας, της ζωής των πολιτών σε νομούς Λάρισας - Μαγνησίας - Τρικάλων - Καρδίτσας και νήσους Σποράδων.

 ^ Για το αύριο των νεώτερων γενιών, την φροντίδα και αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων, την αντιπλημμυρική θωράκιση, την ίση μεταχείριση όλων των περιοχών, την δίκαιη κατανομή πόρων σε ορεινά - νησιά - κάμπο και πόλεις.

 • Δεν αρκεί - όμως - να καταριόμαστε το σκοτάδι...!

005 Koutsikos Konstantinos Η κοινή λογική και αντίληψη λέει ότι περιοχές σαν την Αργιθέα όλο και λιγοστεύουν, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. Το σίγουρο είναι ότι μελλοντικά αυτές οι περιοχές θα έχουν τεράστια αξία, αν σήμερα κρατήσουν αυτό το συγκριτικό τους πλεονέκτημα και παραμείνουν, σε ένα βαθμό, ανέπαφες. Απαντώντας, φυσικά, στους κάθε λογής αναπτυσιολάγνους λέω: Εκεί είναι το κλειδί της ανάπτυξης για το μέλλον, με ήπια ανάπτυξη και όχι μέσω των αιολικών σταθμών σε κάθε κορυφογραμμή και των ΜΥΗΕ σε κάθε ρέμα και ποτάμι, που θα καταστρέψουν τη καθαρή ορεινή φύση. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η Συκιά, στα έργα εκτροπής στα οποία υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη, χωρίς κανένα έργο αποκατάστασης.

007 Tsaprailis Axilleas Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αργιθέας ακόμη και σήμερα, είναι η οδική απομόνωση. Η δυσκολία στην πρόσβαση προφανώς είναι το πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο για την κάθε είδους ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοχής.

 Το πρόβλημα αφορά τόσο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, οι οποίες κατά κανόνα είναι στην ευθύνη της περιφέρειας, όσο και στις τοπικές, που είναι ευθύνη του δήμου.

 Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπήρξε κανενός είδους και μορφής διεκδίκηση από τη δημοτική αρχή όσον αφορά τα επί δεκαετίες λιμνάζοντα οδικά περιφερειακά έργα. Έτσι δρόμοι οι οποίοι συνδέουν περιφέρειες, νομούς και δημοτικά διαμερίσματα, παραμένουν αδιάβατοι και επικίνδυνοι.

036 Thanasis Zografos     Φίλες και φίλοι,

 Τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική του Δήμου μας. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για ανάπτυξη είναι μεγάλες αλλά οι γνωστοί κίνδυνοι, που αποτελούν το αγκάθι στην πρόοδο και διατηρούν στάσιμο τον Δήμο μας επί σειρά ετών, ελλοχεύουν.

 Σε αυτήν την πληθώρα υποψηφίων Δημάρχων, οι μισοί περίπου είναι οι παλιοί μας γνώριμοι… κάποιοι εξ αυτών με νέα ονόματα συνδυασμών, που φυσικά έχουν διατελέσει Δήμαρχοι και όπως έχει αποδειχθεί επί του πρακτέου όχι μόνο δεν κατάφεραν να δώσουν το κάτι παραπάνω στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου αλλά διαδοχικά τον

Γράφει ο Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

 Η έκφραση "ξύπνησαν μνήμες" από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel (έναρξη 4/09/2023), στην Θεσσαλία, δεν ευσταθεί, διότι τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν, είναι πρωτοφανή!

 Ποιος φανταζόταν, ότι τα νερά βροχής μαζί με λάσπη, θα κατέστρεφαν τα πάντα σε ένα σπίτι και το ψυγείο θα μετατρεπόταν σε ένα απλό ντουλάπι, καθώς δεν είναι εφικτή πλέον η αρχική του χρήση.

 Μόνο μια ψάθινη σκούπα, μετά από ξέβγαλμα με καθαρό νερό και στέγνωμα, θα είναι πλέον χρηστική.

 Οι Ιερές εικόνες του τέμπλου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στα Ορφανά Καρδίτσας, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, αντικατοπριζόταν στο πλημμυρισμένο πάτωμά του.

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Έχουμε επανειλημμένα επικεντρώσει αρθρογραφία μας με επισημάνσεις μας στην οικτρή κατάσταση που επικρατεί στα παρατημένα προφράγματα του Λιασκοβίτη ποταμού (Κουμπουριανίτη), ο οποίος είναι παραπόταμος του Αχελώου ποταμού και «εμφράζεται» από το μακρινό 1990 για την υπό σχεδιασμό ολοκλήρωση φράγματος και υδροηλεκτρικού Συκιάς Αργιθέας.

 Το έργο Συκιάς (μερική εκτροπή νερών Άνω Ρου) αποτελεί μεγαλεπήβολο πρόγραμμα του ελληνικού Δημοσίου που έχει αφεθεί ημιτελές (έχει εκτελεστεί το 70% του συνόλου), από το 2009 παρατημένο παντελώς, αφού πρώτα έχει αλλοιώσει το οικοσύστημα και το περιβάλλον της ορεινής Αργιθέας, διέλυσε το κεντρικό οδικό δίκτυο της περιοχής: ιδίως τον άξονα «Καρδίτσα - Τύμπανος - Δυτ. Αργιθέα - Συκιά - Άρτα».

Του Γιάννη Μπαμπάτσικου

04 Mpampatsikos Giannis Η επέλαση την πρόσφατης θεομηνίας Daniel και οι δραματικές συνέπειες που άφησε στο Νομό μας έφερε με δραματικό τρόπο στο δημόσιο διάλογο τη διαχείριση των χρημάτων της προηγούμενης θεομηνίας “ΙΑΝΟΣ” που έπληξε τον τόπο μας ακριβώς πριν 3 χρόνια.

 Εδώ και δύο χρόνια επανειλημμένως έχω αναφερθεί στον τρόπο που διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή Αργιθέας τα 3,5 εκ. ευρώ που έλαβε εξαιτίας του ΙΑΝΟΥ.

 Μία διαχείριση η οποία είναι ορατή ακόμη και από τον πιο αδαή ότι δεν εξυπηρέτησε ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε το σκοπό για τον οποίο διατέθηκαν τα χρήματα που ήταν η αποκατάσταση και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ

GVL Μια ιστορία για την αγάπη και την ελπίδα

 Σε ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, τον Κλειτσό, συναντήσαμε τον παππού Βασίλη και τη γιαγιά Ελευθερία.

 Στη συνέντευξη που μας έδωσαν, ο παππούς Βασίλης μας μίλησε για τα παλιά χρόνια, όταν η ζωή ήταν σκληρή. Μας περιέγραψε πώς σηκωνόταν το πρωί και έφευγε για το δάσος για να κόψει ξύλα με το τσεκούρι, και επέστρεφε το βράδυ. Η γιαγιά Ελευθερία έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού, πήγαινε στα χωράφια και φρόντιζε και τα ζώα που είχαν.

 Ο παππούς Βασίλης αναφέρθηκε επίσης στον εμφύλιο πόλεμο. Μας είπε ιστορίες για τους αντάρτες και ευχήθηκε να μην ξανάρθουν τέτοια χρόνια.

 Οι δύο ηλικιωμένοι μας μίλησαν επίσης για νεράιδες που έβλεπαν εκείνα τα χρόνια. Μας είπαν ότι ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση όταν απέκτησαν τα παιδιά τους.

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_293.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα