Σήμερα, από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ουσιαστικά έκανε απολογισμό πεπραγμένων του Υπουργείου του για θέματα Δήμων, υπαλλήλων, νομοθεσίας...
Δεν κατέθεσε ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση.(ΔΕΙΤΕ ΚΕΔΕ LIVE).
Έχουμε, τοποθετηθεί, ότι έγιναν πολλά θετικά βήματα, ιδίως υπέρ των ορεινών Δήμων και τις θέσης Αιρετών.... ιδίως με το νόμο 4483/31-7-17.
Όμως, το κύριο ζητούμενο, σήμερα, είναι ο νέος Καλλικράτης, (ο πρώτος ν.3852/2010, θνησιγενής, απέτυχε παταγωδώς) η εμβάθυνση της Αποκέντρωσης, της συμμετοχής του ενεργού Δημότη, η ισοδυναμία των ψήφων με ταυτόχρονη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων και Περιφερειών.(βλ. θέσεις καθηγητή Νικολάου-Κομνηνού Χλέπα).
Με θέσπιση δηλ. ενός νέου εκλογικού "Δίκαιης Αναλογικής", που θα συνδυάζει τα παραπάνω,. στη λογική θητεία τετραετίας, όπως ιστορικά έχει καθιερωθεί.
Με καθιέρωση των Καποδιστριακών περιοχών (περί τις 600-700), ως "βασικά πρωτοκύτταρα", με εκλεγμένο "Αποκεντρωμένο Συμβούλιο Περιοχής", με τοπικό Αντιδήμαρχο, εκ του νόμου, αναλογικά όπως οι Αντιπεριφέρειες/Αντιπεριφερειάρχες και συμμετοχή των κοινοταρχών με ίδιους, ξεχωριστούς πόρους και εξουσίες.
Όλα αυτά, ιδίως σε Ορεινούς, δυσπρόσιτους, απόμακρους (≥50 χλμ., από την έδρα του Νομού) & αραιοκατοικημένους, εκτεταμένους Δήμους (≥200.000 στρεμμάτων).
Έχουμε καταθέσει διαχρονικά ολοκληρωμένες προτάσεις, λόγω πολύχρονης εμπειρίας.
Ελπίζουμε να αφουγκραστούν, η Κυβέρνηση, οι Κοινοβουλευτικοί μας, η ΚΕΔΕ, τη βάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις κοινότητες, τα Ορεινά, τα άγονα νησιά.
Αναμένουμε την τελική θέση του Συνεδρίου μας για τον νέο Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.