Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Papakostas D Οι Ορεινές - όπως και οι μικρές απόμακρες νησιωτικές - περιοχές ασκούν μια γοητεία, γεννούν μια ρομαντική διάθεση, μια τάση επιστροφής στην αγνότητα της φύσης, του καθαρού αέρα, των ήρεμων ρυθμών ζωής.....

 Δυστυχώς, όμως οι εργαζόμενοι Υπάλληλοι αποφεύγουν το μόνιμο διορισμό και διαμονή στα ορεινά χωριά....

 |. Πρόσφατα είχαμε τις αλλεπάλληλες αρνήσεις εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν στα ορεινά μονοθέσια Σχολεία της Αργιθέας.

 Έγινε ειδική παρέμβαση του Υπουργείου και της Δ/νσης για να υπάρξει λύση....

 ||. Επί μήνες είχαμε κλειστά αγροτικά ιατρεία και οι μόνιμοι κάτοικοι ζούσαν χωρίς βασική ιατρική περίθαλψη.

 Το Κράτος μέσω της λύσης των οπλιτών γιατρών, κάπως αντιμετώπισε (από το 2017) αξιοπρεπώς το οξύ πρόβλημα.

 Επίσης και με τη θέσπιση ειδικού Extra μηνιαίου επιδόματος (400€ μεικτά) για κάθε γιατρό που υπηρετεί στα άγονα απόμακρα ιατρεία και διαμένει στα ορεινά χωριά.

 |||. Από αρχές μήνα Νοεμβρίου, έχουμε την οικειοθελή αποχώρηση της κοινωνικής λειτουργού που υπηρετούσε στην κοινωνική δομή του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αργιθέας στα Βραγκιανά Αχελώου, από αρχές Μαΐου 2018 έως 31-10-2019.

 Η Δομή λειτουργεί βέβαια κανονικά με την άλλη υπάλληλο, την Ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας και αναμένεται η αναπλήρωση της θέσης.

 Η προσφορά της Δομής και των δύο Υπαλλήλων μεγάλη και αναγνωρίζεται από όλους.

 Όλοι οι δικαιούχοι προνοιακών ενισχύσεων ΟΠΕΚΑ και έχοντες ανάγκη για κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική υποστήριξη έχουν βρει το κατάλληλο σημείο για ενημέρωση, βοήθεια.

 Η Αυτοδιοίκηση απέκτησε το "εργαλείο" που χρειάζεται η εποχή μας!

 Η αποχώρηση, όπως μας εξήγησε η υπάλληλος, οφείλεται στις δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες και κυρίως στην ελλιπή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του χώρου εργασίας με τα αστικά κέντρα.

 Το κόστος μετακίνησης με ιδιωτικά μέσα ή με μίσθωση ΤΑΧΙ, πενταπλάσιο από το κόστος εισιτηρίου με λεωφορείο ΚΤΕΛ.

 Από Βραγκιανά Αχελώου έως την πόλη της Καρδίτσας (100 Χλμ) υπερβαίνει τα 70€.

 Με επιστροφή τα 140€.....

 |V. Συνεπώς, η όμορφη οικολογική ορεινή περιοχή μας μπορεί να έχει σπάσει τον οδικό αποκλεισμό (έχουμε Ασφαλτοστρωμένους δρόμους στο 90% του όλου κεντρικού δικτύου), όμως τελεί σε μέγιστο "Συγκοινωνιακό Μπλακ Άουτ", αφού δεν έχουμε τακτική καθημερινή συγκοινωνία με την πόλη (Καρδίτσα/ Μουζάκι) ή τουλάχιστον και τις μέρες που θα εξυπηρετούσε τη μετακίνηση υπαλλήλων και επισκεπτών τριημέρου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα).

 Πιστεύουμε πως αν δεν λυθεί το Συγκοινωνιακό πρόβλημα και κατ' επέκταση το οικονομικό κόστος μετακίνησης, για υπαλλήλους και δημότες, η Αργιθέα θα ζει απομονωμένη, υποστελεχωμένη, εσωστρεφής.....

 * Θα αρέσει, θα γοητεύει.... αλλά δεν θα την προτιμά κανένας για .... μόνιμη σχέση.

 V. Η "λυδία λίθος" είναι η παροχή υπηρεσιών σύγχρονων από Κράτος Περιφέρεια και Δήμο, η συνεργασία με το ΚΤΕΛ Καρδίτσας, το οποίο κατά το δυνατόν προσφέρει υπηρεσίες (τρεις μέρες τη βδομάδα και ιδιαίτερα κάθε Τρίτη με αυθημερόν επιστροφή από την πόλη) & η θέσπιση ειδικών οικονομικών κινήτρων/ μοριοδότησης για υπαλλήλους ορεινών Απόμακρων δυσπρόσιτων περιοχών.

 √ Οι Γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον Δήμο, σε κοινωνικές Δομές κ.λπ., να λαμβάνουν ειδική ενίσχυση τουλάχιστον 15-20% επί των καθαρών αποδοχών τους προς κάλυψη του πρόσθετου κόστους ζωής (Μεταφορικό Ισοδύναμο).

 √ Με κλιμάκωση ανάλογα την απόσταση και όχι.... ισοπεδωτικά (Δηλαδή όσο πιο απόμακρα, τόσο πιο υψηλά επίπεδα κινήτρων).

 √ Η τοπική αυτοδιοίκηση να διαθέτει οικήματα ή μέρος του ενοικίου για διαμονή των υπαλλήλων στα ορεινά χωριά, όπου υπηρετούν.

 Επίσης, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της κίνησης των εργαζομένων προς τα αστικά κέντρα, ώστε να μη νοιώθουν ότι.... "εκτίουν ποινή" με το διορισμό τους.....

 V|. Το προηγούμενο Δ.Σ. Αργιθέας ψήφισε (2017) ομόφωνα κάποια κίνητρα, χάραξε έναν δρόμο..... όμως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η δύναμη της αδράνειας.... έπνιξαν τις καλές προθέσεις των Αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

 Όμως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, να ενταθεί με τη στήριξη της Κυβέρνησης, της Βουλής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 Δικαιούμαστε ως ορεινές περιοχές την ιδιαίτερη μέριμνα από την Πολιτεία.

 * Το Σύνταγμα - άρθρο 101 παρ.4 - ο ΕΧΤΑ, οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες ρητά προβλέπουν την ειδικότερη ενίσχυση, με κριτήρια Συνοχής και όχι... το πληθυσμιακό, των Ορεινών και Νησιωτικών περιοχών.

 * Πατριωτικό καθήκον όλων των Αργιθεατών είναι: Να ξανακάνουμε την Ορεινή μας Πατρίδα ... μόδα .....να αρέσει.... να τη θέλουν!

 * Να επιθυμούν, με την καρδιά τους, οι νέοι υπάλληλοι να υπηρετήσουν στην Αργιθέα! Με πίστη, βούληση, αγόγγυστα......

 √ Θυμίζουμε ότι βασικές υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στην πόλη...

 Αστυνομικά τμήματα - Τραπεζική εξυπηρέτηση - Ενδοδημοτική Συγκοινωνία δεν υπάρχουν..... Το Ψηφιακό χάσμα ακόμη..... βαθύ.....το Ίντερνετ αργό.....

 *Επιμένουμε ότι: Θεσσαλία είμαστε ΟΛΟΙ..... Ορεινοί – Πεδινοί – Αστοί - Νησιώτες!

Δημήτρης Παπακώστας

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_175.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα