23 - 05 - 2018

Topic-icon Από το τηγάνι στο… ρεζερβουάρ

Περισσότερα
7 Χρόνια 9 Ώρες πριν #114 από
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Παίρνετε το καμένο λάδι από το τηγάνι, προσθέτετε μεθανόλη και καυστική σόδα, περιμένετε ένα 24ωρο και μετά γεμίζετε με τη μάνικα το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας με καθαρό πετρέλαιο! Αυτή είναι η συνταγή που ακολουθεί ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και χιλιάδες καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, παράγοντας οικολογικά και πάμφθηνα καύσιμα.
Το “σπιτικό” πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λέβητες αλλά και πετρελαιοκίνητα οχήματα, καθώς δεν διαφέρει σε τίποτε από το συμβατικό ντίζελ, παρά μόνο στην τιμή: 1,40 ευρώ στο βενζινάδικο, 0,22 ευρώ στο σπίτι! Η βρετανική εταιρεία Greenfuels ( www.greenfuels.co.uk ) κατασκεύασε την αυτόματη μηχανή παραγωγής βιοκαυσίμων με την ονομασία fluel-pod, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους έλληνες καταναλωτές από την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο “μαγειριό” του Flued-pod
To fluel-pod παράγει έως 100 λίτρα καυσίμου την ημέρα, ενώ το μοντέλο fluel-pod2 έως 50 λίτρα την ημέρα. Πώς; Γεμίζοντας τη δεξαμενή με 100 λίτρα χρησιμοποιημένων ελαίων και λιπών, 16 λίτρα μεθανόλη (την προμηθεύεται κανείς από βιομηχανίες χημικών) και μερικά γραμμάρια καυστικής σόδας, που λειτουργεί ως καταλύτης. Το μίγμα ζυμώνεται για ένα 24ωρο και στο τέλος της διαδικασίας παράγεται βιοκαύσιμο και ως υποπροϊόν γλυκερίνη. Το fluel-pod2 μάλιστα διαθέτει και μάνικα για να μπορεί ο χρήστης να γεμίσει απευθείας το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Κοστίζει περί τα 4.500 ευρώ, και με δεδομένο ότι η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι 1,40 ευρώ μπορεί κανείς να κάνει απόσβεση σε δύο μήνες! Όσο για το κόστος παραγωγής του καυσίμου, κυμαίνεται από 22 έως 25 λεπτά του ευρώ για κάθε λίτρο, με βάση το κόστος της μεθανόλης και το μέσο κόστος αγοράς των τηγανελαίων. “Σε αντίθεση με το fluel-pod, τα συνήθη συστήματα που υπάρχουν στην αγορά χρησιμοποιούν δύο και τρία βυτία που πιάνουν πολύ χώρο, η διαδικασία παραγωγής είναι περίπλοκη και χρονοβόρα ενώ ο χρήστης έρχεται σε επαφή με τα χημικά” υποστηρίζει ο Γιώργος Ψωμάς, υπεύθυνος της εταιρείας Techzone ( www.techzone.gr ), που έχει την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

•Το βιοκαύσιμο που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο αλλά και για λέβητες θέρμανσης, ατομικούς, σε πολυκατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες κλπ.
•Η συσκευή παραγωγής μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γωνία στο υπόγειο ή την αυλή.
•Για την παραγωγή βιοκαυσίμου για ίδια χρήση δεν απαιτείται άδεια παραγωγής από το υπουργείο Περιβάλλοντος - εκτός αν πρόκειται να γίνει μεταπώληση.
•Αν το λάδι από το τηγάνι σας δεν είναι αρκετό, μπορείτε να απευθυνθείτε στο... γυράδικο της γειτονιάς σας. Τα εστιατόρια αναζητούν τρόπους να ξεφορτωθούν τα καμένα λίπη και έλαια, καθώς απαγορεύεται να τα διαθέτουν στις αποχετεύσεις τους.
•Το βιοντίζελ που παράγεται δεν είναι τοξικό, δεν αναφλέγεται εύκολα (στους 125 βαθμούς Κελσίου έναντι 50 βαθμών για το συμβατικό) και άρα είναι ασφαλέστερο.
H κατασκευάστρια εταιρεία συνιστά τη διατήρηση ποσότητας έως και 200 λίτρων και για διάστημα 3-4 εβδομάδων.
......

Ολόκληρο το άρθρο

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Την αλήθεια μόνο ο ένοχος τη φοβάται!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 2 Χρόνια 2 Μήνες πριν #166 από
Η Στέλλα Μπεζεργιάννη, Δρ. Χημικός Μηχανικός , Ερευνήτρια στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΚΕΤΑ), μιλάει στη Ραλλιώ Λεπίδου και στο web tv ka-business.gr για τα βιοκαύσιμα.

Την αλήθεια μόνο ο ένοχος τη φοβάται!
Last edit: 2 Χρόνια 2 Μήνες πριν by .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.137 δευτερόλεπτα