Εκτύπωση

image 9 Μετά την αυτοψία που έκανε τεχνικό κλιμάκιο της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου, ενημέρωσε με έγγραφο - έκθεση τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις ζημιές που υπέστησαν οι δυο γέφυρες στις πρόσφατες πλημμύρες και προτείνει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σ’ αυτές.

 Αναλυτικότερα στην έκθεση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Υπηρεσίας κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό και τον κ. Χρήστο Κολώνα, Πολιτικό Μηχανικό, αναφέρεται:

 Γέφυρα Τέμπλας

 Στο γεφύρι της Τέμπλας μετά από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν βλάβες στο στηθαίο της γέφυρας προς την πλευρά του Νομού Ευρυτανίας (ανατολική). Η αποκατάσταση τους θεωρείται σχετικά εύκολη. Παράλληλα θα πρέπει να αποκατασταθούν και παλαιότερες επισκευές που έχουν γίνει στο στηθαίο αυτό με τσιμέντο.

 Διαχρονικά όμως η γέφυρα αυτή φέρει βλάβες που προκλήθηκαν σύμφωνα με μαρτυρίες από τοποθέτηση εκρηκτικών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 ….
 Ως τρόπος επισκευής προτείνεται η εφαρμογή ενέματος στο εσωράχιο του κυρίως τόξου και στις ορατές θέσεις του εξωραχίου του. Επίσης προτείνεται η τοποθέτηση εγκάρσιων διαμπερών ελκυστήρων σε κατάλληλες θέσεις….

 Ως γενικότερο μέτρο ενίσχυσης της γέφυρας προτείνεται η εφαρμογή καθολικών ενεμάτων καθώς και η αποκατάσταση των ορατών φθαρμένων αρμολογημάτων. Θα πρέπει επίσης να κοπούν άμεσα τα δέντρα που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο σώμα της γέφυρας…

 Παρακολούθηση χρειάζεται και η εγκάρσια διεύρυνση του αρμού στο ανατολικότερο δευτερεύον τόξο της γέφυρας…

 Τέλος συντήρηση χρίζουν οι εξ αργολιθοδομής πτερυγότοιχοι, ανάντη και κατάντη της γέφυρας που προστατεύουν τα θεμέλια του κυρίως τόξου της.

 Γέφυρα Καταφυλλίου (Αυλακίου)

 Η γέφυρα αυτή υπέστη σημαντικότατες βλάβες στο κατάστρωμα της προς την πλευρά του Νομού Καρδίτσας…. Έχει καταστραφεί το σύνολο του στηθαίου, η χαλικόστρωση του καταστρώματος, η επιφάνεια αδιαβροχοποίησης του λιθοσώματος από ασβεστοκονίαμα και πιθανότατα έχουν αποσπαστεί και λίθοι από το εσωτερικό γέμισμα στην επιφάνεια του, καθιστώντας τη γέφυρα αδιάβατη για οχήματα…..

 Για την αποκατάστασή της θα πρέπει να εξυγιανθεί το γέμισμα στο σημείο, να επικαλυφθεί με κονία αδιαβροχοποίηση, και να επανατοποθετηθεί το στηθαίο. Στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστούν ενέματα στο σημείο αλλά και στην αντίστοιχη κατασκευή στη νότια πλευρά της γέφυρας. Γενικότερα θα πρέπει να αποκαλυφθεί η κονία αδιαβροχοποίησης σε όλο το μήκος της γέφυρας, να επισκευαστεί όπου χρειάζεται και να επικαλυφθεί με το ίδιο υλικό.

 Άλλες βλάβες δεν παρατηρούνται πλην κάποιας πιθανής απώλειας μεμονωμένων λίθων σε βάθρα της γέφυρας που χρίζουν άμεσης αποκατάστασης.
 ….
 Θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα συσσωρευμένα φερτά υλικά, από το σημείο που έγινε η καταστροφή.
 Γενικότερα θα πρέπει να εξεταστεί η επίδραση του φράγματος που έχει κατασκευαστεί μεταξύ των δύο γεφυριών η οποία σύμφωνα με τους κατοίκους, έχει επιφέρει μεταβολές στην απόθεση των φερτών υλικών και κατά συνέπια στη ροή του ποταμού Αχελώου.
 ….
 Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση επιλέγοντας την εικόνα:

 Porisma