04 - 12 - 2024
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Το 2000 στην σημερινή δημοτική ενότητα του τότε Καποδιστριακού ορεινού Δήμου Αχελώου - με χωματόδρομους 100% και απόσταση 100 χλμ από πόλη Καρδίτσας - λειτουργούσαν τρία (3) δημοτικά σχολεία, ένα (1) νηπιαγωγείο και ένα(1) τριτάξιο Γυμνάσιο στα Βραγκιανά (έδρα) με σύνολο μαθητών: 95 παιδιά.

 Μαθητές των χωριών Αχελώου μεταφέρονταν και στις λυκειακές τάξεις γειτονικού Δήμου Αγράφων - Ραπτόπουλο Ευρυτανίας.

 Μετά 24 χρόνια: σήμερα το 2024 λειτουργεί μόνο ένα (1) νηπιαγωγείο με έναν (…) μαθητή (Αργύρι) και φοιτούν (5)

παιδιά στα δημοτικά σχολεία Ραπτόπουλου, όπου οι γονείς επέλεξαν για καλύτερη εκπαίδευση και κοινωνικότητα των παιδιών τους.

 ••• Ήτοι μείωση: ποσοστό >80%!!!

 ^ Καθημερινά διανύουν 40-50 χλμ για σχολείο και επιστροφή στα σπίτια τους.

 Μέσα σε λασπόδρομους (Ρόγκια και Αργύρι: 6+5 χλμ).

 Ακόμη αναμένουμε δημοπράτηση ασφάλτου από Βραγκιανά έως Ρόγκια - Κέδρα, η οποία βραδύνει, παρότι η πίστωση 6,6 εκατ ευρώ έχει εγκριθεί και ο φάκελος πανέτοιμος...

 Η Περιφ Αρχή οφείλει απαντήσει ως 15/7/24.

 • Η νέα Υπουργός Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη - που έλκει καταγωγή από Ν Αργύρι Αγράφων Ευρυτανίας - σε σημερινή συνέντευξη της υπογραμμίζει τον εθνικό κίνδυνο και τον «στόχο για στήριξη νέων γονέων & αντιμετώπιση των δημογραφικών ανισοτήτων».

 Υπόσχεται φροντίδα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, αλλά εστιάζει - και σωστά κατά γνώμη μας - στην παροχή ισχυρών κινήτρων σε ζευγάρια με ένα (1) παιδί ώστε να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο. Εκεί – τονίζει - θα χρησιμοποιήσει το Κράτος τα περισσότερα όπλα του.

 ^ Όμως τα ερωτήματα είναι εύλογα:

 1. Πως να γίνουν γάμοι μεταξύ άνδρα και γυναίκας - ιδίως στις ορεινές φτωχοποιημένες περιοχές - όταν λείπει η ιατρική φροντίδα (Γενικού γιατρού, παιδιάτρου), όταν το μεροκάματο είναι δυσεύρετο, το μεταφορικό κόστος πολλαπλάσιο λόγω αποστάσεων, οι ασφαλιστικές εισφορές δυσβάστακτες.

 Ένα ζευγάρι αγροκτηνοτρόφων στα ορεινά πχ Βραγκιανά χρειάζεται να καταβάλει υποχρεωτικά για ασφάλιση κύριας σύνταξης, περίθαλψης κα: 142€ χ 12 μήνες χ δυο ασφαλισμένοι = 3.400 ευρώ!!!

 Που να βρεθεί το ποσό αυτό;

 Αποτέλεσμα: ο ένας από τους δυο έγγαμους - συνήθως η γυναίκα - να μένει ανασφάλιστη.

 Το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με κοινωνικές δομές ΟΤΑ έχουν μελετήσει το φαινόμενο; έχουν καταγράψει τους ανασφάλιστους λόγω απορίας - ανάγκης;

 2. Οι μητέρες ενός παιδιού πρέπει στα ορεινά να επιδοτούνται στο 50% εισφορών, με δυο παιδιά 60% και τρία και άνω με 75%.

 4. Κινητές μονάδες παιδιάτρων - οδοντιάτρων με μέριμνα οικείων ΥΠΕ να επισκέπτονται τακτικά ορεινές κοινότητες και σχολεία για ιατρική πρόληψη υγείας.

 5. Το κάθε παιδί σε ορεινή μειονεκτική περιοχή ή άγονο νησί να λαμβάνει (η μητέρα του) διπλάσιο επίδομα τέκνου. Βάσει άρθρου 101 Παρ 4 Συντάγματος.

 6. Οι τρίτεκνες να εξισωθούν με πολύτεκνες και να τεθεί όριο ως 5 παιδιά (μετά τα 6 θα μειώνονται κλιμακωτά τα επιδόματα για προφανείς λόγους).

 Οικογένειες με δυο (2) παιδιά να στηριχτούν με έξυπνες ενισχύσεις (θεσμικές).

 7. Εκεί που κλείνουν σχολεία να ανοίγουν σε συνεργασία με Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανοιχτά “Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων” ώστε οι τοπικές οικονομίες να μην απογυμνώνονται - ερημώνουν.

 ^ Ένα ανά Καποδιστριακή Ενότητα (περί 700 στην Ελλάδα), που πρέπει να οριστεί ως το Νέο Αποκεντρωμένο Βασικό Κύτταρο σε μια σύγχρονη ανασυγκροτημένη Χώρα και ΤΑ.

 ^ Οι 6500 παλιές κοινότητες (του 1998) πλέον έχουν νεκρωθεί δημογραφικά και έχουν υποβαθμιστεί οικονομικά - κοινωνικοπολιτικά.

 •• Νέο Κοινωνικό Κράτος - Γνήσια Αποκέντρωση - Ισχυρή νέα δομή ΤΑ.

 Με νέο Καλλικράτη (400-450 Δήμων) με ισχυρό πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α που από το 2010 παραμένει ανενεργό (στα χαρτιά), στη βάση των 700 δημοτικών ενοτήτων (τέως καπιδιστριακών) και μετατροπή των 6500 παλιών κοινοτήτων σε “Μονάδες Κλιματικής - Πολιτικής Προστασίας” με Προέδρους/ Αντιπροέδρους (περί τα 15.000 στελέχη) στην υπηρεσία του αποκεντρωμένου Κράτους σε στενή συνεργασία με Δασαρχεία - Υπουργεία - Πυροσβεστική κα.

 ^ Με αντιμισθίες που θα δικαιολογεί το κρίσιμο έργο τους, όχι όπως τώρα «αργόμισθοι και απόντες» από χωριά τους.

 Φυσικά υπάρχουν και οι λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις δυναμικών παραγωγικών και με παρουσία καθημερινή Κοινοταρχών.

 Τα σύγχρονα μείζονα προβλήματα που κατατρώγουν εθνικό ιστό, απομειώνουν Έλληνες και Ελληνισμό μονάχα με μεγάλες Τομές και Μεταρρυθμίσεις - από κάτω προς τα επάνω - θα αντιμετωπιστούν με διαδοχικές θετικές προσεγγίσεις, βήμα - βήμα, καθότι λύσεις γρήγορες και δια μιάς δεν είναι σήμερα εφικτές - ρεαλιστικές..

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας 25 έτη

Δήμαρχος Αχελώου Καρδίτσας 1999-2006

Νομικός / Θεσσαλικά Βραγκιανά 9-7-24

 @ σχετική συνέντευξη κ Σ. Ζαχαράκη

IMG_2464

IMG_2465

 Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ:

 

Gia koinonika diktia
   
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube 05 flickr
                 

   

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα