Με επιτυχία υλοποιήθηκε από το Κ.Π.Ε. Μουζακίου άλλο ένα τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Αυτή τη φορά το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Μουζακίου στο διάστημα 24 έως 26 Νοεμβρίου 2017. Στο σεμινάριο με θέμα: «Προσεγγίζοντας μνημεία πολιτισμού με την εκπαίδευση για την Αειφορία - Η περίπτωση του Βυζαντινού Κάστρου Φαναρίου» πήραν μέρος εκπαιδευτικοί από διάφορες διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας.
Το σεμινάριο είχε γενικό στόχο την παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα τη φετινή χρονιά ή προτίθενται να υλοποιήσουν στο μέλλον, την αειφορική προσέγγιση των μνημείων ως μέρος και της σύγχρονης ζωής, καθώς επίσης και την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την εκπαιδευτική καινοτομία.
Ειδικότερα, στόχος του ήταν η περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του Βυζαντινού Κάστρου Φαναρίου, το οποίο με τη σημαντική συμβολή των εμπλεκομένων είναι επισκέψιμο καθημερινά και από πλευράς συντήρησης βρίσκεται σε πολλή καλή κατάσταση.
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου προτίθεται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει για τη φετινή χρονιά πιλοτικό πρόγραμμα Π.Ε. με θέμα τα Κάστρα, το οποίο κατά κύριο λόγο θα πραγματοποιείται στον χώρο του κάστρου και θα περιλαμβάνει διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Το σεμινάριο περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Συγκεκριμένα ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε εκ μέρους της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Μουζακίου ο Υπεύθυνος κ. Ντάνης Αντώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες δράσεις, αλλά και στη στοχοθεσία του σεμιναρίου.
Στη σύντομη παρέμβασή του ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος, αφού καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε στη σημασία των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και σημείωσε επιγραμματικά όλες εκείνες τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής που στοχεύουν στην ανάδειξη σημαντικών τοπίων και χώρων του Δήμου Μουζακίου, τονίζοντας ιδιαίτερα τη στενή συνεργασία με το Κέντρο. Επίσης, τόνισε ότι σημαντικό είναι να επισκέπτονται το Μουζάκι φίλοι από όλη την Ελλάδα και σε αυτό συμβάλλει σημαντικά και το Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Κλείνοντας αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Μάνδρας, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος τουριστικής προβολής του Δήμου κ. Φασιανού Παρασκευή, αφού καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σεμινάριο, τόνισε τη σημασία που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση στην ανάδειξη και προβολή του Κάστρου Φαναρίου και μίλησε για την ιστορία του κάστρου από τον Όμηρο μέχρι σήμερα.
Οι εργασίες του σεμιναρίου συνεχίστηκαν με την παρουσίαση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου σχετικού με τα Κάστρα «Ο Τόπος το ορίζει. Ο άνθρωπος το κτίζει» που συντονίζεται από το Κ.Π.Ε. Μολάων και για το οποίο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. κ. Παπαδάκης Νικόλαος, Υπεύθυνος και κ. Μυλωνά Μαρία, Αναπληρώτρια Υπευθύνου Κ.Π.Ε. Μολάων. Η εισήγηση με θέμα «Τα κάστρα της Θεσσαλίας και ο οικονομικός και κοινωνικός τους περίγυρος» έγινε από τον κ. Αντώνη Αντωνίου, Διδάκτορα Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris 1 Sorbonne, ο οποίος είναι γνώστης της Τοπικής Ιστορίας και ανέπτυξε το θέμα από πολλές πλευρές. «Οργανώνοντας ένα μάθημα στο Κάστρο Φαναρίου. Το πριν, η επίσκεψη, το μετά» ήταν το θέμα του Σχολικού Σύμβουλου Φιλολόγων Π.Ε. Καρδίτσας - Μαγνησίας κ. Τσιάμαλου Ηρακλή, ο οποίος έκανε προτάσεις για την προετοιμασία και την υλοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο κάστρο του Φαναρίου ιδιαίτερα στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. «Τα Κάστρα μέσα από τα παραμύθια» ήταν η τελευταία εισήγηση της Παρασκευής από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Φραντζεσκίδου Αγγελική και η οποία είχε αντίστοιχο ενδιαφέρον.
Το Σάββατο πρωί οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Κάστρο Φαναρίου όπου η Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Αναστασιάδου Αρχοντούλα έκανε περιήγηση και ερμηνεία του χώρου στο Κάστρο και απάντησε σε ερωτήματα των συμμετεχόντων. Για την «Αποκατάσταση τμημάτων τείχους και πυριτιδαποθήκης και τη συντήρηση - προστασία αρχιτεκτονικών λειψάνων Βυζαντινού Κάστρου Φαναρίου» μίλησε η κ. Φαραζούμη Σοφία, Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή και οι πληροφορίες που έδωσαν και οι κκ. Χατζής Χρήστος, φύλακας στο κάστρο και Φλωρίδης Απόστολος, υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Φαναρίου. Το σεμινάριο συνεχίστηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε. με τα εργαστήρια: «Διαθεματική προσέγγιση των Κάστρων» και «Αειφορική Διαχείριση των Κάστρων», τα οποία συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Μολάων. Τελειώνοντας τις εργασίες του Σαββάτου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν διάφορα μέρη της περιοχής, από τα οποία δήλωσαν ενθουσιασμένοι.
Το πρωινό της Κυριακής εκπαιδευτικοί από διάφορα Κ.Π.Ε., σχολεία, αλλά και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων παρουσίασαν τα σχετικά με το θέμα προγράμματά τους και έδωσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και γνώσεις στους συμμετέχοντες.
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργό συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους, και ιδιαιτέρως τον Δήμο Μουζακίου για τη συνεργασία, καθώς και το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας και του Κάστρου Φαναρίου για τη συμβολή τους στην κατά γενική ομολογία πετυχημένη διοργάνωση του σεμιναρίου, σύμφωνα και με την αξιολόγηση που έγινε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.