Εκτύπωση

01 Logo Συμμετοχή στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία της Κυριακής 2 Οκτωβρίου δηλώνει το νέο κόμμα των Πράσινων, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του να δώσουν το παρών αλλά και να διαδώσουν ευρύτερα το μήνυμα της κινητοποίησης.

 Η φετινή Ποδηλατοπορεία, η πρώτη μετά την πανδημία, οργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας σε 10 πόλεις με κεντρικό αίτημα να προχωρήσει η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, που θα ορίζει και θα συνδέει στόχους για την παιδεία και την κυκλοφοριακή αγωγή, τα κίνητρα χρήσης του ποδηλάτου και τις πολιτικές ανά κατηγορία μετακινήσεων, τη δημιουργία υποδομών για κίνηση και ασφαλή στάθμευση, τις απαραίτητες προσαρμογές του Κ.Ο.Κ. Η χώρα χρειάζεται ολοκληρωμένες πολιτικές για ενθάρρυνση και αύξηση της ποδηλατικής μετακίνησης, όχι αποσπασματικά και ελλιπή έργα βιτρίνας.

 Για την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, υπάρχει από το 2020 έτοιμο προσχέδιο σε θετική κατεύθυνση από τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, παραμένει όμως από τότε στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και δεν περιλαμβάνεται καν στις προτεραιότητές του. Προφανής είναι η απουσία πολιτικής βούλησης, όπως και η ανάγκη για κοινωνική πίεση ώστε να προχωρήσουν τα αυτονόητα.

 Στην Αθήνα το ραντεβού των ποδηλατών είναι στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα, για πορεία στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Παραλία κοντά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

 Οι Πράσινοι τονίζουν ότι το ποδήλατο αποτελεί σήμερα βασικό εργαλείο και διέξοδο για μια σειρά κρίσιμες προκλήσεις: από το κυκλοφοριακό και τη ρύπανση, μέχρι τα ενεργειακά, την ακρίβεια, τη δημόσια υγεία και την κλιματική κρίση. Είναι ανάγκη να γίνει ευρύτερη συνείδηση, ότι από τη διάδοση της χρήσης του ωφελούνται ΚΑΙ αυτοί που δεν το χρησιμοποιούν.

 Στο πλαίσιο αυτό οι Πράσινοι προσυπογράφουν και το μήνυμα των διοργανωτών: «Στις 2 του Οκτώβρη, σε όλη την Ελλάδα, οι ποδηλάτες διαδηλώνουμε. Θέλουμε βιώσιμες πόλεις, ασφαλείς για όλους τους χρήστες των οδών, ιδίως τους πλέον ευάλωτους. Αλλά όχι μέτρα στην τύχη, έργα ασύνδετα και λόγια. Στις 2 του Οκτώβρη διεκδικούμε Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο όπως έχουν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ζητάμε η Ελλάδα να πάει ένα βήμα μπροστά με το ποδήλατο».

Bicycle-now

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr