Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 194 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

02 50669961 Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου το Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ. συνεδρίασε στα γραφεία του Συλλόγου Αργιθεατών ν.Λάρισας «Ο Άγιος Νικόλαος», όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ., Κώστας Σιατραβάνης, είχε ετοιμάσει για το καλωσόρισμα των μελών του Δ.Σ. και για την έναρξη της 1ης συνεδρίασης του έτους, πρωτοχρονιάτικη πίτα και πλούσια εδέσματα. Το φλουρί κέρδισαν τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ., Μαρία Βίλλη και Πηνελόπη Παππά.

 Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος ευχήθηκε υγεία και δημιουργική χρονιά σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., όπως και σε όλα τα μέλη-σωματεία της ομοσπονδίας. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα η καινούρια χρονιά
να αποτελέσει για την Αργιθέα μας απαρχή σύμπνοιας, ομόνοιας και αγαστής συνεργασίας όλων των φορέων. Η πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ., Νανά Μαυραντζά, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την εξέλιξη της κατάθεσης του φακέλου της Π.Ο.Α.Σ. στην ΑΝΚΑ, προκειμένου να ενταχθούν 3 εκδηλώσεις της στο πρόγραμμα LEADERCLLD, αλλά και τον τρόπο με το οποίο η Περιφέρεια θα σταθεί για ακόμη μία φορά αρωγός των εκδηλώσεων της Π.Ο.Α.Σ. στην Αργιθέα, ενώ ανατέθηκε στα μέλη του Δ.Σ. η τελική επεξεργασία 3 νέων προτάσεων προς τον Δήμο Αργιθέας.

 Κατά τη συζήτηση του θέματος σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής Λαογραφίας, ομόφωνα το Δ.Σ., αποφάσισε να συγκαλέσει άμεσα ανοιχτή συνεδρίαση στην οποία θα ζητήσει την παρουσία όλων των μουσικών της Αργιθέας, προκειμένου να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην καταγραφή και ζωντανή ηχογράφηση των παραδοσιακών αργιθεάτικων τραγουδιών, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο κομμάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η Επιτροπή αυτή. Σύντομα θα ανακοινωθεί το μέρος και το πλαίσιο της συνεδρίασης αυτής.

 Στο θέμα της Επιτροπής Ανταμώματος αποφασίστηκε ότι τα μέλη θα διερευνήσουν την πρόθεση των μελών-συλλόγων της Π.Ο.Α.Σ., που επιθυμούν να συμμετάσχουν και στην επόμενη συνεδρίαση θα οριστούν και τα μέλη του Δ.Σ., που θα συντονίσουν την Οργάνωσή του μαζί με την Επιτροπή Νεολαίας.

 Στα θέματα που απασχόλησαν για αρκετή ώρα το Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ., ήταν το ζήτημα των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Αργιθέας, και ειδικότερα η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας. Αφορμή δε για την παρούσα ανακοίνωση στάθηκε και η αναφορά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχετικό άρθρο του σχετικά με την υπ’άριθμ. 153/2018 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αργιθέας, στη σελίδα του katafylli.gr στις 18 Δεκεμβρίου 2018 με τίτλο «Οι Αιρετοί Δ.Σ. Αργιθέας με υπευθυνότητα συναίνεσαν στα Αειφορικά έργα!», ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά ότι «…. ΣΤ. Ουδείς τοπικός Σύλλογος ή ομοσπονδία έχει εκδηλωθεί εναντίον των έργων. Το 2017, στο συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ., στην Επισκοπή Βραγκιανών, είχε κληθεί ο κοινοτάρχης Ανάβρας Μαγνησίας Δ. Τσουκαλάς, ο οποίος παρουσίασε με θέρμη & πάθος, τα Αειφορικά Αιολικά έργα της κοινότητας του….».

 Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να προβεί στην κάτωθι ανακοίνωση:

 Στο θέμα της Αειφόρου ανάπτυξης και ειδικότερα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας για την άδεια λειτουργίας αιολικών πάρκων ή υδροηλεκτρικών έργων, ουδέποτε η Ομοσπονδία μας, αλλά ούτε από όσο γνωρίζουμε και κανένα μέλος-σωματείο, δεν κλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση. κατ’ επέκταση η σιωπή μας δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδοχή και έγκριση σχετικής αποφάσεως. Προκειμένου δε να στηρίξει επίσημα οποιοσδήποτε φορέας μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει μελετήσει τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν συμφέρουσα μία τέτοια απόφαση. Θεωρούμε ότι όποια τέτοιου είδους επένδυση στην περιοχή μας θα πρέπει να έχει:

 1) Όραμα για την περιοχή της Αργιθέας. Ειδικότερα, τι είδους ανάπτυξη επιθυμεί η Δημοτική Αρχή, με τη σύμπραξη της Αντιπολίτευσης για την περιοχή μας; Μπορεί ο κ.Τσουκαλάς να αναφέρθηκε στα αιολικά έργα της περιοχής, όμως στρατηγικά υπήρξε ένας ολόκληρος σχεδιασμός ανάπτυξης της Κοινότητάς του. Ερωτάται, λοιπόν, δημόσια, να μας απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, που ενέκρινε τη συγκεκριμένη απόφαση, ποιος είναι ο σχεδιασμός αυτός.

 2) Η περιοχή της Αργιθέας διατηρεί μέχρι και σήμερα μοναδικά φυσικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, καθώς και ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα. Κάτω από ποιες περιβαλλοντικές μελέτες αποφασίστηκε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλες τις κορυφογραμμές της Αργιθέας δεν θα μεταβάλλουν το μοναδικό φυσικό της κάλλος; Π.χ. για την μεταφορά μόνο των ελίκων των ανεμογεννητριών απαιτείται η διάνοιξη δρόμων σε μέγεθος που μπορεί να αποβεί μοιραίο για μεγάλες δασικές εκτάσεις της. Ποιο είναι το αντιστάθμισμα σε μια τέτοια παρέμβαση; το οικονομικό; και αν ναι, ποια είναι η συμφωνία αυτή και γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε, προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι; Ζητούμε, λοιπόν, να δημοσιοποιηθούν οι όροι και τα οφέλη της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να αποφασίσουν οι Αργιθεάτες για το ποια στάση θα πρέπει να τηρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε περίπτωση δε που οι όροι δεν είναι καθορισμένοι και δεν έχουν συμφωνηθεί μέσα σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή! Εντύπωση προκάλεσε και η αρνητική τοποθέτηση του Δημάρχου Αργιθέας, καθώς και κάποιων συμβούλων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ίσως η όποια συμφωνία να μην είναι και τόσο συμφέρουσα για την περιοχή μας. Το γεγονός και μόνο ότι δημοσιοποιήθηκε σχετική αγωγή του Δήμου Αργιθέας (Τοπική Κοινότητα Αργυρίου) κατά της ENELGREENPOWERΕΛΛΑΣ ΑΕ. καταδεικνύει ότι τελικά οι όποιες συμφωνίες δεν καταλήγουν προς το συμφέρον της περιοχής μας.

 Σε κάθε περίπτωση η Π.Ο.Α.Σ. και οι Αργιθεάτικοι Σύλλογοι δεν υποκαθιστούν ούτε και επιδιώκουν να υποκαταστήσουν τους αιρετούς, όμως οφείλουμε ως Αργιθεάτες, που αγαπάμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, καίτοι δεν μένουμε σε αυτή, να διαφυλάξουμε την απαράμιλλη ομορφιά της και να προτείνουμε ιδέες για την καλύτερη προβολή και ανάπτυξή της.

Η Πρόεδρος
Αθηνά-Μαρία Μαυραντζά
Η Γ. Γραμματέας
Βασιλική Γώγου
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_001_Xristos_Stergiou.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα