Ela na paiksoume

Koumpouriana

26 - 10 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 176 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου

07 Aris Velouxiotis Εβδομήντα εξ χρόνια πέρασαν από το χαμό του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ στο Φάγκο της Μεσιούντας Άρτας.

 Με το φίλο δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο, για τον Άρη Βελουχιώτη και το τέλος του, συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και οι εργασίες μας δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία το 1995 και το 1997, στα δε Ιστορικά του Έθνους το 2009.

 Πλείστα όμως στοιχεία - μαρτυρίες, διωκτών καθώς και συντρόφων του Άρη, μετά από μακροχρόνιες έρευνές μου, υπάρχουν και παραμένουν στα αρχεία μου που σημειωτέον τα σημαντικότερα

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
Papakostas D 74 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα των Δεκεμβριανών 1944, σήμερα 24 Δεκεμβρίου 2018 - παραμονή Άγιας νύχτας των Χριστουγέννων - ώρα να θυμηθούμε εκείνες τις σκληρές περιόδους στα Βραγκιανά, την Αργιθέα.

 Να μνημονεύσουμε ηρωικές μορφές Ανθρώπων μας, που έδρασαν σε διαφορετικές μεν παρατάξεις και οργανώσεις, αλλά με φιλειρηνικό Πατριωτικό οίστρο!

 Να ...αποτοξινωθούμε λιγάκι από τα σύγχρονα πολιτικά και Αυτοδιοικητικά.....

ΕΘΕΩΡΟΥΝΤΟ ΧΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ αλλά ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!!!
Ιστορική έρευνα - μελέτη: Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου
εξ Ανθηρού Αργιθέας
Peristeria   Στις 22 Ιουνίου 2014 είχα αναρτήσει, με σχετική αποκλειστική μου φωτογραφία, την παρακάτω είδηση με τους παραπάνω τίτλους και με την αναφορά ότι [Τα Χρυσά ενώτια (σκουλαρίκια) με την περίτεχνη αυτή διακόσμηση ευρήκα μετά πολυετή σχετική έρευνα και περί αυτών θα ακολουθήσει ενημερωτική εργασία μου αφού περατώσω την έρευνά μου.

τι 26 Οιανουρίου 1941 –Σεβαστέ μου πατέρα......

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΗ - ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΘΑΝΑΣΙΑ

ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 4Ο!!!

Στις 12 Φεβρουαρίου 1941 πεθαίνει όταν ακόμα η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ!!!!!!!!!!!

Γράφει ο Βασίλης Τσιούμας        

 Ρίχνοντας μια ματιά στην Ιστορία του Βυζαντίου, μαθαίνουμε ότι από το 650 έως το 1000 μ. χ. σλαβικά φύλλα κατέφθασαν από το Βορρά κοντά στα τότε σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια κατά ομάδες πολλοί απ αυτούς κατέβηκαν στη σημερινή Ελλάδα δημιουργώντας δικές τους κοινότητες τις λεγόμενες Σκλαβηνίες η Σλαβηνίες.

 Ήταν λαός νομαδικός και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και διάλεγαν κυρίως ορεινά μέρη και περάσματα όπου και εγκαθίσταντο και ταυτόχρονα έκαναν και ληστρικές επιθέσεις στα καραβάνια που μετακινούνταν από τα δυτικά προς το Βυζάντιο (Εγνατία οδός κ.λπ).

 Αλιεύσαμε την παρακάτω ανάρτηση του Μενέλαου Παπαδημητρίου, στο fb και την μεταφέρουμε στο katafylli.gr τιμώντας και εμείς μαζί του τους μαχητές της ΝΙΚΗΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

 «Η αυριανή επέτειος της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έρχεται 72 χρόνια μετά την 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 -ξημερώματα της Δευτέρας - που το Φασιστικό καθεστώς του ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ξεκίνησε τον επεκτατικό πόλεμο για τα δικά του συμφέροντα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, για μια νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στο τελεσίγραφο αντιτάχθηκε η ΕΛΛΑΔΑ, με το ΟΧΙ του πρωθυπουργού της Ιω. Μεταξά και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ που έγινε μια γροθιά απέναντι στον επιτιθέμενο Ιταλό!!!

Του συνταγματάρχη Μπέκερ.* 

          Από την κορυφή της Χελώνας (1) ως την αντίστοιχη του Γκάμπροβο, μια έκταση περίπου πέντε χιλιομέτρων γυμνού βράχου, η γραμμή προεκτείνεται κατά μήκος μιας κυματιστής κορυφογραμμής που σχηματίζει σε υψηλό οροπέδιο τη λεκάνη του ποταμού Καταβόθρα, της οποίας τα πιο εξέχοντα υψώματα ονομάζονται Πλατοβούνι και Ράχη Γκρεκόπουλο.

          Από το όρος Γκάμπροβο ως τα δασώδη ύψη του Ιτάμου η γραμμή διασχίζει τη λεκάνη του ποταμού Άσπρου (και των παραποτάμων του)  σε κατεύθυνση ανατολική - βορειοανατολική επί σχεδόν 50 χιλιόμετρα.

          Κατεβαίνει τη δυτική πλαγιά της κοιλάδας από την κρημνώδη κοίτη του ορεινού χειμάρρου με την ονομασία «Στους Καπνούς» για περίπου πέντε χιλιόμετρα ως τη συμβολή του με τον Άσπρο, σε περίπου το ένα τρίτο της απόστασης από τη γέφυρα του Κοράκου ως τη γέφυρα της Τατάρνας τις δύο μοναδικές μόνιμες επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο όχθες του ποταμού σε αυτή την περιοχή, όποτε φουσκώνει από τη χειμερινή βροχόπτωση, αν και στη διάρκεια των άλλων εποχών είναι εύκολο να το διασχίσει κανείς αφού μειώνεται σε ένα ασήμαντο ρυάκι που σχεδόν χάνεται στις λευκές κοίτες των προσχωσιγενών κοχλαδιών από τα οποία έλκει την ονομασία του.

Δικαιώνεται το Katafylli.gr με την έρευνα που έκανε για την ιστορία της Αθαμανίας και τα συμπεράσματα που δημοσίευσε για τον Σέλιπο.

Στην ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, στην Αγγλική γλώσσα, έχει αναρτηθεί άρθρο που αναφέρει σύντομο ιστορικό της Αθαμανίας και για τον Βασιλιά Σέλιπο.

 Ο Σέλιπος υπήρξε βασιλιάς της Αθαμανίας, για το πότε όμως μάλλον δεν υπάρχει ιστορική καταφραφή. Σε έντυπα ή ηλεκτρονικά κείμενα αναφέρονται τουλάχιστον 2 χρονολογίες που αφορούν τον Σέλιπο, το 285 π. Χ. και το 186 π. Χ. Οι χρονολογίες αυτές έχουν διαφορά 99 ετών, πράγμα που καθιστά αδύνατον να ήταν βασιλιάς των Αθαμάνων τόσα χρόνια. Κάτι άλλο που παρατηρούμε σε αυτές τις αναφορές είναι ότι δεν υπάρχει σε καμία η ακριβής πηγή της πληροφορίας. Πολλές φορές αναφέρεται ως πηγή ο Ιταλός ιστορικός Τίτος Λίβυος, χωρίς όμως να αναφέρεται το βιβλίο και το κεφάλαιο.

Από τον Αθάμα μέχρι σήμερα

 Το χωριό πήρε το όνομα ‘Σελιπιανά’  από τον βασιλιά των Αθαμάνων ‘Σέλιπο’. Μετονομάστηκε σε ‘Καταφύλλι’ το 1930 με το προεδρικό διάταγμα 17/7/1930 ΦΕΚ 251/1930.

 Στο Καταφύλλι (Σελιπιανά), σε ένα δελφικό τοπίο, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος…. Ορισμένοι ερευνητές (Χρ. Γκλέζος 1985) τοποθετούν σ’αυτό την πρωτεύουσα των Αθαμάνων «Αργιθέα», καθώς η τοποθεσία έλεγχε τις διαβάσεις και τα περάσματα προς την Ευρυτανία και το ισχυρό κράτος των Αιτωλών στα ελληνιστικά χρόνια, με τους οποίους οι Αθαμάνες ήταν σύμμαχοι το μεγαλύτερο διάστημα. Σήμερα η επικοινωνία γίνεται δια μέσου της επιβλητικής γέφυρας του Αχελώου στο Αρδάνοβο-Αυλάκι.

(Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας ‘Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας’) 

http://www.karditsanews.gr/?p=10835

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα