Ela na paiksoume

Koumpouriana

04 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει η Έλλη Τσιρογιάννη

000 Logo Στις 25-02-2024 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων με πλήρη απαρτία μελών.

 Τις εργασίες της Συνέλευσης συντόνισε το προεδρείο με πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Κωτή και Γραμματέα την κα Ρίκα Καλαμπαλίκη.

 Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Έλλη Τσιρογιάννη καλωσόρισε τα μέλη της Συνέλευσης και φανερά έδειξε τον ενθουσιασμό της για την προσέλευσή τους .Παρουσίασε τον Διοικητικό Απολογισμό του 2023-2024.

 Στη συνέχεια η κα Ιακωβάκη Κατερίνα, γραμματέας της Εξελεγκτικής Επιτροπής, έκανε τον οικονομικό

Γράφει η Έλλη Τσιρογιάννη

000 Logo Στις 22-02-2024 το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Τρικάλων επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Έκθεση Παραδοσιακών αντικειμένων από την περιοχή Αργιθέας.

 Η Αργιθέα είναι η καρδιά των Αγράφων. Εκεί που τελειώνει ο Θεσσαλικός κάμπος σταματά μπροστά στο θεόρατο ανάστημα των Αγραφιώτικων βουνών, ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε βράχια, χιονισμένες κορφές, δάση και γκρεμοτόπια η αδάμαστη γη της ΑΡΓΙΘΕΑΣ.

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου με θέληση, υπομονή και κόπο κατάφερε να στήσει στα ιδιόκτητα γραφεία του Συλλόγου, έκθεση λαϊκής τέχνης. Αυτή η ΕΚΘΕΣΗ μας διδάσκει πως έζησαν οι Αργιθεάτες σε μια άλλη εποχή. Αυτός ο μικρός χώρος του Συλλόγου φιλοξενεί την Παράδοση και τον Πολιτισμό της Αργιθέας.

000 Logo Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων καλούν τα μέλη του Συλλόγου να λάβουν μέρος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 25-02-2024 ημέρα Κυριακή και ώρα 11 π.μ

 Η Γενική Συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου, Βαλαωρίτου 16, Τρίκαλα, με θέματα:

  1. Εκλογή Προεδρείου.
  2. Διοικητικός & Οικονομικός απολογισμός.
  3. Ανάγνωση Έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής.
  4. Έγκριση Διοικητικού & Οικονομικού απολογισμού.
  5. Έγκριση Προϋπολογισμού.
  6. Διάφορα.
  7. Προτάσεις.

Γράφει η Έλλη Τσιρογιάννη

000 Logo Απρόσμενη προσέλευση Παρά τις δυσκολίες της εποχής.

 Στις 11 -02-2024 έγινε το αντάμωμα των Αργιθεατών Τρικάλων, σε μοναδικές στιγμές συγκίνησης. Αρχικά το πρόγραμμα ξεκίνησε με την σύντομη ομιλία της προέδρου, η οποία αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων. Η κα Τσιρογιάννη τόνισε ότι είναι ένας Σύλλογος με μεγάλη προίκα.

 Το δε τελευταίο έργο μας είναι η Έκθεση Παραδοσιακών αντικειμένων (το μουσείο μας).Κάλεσε όλους να βάλουν το λιθαράκι τους να θεμελιωθεί αυτή η ανεκτίμητη αξία που λέγεται Παράδοση, έτσι ώστε να μεταβεί από γενεά σε γενεά με αυθεντικότητα. Η Παράδοση είναι η ιστορία μας, είναι ο Πολιτισμός μας, είναι η ταυτότητά μας.

000 Logo Ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων εδώ και 44 χρόνια από την ίδρυσή του συνεχίζει ποικιλοτρόπως να διατηρήσει τη Λαϊκή Παράδοση και να την μεταδώσει στις νεότερες γενεές.

 Οι κάτοικοι των 20 χωριών της Αργιθέας κλεισμένοι ανάμεσα σε ορεινούς όγκους ανέπτυξαν ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία, ήθη και έθιμα.

 Η Αργιθεάτικη δημοτική μουσική και οι χοροί όπως ο ‘’Κλειστός χορός’’ είναι ξεχωριστοί στην Ελλάδα. Η Αργιθέα διακρίνεται για την υπερηφάνεια της, το θρύλο της, την ομορφιά της, τους κατοίκους της, άνθρωποι προοδευτικοί, φιλόξενοι με ήθος και χαρακτήρα.

 Η συμμετοχή της Αργιθέας στους Εθνικούς αγώνες του λαού μας και ιδιαίτερα στο μεγάλο ξεσηκωμό του εικοσιένα και τις κατοπινές Αργιθεάτικες και Αγραφιώτικες επαναστάσεις κατά των Τούρκων.

001 Pano Syllogou Δράση αλληλεγγύης και προσφοράς του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων στο ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

 Ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων πέραν της προσφοράς στον Πολιτισμό και την Παράδοση στρέφεται και στην κοινωνική προσφορά. Η κοινωνική προσφορά δεν αποτελεί για το Σύλλογο Αργιθεατών συνήθεια για τις γιορτινές μέρες ή ενέργεια για το θεαθήναι. Αποτελεί πράξη ευθύνης, συνέπειας αλληλεγγύης, ανθρωπιάς.

 Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επισκεφθεί όλα τα ευαγή ιδρύματα και προσφέρουμε ψυχαγωγία με το χορευτικό του Συλλόγου, όπως στο Χρονίων Παθήσεων, στο Ειδικό σχολείο, στο Γηροκομείο και στο ΚΗΦΗ. Συμμετέχει ο Σύλλογος σε εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου όπως σε εκδηλώσεις για το κοινωνικό Παντοπωλείο Τρικάλων. Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι υπηρετεί τις αξίες του Συλλόγου με πίστη, αφοσίωση, με

Γράφει η Έλλη Τσιρογιάννη

001 Pano Syllogou Το χορευτικό του Συλλόγου Αργιθεατών χόρεψε και πρόσφερε ψυχαγωγία στους παρευρισκομένους του πανέμορφου Μύλου των Ξωτικών στις 17-12-2023

 Ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων είναι ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής Τρικαλινής κοινωνίας με πολλές δράσεις στην περιοχή. Εμείς ως γνήσιοι Αργιθεάτες που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην ΑΡΓΙΘΕΑ, κουβαλάμε τα βιώματα του τόπου μας και στέλνουμε αισιόδοξα μηνύματα προς τις νεότερες γενιές, να μην κοπεί η αλυσίδα της συνέχειας της Παράδοσης.

 Η Παράδοση και ο Πολιτισμός σχετίζονται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

 Καλούμεθα εμείς ως Πολιτιστικός Σύλλογος να διαφυλάξουμε την Πολιτιστική μας κληρονομιά και να χαράξουμε

Γράφει η Έλλη Τσιρογιάννη

003 Tsirogianni Elli Η Αργιθέα αποτελεί την καρδιά των Αγράφων.

 Στην ορεινή και άγονη αυτή περιοχή, συγκοινωνία με αυτοκίνητο δεν υπήρχε.

 Οι άνθρωποι πήγαιναν από χωριό σε χωριό με τα πόδια. Πεζοπορία πολλές ώρες. Δρόμοι δεν υπήρχαν.

 Βάδιζαν σε στενά δρομάκια - συρματάκια όσο χωρούσαν τα δύο πόδια.

 Με τα πόδια πήγαιναν και στο Μουζάκι όπου γινόταν το παζάρι, ξεκινούσαν το πρωί με τα πόδια κι έφταναν ύστερα από 10 ώρες πεζοπορία και άλλες τόσες ώρες χρειαζόταν για να επιστρέψουν.

 Όταν ο σύζυγος ήθελε να ταξιδεύει η νοικοκυρά πρωί - πρωί, πριν φέξει (ξημερώσει) έβραζε το πρωινό

Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img139.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα