Koumpouriana

05 - 08 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

03 Enarksi sinedriou Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε, το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace», το Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που οργανώνουν, έως 1 Ιουλίου, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της

10 Sinavlia Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση - αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι Καρδιτσιώτες τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

 Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Πασχάλης Τόνιος παρουσίασε το μουσικοποιητικό - αφηγηματικό του έργο «Ωδή στους ήρωες του 1821» το οποίο είναι βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ξένων (φιλελλήνων) και Ελλήνων που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση και τους ήρωες του 1821.

01 Hroo Mesologgiou Σε συμπαραγωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, πριν τον φετινό εορτασμό (2021) της εξόδου του Μεσολογγίου, η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Polis Production του μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη δημιούργησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η νύχτα της Εξόδου - Το Μεσολόγγι δεν ήταν μια τυχαία Πόλη».

 Οι συντελεστές της παραγωγής αρχίζουν το σχετικό μήνυμά τους με τη δήλωση ότι το βίντεο είναι «καμωμένο» με «σεβασμό», «αγάπη» και «γνώση».

Ακολουθεί το μήνυμα:

στ. Σφαγές, θυσίες και ολοκαυτώματα στα χρόνια του Αγώνα

Γράφει ο Β. Λ. Τσιουραντάνης

«Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά...»

image001 Όταν ο εθνικός μας ποιητής έγραφε στα 1823 τον παραπάνω στίχο γνώριζε τα μαρτύρια του ελληνισμού στα 400 και πλέον χρόνια του τουρκικού ζυγού: τις σφαγές, τους εξισλαμισμούς, τα βασανιστήρια, τους εκπατρισμούς, τη φτώχεια, την απομόνωση στα ορεινά, το παιδομάζωμα, τους διωγμούς, τα σκληρά αντίποινα μετά από κάθε απόπειρα εξέγερσης, τις πυρπολήσεις αλλά και τις αιματηρές μάχες, τις πολύνεκρες

Η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου με αερόστατο πάνω από τη λίμνη.

01 Simaia Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων την Κυριακή του Θωμά, (9/5/2021) για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με συμβολικό αφιέρωμα στη Σημαία. Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα Άγραφα, στις 10 Μαΐου 1821, από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή.

- Την Κυριακή 9/5/2021 υψώνει την προ-επαναστατική σημαία της Κλεφτουριάς των Αγράφων στη θέση «Στεφάνι» όπου είχε ο Καραϊσκάκης καραούλι.

- Την ίδια μέρα υψώνεται με αερόστατο η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου 1.500 τετρ. μέτρα επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα!

01 Simaia Αναλυτικά:

 Κυριακή του Θωμά, (9/5/2021), ξεκινούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των αγώνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με τη «Γιορτή της Σημαίας». Η

«Ἀναμνήσεις καὶ Ἐντυπώσεις» - Ἀντώνιος Τραυλαντώνης

05 H eksodos tou Mesologgiou Ὁ γέρο ἀγωνιστὴς ἐκοίταζε τὸ θολὸ νερὸ μέσα στὸ ποτήρι, ἀνεβοκατέβαζε τὰ κάτασπρα δασιά του φρύδια, καὶ κουνῶντας τὸ κεφάλι του εἶπε:

 - Μωρέ, ποῦ κατάντησε τὸ δόλιο τὸ Μεσολόγγι μ’ αὐτὸν τὸν θεοσκοτωμένο τὸ Δήμαρχο! Οὔτε στὸν «κλεισμὸν» δὲν πίναμε τέτοιο νερό...

γέρο ἀγωνιστὴς εἶχε τὴν ἀδυναμία καὶ τὴν τέχνη ἀπὸ κάθε κουβέντα, μἕνα πήδημα νὰ φτάνῃ στὴν πολιορκία καὶ στὴν ἔξοξο, καὶ χρεωστοῦσε μάλιστα χάρι σὲ μένα, πού, παιδάκι τότε λαίμαργο γιὰ ἱστορίες, ἤμουν πιὸ καλόβολος ἀκροατής του.

Γιάννη

Βλαχογιάννη

04 Anapiros

Από

το βιβλίο

ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Παππού, σήκου, παππούλη. Σήμερα είναι μέρα επίσημη. Τι φυλάς το στρώμα και βογκάς; Όλο βογκάς, κι όλο μαλώνεις. Σώνει πια. Έβγα να ιδείς. Έλα ν’ αλλάξεις και να πας στην αγορά. Ο κόσμος έχει πανηγύρι σήμερα. Σάββατο Λαζάρου.

 Το μαθητούδι ζωηρό, καθώς μπήκε στο σπίτι, έφυγε κιόλα. Το ’ξερε ο παππούς πως ήταν η τρανή Παραμονή, της Έξοδος η μέρα… Αχ, τέτοια μέρα δε θα ξαναφανεί, μήτε ο Θεός να δώσει.

Γιάννη

Βλαχογιάννη

03 Gefyra

Από

το βιβλίο

ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μεγάλη ήταν η ώρα κι η στιγμή, που το περήφανο τραγούδι βγήκε στον αγέρα, δειλό πρώτα σαν τ’ άπλερο πουλί, κι έκαμε φτερά και πέταξε ύστερα.

 Όμως αυτό δεν ήτανε τραγούδι, ήταν αντρίκιο μοιρολόγι, πιο πικρό από κάθε άλλο μοιρολόγι· κι έσφιγγε την καρδιά, και το δάκρυ αίμα το ’κανε να τρέχει. Ωιμέ! Κι εκείνη η ολοΰστερη κραυγή του πόνου, που ακολουθεί του στίχου το βαθύ καημό, πώς έσφαζε. Ωιμέ!

ε. Προδοσίες και «Εφιάλτες» στα χρόνια του Αγώνα

Γράφει ο Β. Λ. Τσιουραντάνης

Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε.
 Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.
(Διονύσιος Σολωμός)

Τίποτα δεν εφοβήθηκα - ούτε εις τας αρχάς ούτε εις τον
καιρό του Δράμαλη, όπου ήρθε με 30 χιλιάδες στράτευμα
εκλεκτό, ούτε ποτέ, μόνον εις το προσκύνημα εφοβήθηκα
. (Θ. Κολοκοτρώνης)

image001 Στη διαχρονική του πορεία ο ελληνισμός έχει ένδοξες στιγμές και πάμπολλες ηρωικές μορφές αλλά έχει και Mηδίσαντες και Εφιάλτες στην αρχαιότητα, Νενέκους, Πηλιογούσηδες και προσκυνημένους το 21, δωσίλογους και Τσάμηδες στην εποχή της

Ο καιρός στο Καταφύλλι

01 Faslis Xristos

Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα