Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
Ο Μάιος είναι ο μήνας προγραμματισμού πολιτιστικών - φυσιολατρικών δράσεων στα ορεινά χωριά μας, που βγαίνουν από έναν βαρύ χειμώνα διαρκείας (από τέλη Νοεμβρίου ως Ευαγγελισμού 25 Μαρτίου - ήτοι:120 μέρες).
Η νεολαία, που σπουδάζει στις πολύβουες μεγαλουπόλεις και οι σκληρά εργαζόμενοι περιμένουν τη θερινή έξοδο (Ιούλιο - Αύγουστο) για να επισκεφθούν τα πάτρια εδάφη, να πάρουν βαθιές ανάσες και να φορτίσουν... μπαταρίες ψυχής τους.
Ο Δήμος - οι Κοινότητες, οι Σύλλογοι - οι Ενορίες, τα καταστήματα πρέπει έγκαιρα να σχεδιάσουν πρόγραμμα εκδηλώσεων, να αναβαθμίσουν υπηρεσίες τους:
1. Το παραδοσιακό Αντάμωμα Στις 16 Αυγ πρέπει εφέτος να πραγματοποιηθεί.
Πέρυσι ματαιώθηκε από τον Πανελλήνιο
Σύλλογο Βραγκιανιτών (ίδρυση 1977) με επίκληση νομικών / φορολογικών εμποδίων.
@ Η νεολαία και τα μέλη ρωτούν:
Α. Υπάρχει Διοίκηση στον Σύλλογο - η θητεία των μελών ΔΣ ισχύει ή έληξε;
Κινείται η εκ του καταστατικού και νόμου διαδικασία εκλογής νέου ΔΣ;
Υποχρέωση η λογοδοσία άμεσα.
Β. Γνώμη μας: το Αντάμωμα 16 Αυγ να γίνει είτε υπό αιγίδα Δήμου / ΚΣ Βραγκιανών είτε του ΣΑΘ ή του νέου Φυσιολατρικού συλλόγου «το Αγνάντι».
Προτιμητέο να οργανωθεί ημερήσιο από ώρα: 12 ως 9 μμ.
2. Να προβλεφθούν και Θεατρικές παραστάσεις στα ορεινά και παιδικές δράσεις. Σε κεντρικά σημεία.
3. Η νεολαία αναμένει φέτος να γίνει από Δήμο Αργιθέας το Φεστιβάλ Αχελώου στον ποταμό (River Party).
Σε όλες τις δράσεις πρέπει να υπάρχει σαφές ωράριο (όχι κραιπάλη έως πρωίας) - επίβλεψη και ευταξία.
4. Ποιά η εξέλιξη των αιτημάτων από ΣΑΘ και άλλους φορείς για αλλαγή νομικού πλαισίου στην οργάνωση χορών;
@ Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λίγοι νέοι θα τολμήσουν να ασχοληθούν με πολιτιστικούς φορείς (σύνδεση ατομικού ΑΦΜ εκάστοτε προέδρου / ταμία ΔΣ με το ΑΦΜ του Συλλόγου - αλληλέγγυα η ευθύνη με χρέη φορέα κλπ).
• Αναμένουμε τις Ανακοινώσεις έγκαιρα.
Ο Πολιτισμός και η διατήρηση εθίμων -παραδόσεων, που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας είναι τα καλύτερα “διαφημιστικά μηνύματα” τόνωσης της ψυχολογίας και τοπικής οικονομίας.
Πριν σβήσει η ορεινή ύπαιθρος και ερημώσει η επαρχία ας κινητοποιηθούμε!
Η Νέα γενιά πρωτοπόρος και... μοχλός δημογραφικής αναστροφής, ελπίδας και ανάτασης!
Δημήτρης Παπακώστας 7-5-26






